Karadeniz'de fıkra gibi olay: Evi buzdolabıyla ısıtıyor

Sinop
Sinop

Sinop’ta yaşayan Cengiz Uğurluel, Karadeniz fıkralarını aratmayan bir keşfe imza attı. Buzdolabını kalorifer sistemine entegre ederek evi ısıtmayı başardı.

Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşayan güneş enerjisi ve kalorifer ustası Cengiz Uğurluel isimli vatandaş, Karadeniz fıkralarını aratmayan bir keşfe imzasını attı. Buzdolabını kalorifer sistemine entegre eden Uğurluel, evi ısıtmayı başardı.

160 liraya evini ısıtıyor

Güneş enerjisi ve kalorifer ustası Cengiz Uğurluel, buzdolabı motorunu ters bağlayıp suyu ısıtarak kalorifer peteklerine gönderen bir sistem geliştirdi. Ters bağlandığında ısıtma yapan sistem, doğru bağlandığında ise soğutma yapabiliyor.
Buzdolabı motorunu ters bağlayıp ısıtmada kullanan Uğurluel, 160 ila 200 TL’lik bir elektrik faturasıyla ev ısıtabildiğini belirtti.

Uğurluel yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 30 senedir güneş enerjisi ve kalorifer işiyle uğraşmaktayım. 2014 yılından beri de buzdolabı motoruyla kalorifer yapabilmek için bir AR-GE çalışmam var. Bunu da neticelendirdik. Şu anda evde kullanılan buzdolabının bir değişiğiyle suyu ısıtıp kalorifer şeklinde evi ısıtabiliyoruz. Sistemiz bu hale geldi. Ortalama 150 -160 lira arasında bir elektrik harcamasıyla bir ev ısınabiliyor” dedi.

Sinop'ta yaşayan Cengiz Uğurluel ilginç bir projeye imza attı.
Sinop'ta yaşayan Cengiz Uğurluel ilginç bir projeye imza attı.

Uğurluel sistemin çalışmasını şöyle anlattı: “Buzdolabı motorunu soğutmada değil de ısıtmada kullanıyoruz. Sistem ısıttığı gazı batarya yardımıyla suyun içerisinde dolaştırıyor ve ısısını enerjisini suya bırakarak suyu ısıtıyor. Sistemimiz bu şekilde çalışıyor. İstenilirse bu sistemle evi aynı zamanda ters çalıştırdığımızda soğutabiliyoruz. İstenilirse evi ısıtıp, soğutup aynı zamanda eve kaynar su da verebiliyoruz. Şimdi yeni bir çalışmamız da var, bitmek üzere. Makine çalıştığı zaman kendi elektriğini üretebilecek. Allah nasip ederse 1 Kw’lık elektrik üretecek. Bu da enerjide bir devrim olacak. Biz değerli büyüklerimizden bu projeye sahip çıkmalarını ve bize destek vermelerini bekliyoruz bu aşamada.

 Cengiz Uğurluel
Cengiz Uğurluel
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >