Kofi Annan hakkında bilmeniz gereken 10 bilgi

Kofi Annan
Kofi Annan

Kofi Annan hayatını kaybetti. 40 sene boyunca Birleşmiş Milletlerde birçok farklı pozisyonda çalışan Kofi Annan hakkında bilmeniz gereken 10 bilgiyi sizler için derledik.

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Kofi Annan 80 yaşında hastanede hayatını kaybetti.

Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye'de hemen hemen herkesin tanıdığı Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan 40 sene BM'de çalışmıştı.

BM'ye seçilen ilk Afrikalı siyah olma ünvanını taşıyan Kofi Annan hakkında bilmeniz gereken 10 bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

İşte iyisiyle kötüsüyle Eski BM sekreteri Kofi Annan'ın hayatından 10 kısa bilgi...

1. İlk Afrikalı siyah BM sekreteri oldu

                                    1 Ocak 1997’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri seçildi. Bu göreve getirilen ilk Afrikalı siyah olan Annan, aynı zamanda Birleşmiş Milletler bünyesinde yetişerek bu göreve yükselen ilk kişi.
1. İlk Afrikalı siyah BM sekreteri oldu 1 Ocak 1997’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri seçildi. Bu göreve getirilen ilk Afrikalı siyah olan Annan, aynı zamanda Birleşmiş Milletler bünyesinde yetişerek bu göreve yükselen ilk kişi.
2. Ruanda'da 1 milyon insanın ölümünden sorumlu tutuldu

                                    1993 yılında Ruanda'da başlayan olaylara pasif kalarak, 1 milyonu aşkın insanın ölümüyle sonuçlanan Ruanda Soykırımı'na imkan sağladığı öne sürülmüştür. Barış gücü komutanı Romeo Dallaire'nın, soykırımı önlemek amacıyla önerdiği bütün talepleri reddetmiş; bunun Birleşmiş Milletler'i ilgilendirmediğini açıklamıştır.Verdiği kararlar, Huti'lerin soykırımı sürdürmesini kolaylaştırmış ve Tutsi'lerden öldürülenlerin sayısı dramik boyutlara ulaşmıştır.
2. Ruanda'da 1 milyon insanın ölümünden sorumlu tutuldu 1993 yılında Ruanda'da başlayan olaylara pasif kalarak, 1 milyonu aşkın insanın ölümüyle sonuçlanan Ruanda Soykırımı'na imkan sağladığı öne sürülmüştür. Barış gücü komutanı Romeo Dallaire'nın, soykırımı önlemek amacıyla önerdiği bütün talepleri reddetmiş; bunun Birleşmiş Milletler'i ilgilendirmediğini açıklamıştır.Verdiği kararlar, Huti'lerin soykırımı sürdürmesini kolaylaştırmış ve Tutsi'lerden öldürülenlerin sayısı dramik boyutlara ulaşmıştır.
3. Srebrenica Katliamı'nda etkisiz kaldı

                                    1995 yılı Temmuz'unda, Srebrenica katliamı'nda 8000 üzerinde Müslüman Boşnak'ın ölümünü engellemekte etkisiz kaldı.
3. Srebrenica Katliamı'nda etkisiz kaldı 1995 yılı Temmuz'unda, Srebrenica katliamı'nda 8000 üzerinde Müslüman Boşnak'ın ölümünü engellemekte etkisiz kaldı.
4. Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu

                                    Norveç Nobel Komitesi, 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Kofi Annan'a verdi. Komite açıklamasında Annan'ın tüm dünyada barış için çaba gösterdiğini ve BM’ye hayat verdiğini belirtti. AIDS, uluslararası terörizm ve insan hakları alanlarında mücadele ettiği gerekçesiyle Nobel ödül Annan'a verildi.
4. Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu Norveç Nobel Komitesi, 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Kofi Annan'a verdi. Komite açıklamasında Annan'ın tüm dünyada barış için çaba gösterdiğini ve BM’ye hayat verdiğini belirtti. AIDS, uluslararası terörizm ve insan hakları alanlarında mücadele ettiği gerekçesiyle Nobel ödül Annan'a verildi.
5. Irak'ta ABD güdümünde hareket etti
Gene 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı müdahele sırasında Kofi Annan'ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler'in devre dışı kalarak ABD'nin güdümünde hareket etmesi Kofi Annan'ın eleştirildiği önemli noktalardandır.Annan yıllar sonra bu olayı 'hayatımdaki kara leke' olarak tanımladı.
5. Irak'ta ABD güdümünde hareket etti Gene 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı müdahele sırasında Kofi Annan'ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler'in devre dışı kalarak ABD'nin güdümünde hareket etmesi Kofi Annan'ın eleştirildiği önemli noktalardandır.Annan yıllar sonra bu olayı 'hayatımdaki kara leke' olarak tanımladı.
6. Kıbrıs sorununda Rumları ikna edemedi
2004 yılında, siyasi mercilere sunduğu "Annan Planı" için Rum kesimini ikna edemedi. Uzun süren görüşmeler sonrasında iki ülke Annan Planı için referandum yapılmasına karar verdi.'Annan Planı'nın Kıbrıs Türkleri tarafından kabul etmesine rağmen Kıbrıs Rumlarının referandumda hayır demesi üzerine yürürlüğe girmemiştir.
6. Kıbrıs sorununda Rumları ikna edemedi 2004 yılında, siyasi mercilere sunduğu "Annan Planı" için Rum kesimini ikna edemedi. Uzun süren görüşmeler sonrasında iki ülke Annan Planı için referandum yapılmasına karar verdi.'Annan Planı'nın Kıbrıs Türkleri tarafından kabul etmesine rağmen Kıbrıs Rumlarının referandumda hayır demesi üzerine yürürlüğe girmemiştir.
7. Suriye'deki sorunları çözmeye çalıştı

                                    2012 yılında Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi olarak 2011-2012 Suriye ayaklanması için bir çözüm yolu aranmasına yardım etmeye devam etmeye çalıştı.
7. Suriye'deki sorunları çözmeye çalıştı 2012 yılında Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi olarak 2011-2012 Suriye ayaklanması için bir çözüm yolu aranmasına yardım etmeye devam etmeye çalıştı.
8. Suriye görevini bıraktı

                                    2 Ağustos 2012 tarihinde Birleşmiş Milletleɾ (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kofi Annan'ın Suriye özel temsilciliği görevini bıraktığını açıkladı.
8. Suriye görevini bıraktı 2 Ağustos 2012 tarihinde Birleşmiş Milletleɾ (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kofi Annan'ın Suriye özel temsilciliği görevini bıraktığını açıkladı.
9. Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri dönmesini teklif etti

                                    2017'de Kofi Annan liderliğindeki Arakan Danışma Komisyonu Myanmar'ın Arakan'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi.
9. Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri dönmesini teklif etti 2017'de Kofi Annan liderliğindeki Arakan Danışma Komisyonu Myanmar'ın Arakan'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi.
10. Hayatını yazdığı kitapta itiraflarda bulundu

                                    Annan, eski danışmanı ve konuşmalarının metin yazarı Nader Mousavizadeh ile birlikte hazırladığı "Interventions: A Life in War and Peace (Müdahaleler: Savaşta ve Barışta Bir Hayat)" adlı kitabında alt düzeyde görevli olarak başlayıp genel sekreterliğe uzanan 40 yıllık Birleşmiş Milletler kariyerinin öyküsünü paylaştı.
10. Hayatını yazdığı kitapta itiraflarda bulundu Annan, eski danışmanı ve konuşmalarının metin yazarı Nader Mousavizadeh ile birlikte hazırladığı "Interventions: A Life in War and Peace (Müdahaleler: Savaşta ve Barışta Bir Hayat)" adlı kitabında alt düzeyde görevli olarak başlayıp genel sekreterliğe uzanan 40 yıllık Birleşmiş Milletler kariyerinin öyküsünü paylaştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >