Küresel kriz: Dünyada 100 binden fazla kişi kayıp

2011 yılında Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra bölgeye yardım için giden kızılhaç 
üyesi.
2011 yılında Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra bölgeye yardım için giden kızılhaç üyesi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkilisi Agnes Coutou, BM Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında çarpıcı detaylara yer verdi. Coutou durumu 'küresel kriz' olarak değerlendirirken dünyada 100 binden fazla kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, dünya genelinde çeşitli sebeplerden dolayı 100 binden fazla kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Durumu "küresel bir kriz" olarak nitelendiren komite, durumun vahametine dikkati çekti.

100 bin kişi kayıp

Örgüt yetkililerinden Agnes Coutou, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun insan hakları komitesinde yaptığı konuşmada, dünya genelinde çeşitli nedenlerden 100 binden fazla kişinin halihazırda kayıp olduğunu bildirdi.

Agnes Coutou, birçok ülkede mağdur insanlarla konuşuyor.
Agnes Coutou, birçok ülkede mağdur insanlarla konuşuyor.

Buzdağının görünen kısmı

Bunun şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakamı oluşturduğunu belirten Coutou, "Bunun, buzdağının görünen kısmı olduğunu, geçmiş ve devam eden çatışmalar nedeniyle kayıp olduğu tahmin edilenlerin yalnızca bir kısmını temsil ettiğini biliyoruz." dedi.

"Barış umutlarını engelleyebilir"

Kayıp kişilerin, ailelerin ve toplumların tarihini derinden şekillendirdiğine dikkati çeken Coutou, "On yıllarca süren çatışmanın bu gibi çözülmemiş sonuçları barış umutlarını engelleyebilir." diye konuştu.

Komitenin Afrika'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerden birinde çocuklarla birlikte görünüyor.
Komitenin Afrika'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerden birinde çocuklarla birlikte görünüyor.
  • Coutou, bu durumu "küresel bir kriz" şeklinde nitelendirdi.

"Erken ve önleyici eylem" çağrısı

Günümüzdeki savaşlara çeşitli ülkelerden gelen birey ve grupların müdahil olduğunu, bunun kaybolan veya kayıplardan etkilenen kişi sayısını artırdığını kaydeden Coutou, kayıp kişiler sorununun uluslararası boyutunun özellikle göç konusuyla örtüştüğünü, zira çatışmadan kaçan binlerce kişinin transit ve hedef ülkelerde de kaybolduğunu söyledi.

Coutou, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin, kaybolmaların önüne geçmek için "erken ve önleyici eylem" çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >