LGS sonucunu öğrenmek için sisteme girdi, hayatının şokunu yaşadı

Aleyna Üşenmez
Aleyna Üşenmez

Zonguldak'ta, Mimar Sinan Ortaokulu ve özel yetenekli öğrencilerin alındığı Bilim Sanat Merkezi'nde eğitim gören Aleyna Üşenmez (14), LGS'de 327 puanla okul 3'üncüsü olmasına rağmen, sistem hatası nedeniyle 'özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci' olduğu belirtilerek bir okula yerleştirilmedi. Üşenmez ailesi kızlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçeyle başvuruda bulundu.

Mimar Sinan Oratokulu öğrencisi Aleyna Üşenmez, 4 yıl önce sınavla öğrenci alan Bilim Sanat Merkezi'ni kazandı. Aleyna Üşenmez, kendi okulu dışında kalan zamanlarında Bilim Sanat Merkezi'nde 'üstün yetenekli öğrenci' olarak da eğitim görmeye devam etti.

LGS sınavına giren Aleyna Üşenmez, 327 puanla genelde yüzde 13.58, ilde ise yüzde 15.12'lik yüzdelik dilime girdi. Nereye yerleştiğini öğrenmek için sisteme giriş yapan Üşenmez hayatının şokunu yaşadı.

Fen Liselerini tercih etti

Aleyna Üşenmez, Zonguldak Fen Lisesi, Zonguldak İMKB Anadolu Lisesi, Zonguldak Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesi, Devrek Sabahat-Cemil Ulupınar Fen Lisesi'ni tercih etti. Geçen Pazartesi açıklanan sonuçlarda iyi bir okula yerleştiğini düşünen Aleyna Üşenmez, 'Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirme işlemleri 2018 yılı ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzunun 1.4.d maddesine göre gerçekleştirilecektir' açıklamasıyla şoke oldu.

Anne Oya Üşenmez, hiçbir okula yerleşemeyen ve zihinsel engelli öğrenci olarak gösterilen kızının sınav sonucuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Bunun üzerine Aleyna Üşenmez'in sınav sonucu, 'Herhangi bir tercihinize yerleşemediniz' olarak değiştirildi. Bununla birlikte ikinci kez yıkılan Aleyna Üşenmez ve ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe yazarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

Aleyna Üşenmez, Devrek Fen Lisesi'ne gitmek istediğini belirterek, "Sonucu görünce çok şaşırdım. Ne olduğunu anlamadım. İnternetten araştırdım. Hakkımı arıyorum. Puanımla nereye yerleşebileceksem oraya yerleşmek istiyorum" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü: Bir mağduriyet söz konusu

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Kapıcı, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Bilim ve Sanat Merkezi'ne giden öğrenciler için ek puan vermek üzere geliştirdiği bir sistemde oluşan arıza nedeniyle böyle bir mağduriyet yaşandığını ifade eden Kapıcı, şunları kaydetti:

  • "Bakanlığımız bir sıralama yaptı. Sıralama yaparken Bilim Sanat Merkezi'ne giden çocuklar için bir buton var. Bu buton işaretlenince çocuğumuza artı puan geliyor. Bu sistem artı puan yerine bazı çocuklarımızı zihinsel engelli diye algılamış. 'Özel eğitim gören çocuk' diye sonuç çıktı öğrencilere. Bakanlık bunu fark ederek sonuç açıklamasını değiştirdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yapacağımız bir şey yok. Milli Eğitim Bakanlığı'nın konusu bu. Çocuğumuz ek yerleştirmede tercih yapacak. Bakanlığımız bunun farkında. Bir mağduriyet oluştuğunun farkına varınca sistemi düzeltti ancak tabii öğrencilerimiz bir okula yerleşemedi. Bir mağduriyet söz konusu. Yerleşemeyen öğrencilerimiz şimdi 4 kez ayrı ayrı tercih yapacaklar. Bu 4 tercihte de yerleşemezlerse yerleştirme komisyonumuz çocuklarımızı yerleştirecekler. Bakanlığımız konuyla yakından ilgileniyor."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >