Kışlada aylar geçti 1 gün geçmek bilmedi

Antalya'da erken terhis alan askerlerin sevinci
Antalya'da erken terhis alan askerlerin sevinci

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından yasayla 6 aylık süreyi tamamlayan askerler terhis olmaya başladı. Antalya İl Jandarma Komutanlığı da hareketliliğin yaşandığı yerlerden biriydi. Terhis olan 45 asker memleketlerine uğurlandı. Sakarya ve Kocaeli il jandarma komutanlıklarında da veda töreni vardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Askeralma Yasa teklifinin oylamasını yapıp kabul etti. Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından yasayla 6 aylık süreyi tamamlayan askerler terhis olmaya başladı.

1 gün geçmek bilmedi

TBMM Genel Kurulunda yeni askerlik sistemiyle ilgili kanunun teklifinin kabul edilmesiyle askerliğin 6 aya düşürülmesinin ardından 6 aylık vatani görev süresini dolduran askerler terhis olmaya başladı. Mutlulukları yüzünden okunan askerlerin 1 günü geçmek bilmedi.

Komutanları ve geride kalan arkadaşlarıyla vedalaşan askerler mutlu bir şekilde birliklerinden dışarı çıktı. Arkadaşları ve komutanları ile vedalaşan askerler, tezkerelerini alarak evlerine doğru yola çıktı. Askerlerin bir kısmı arkadaşlarından ayrılacağı için hüzün yaşarken, bir kısmı da büyük sevinç yaşadı. Normal askerlik süresine çok kısa bir süre kalmışken erken terhis alan askerler ise yakınlarına sürpriz yapacaklarını söyledi.


Yeni askerlik sistemine dair detaylar


Süre 6 ay: Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

Yedek astsubay: Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak. Yedek astsubay adaylarından öğreniminin ardından "astsubay astçavuş" nasbedilenler, yedek astsubay olarak görev yapacak.

İsteyen 6 ay daha devam edebilir: İsteyen erbaş ve erler, 6 ayla sınırlı olmak üzere askerliğe devam edebilecek. Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, görevlerinin devamı süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu hükümlerine göre harçlık (2 bin lira) ödenecek. Askerliğini uzatanlardan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır illerindeki hudut birliklerinde görev yapanlara ayrıca bin lira ilave ödeme yapılacak.

Bedelli kalıcı hale geldi: Yasa ile birlikte bedelli askerlik uygulaması da kalıcı hale geldi.

Buna göre bedelli askerlik ücreti 31 bin lira olacak ve peşin ödenecek. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, kura yöntemine gidilecek.

Kimlerin bedelli askerlik yapacağı bu kura çekilerek kesinleşmiş olacak.

460 bin kaçak: Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar 1 Kasım 2019 tarihine kadar başvurularını yapar ve parayı da öderse bir defaya mahsus olarak kuraya tabii tutulmadan bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek. Bu düzenlemeden de 460 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

Generalliğe kadar yükselme

Akar bayramdan önce yasalaşacağını söylediği yeni sistemi şöyle açıkladı: Gençlerimiz, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacak. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak.

Kıtalara gidenler ise beş ay daha görev yapacaklar. Temel askerlik eğitimi ile altı ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteğin yanı sıra kadroya göre buradakilere 'İkinci bir altı ay er olarak maaşlı görev yapmak istiyor musun' diyeceğiz. 'Evet' demesi için bazı imkan ve fırsatlar da vereceğiz. Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Altı aylık askerliği er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaşlı askerlik yapanlara bu sürenin sonunda yeniden 'Kalmak ister misiniz' diye soruyoruz. Eğer ihtiyaç, istek, performans değerlendirmesine göre söz konusu Mehmetçik yeterli performansı, yeterli kriterleri sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş ve er veya uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılacak ve sözleşme yapılacak. Bu sözleşmesinin sonunda maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Bu gençler okul, bedeni performans, sicil gibi gerekli kriterleri sağlarsa belli bir kontenjan dahilinde bir sınavı müteakip astsubay olabilecekler. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri sağlayanlar da subay olabilecek. Er olarak başlayacak, subay olacak belki de general olacak.

Terhis olan askerlerden bir kare
Terhis olan askerlerden bir kare

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >