Meksika Devlet Başkanı Obrador: Evim, arabam, kredi kartım yok

Andres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador

Meksika'da Aralık ayında görevine başlayan yeni Devlet Başkanı Obrador, basın toplantısı düzenleyerek mal varlığını açıkladı. Obrador üzerine kayıtlı evi, arabası ve kişisel mülkiyeti olmadığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı’nın yaşamından kesitleri derledik.

Meksika’nın yeni Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador basın toplantısında mal varlığını açıkladı. Maaşını yıllık 65 bin dolara düşüren Obrador, akademisyen olan eşinin yılda 72 bin dolar kazandığını söyledi.

  • Meksika'nın yeni Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador üzerine kayıtlı evi, arabası ve kişisel mülkiyeti olmadığını açıkladı. Kredi kartı kullanmadığını söyleyen Obrador, 23 bin Dolar birikmiş parası olduğunu, maaşını yıllık 65 bin dolara düşürdüğünü ve akademisyen eşinin yılda 72 bin dolar kazandığını kaydetti.

Oturdukları evin ve kullandığı aracın eşinin üzerine kayıtlı olduğunu belirten 65 yaşındaki siyasetçi, “Hayatım boyunca parayla ilgilenmedim, ben idealler ve prensipler için savaşıyorum; ancak zengin olan herkes kötü insan değildir." diye konuştu.

“İyi şans için cebimde 2 Dolar taşıyorum”

Bankada hesabı olmadığını belirten Meksika lideri, basın toplantısında cüzdanını çıkararak cebinde sadece 200 peso (55 Türk Lirası) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir Meksikalı'nın kendisine iyi şans getirmesi için verdiği 2 Dolar'ı taşıdığını gösterdi.

Geçtiğimiz Temmuz ayındaki seçimde 'yolsuzluğu bitireceği' sözünü vererek büyük destekle yönetime gelen siyasetçinin ilk icraatı eski devlet başkanının lüks uçağını satışa çıkarmak olmuştu.

13 yıl başkent Mexico City'nin belediye başkanlığını yapan Obrador, ticari uçakla seyahat ediyor ve makam aracı olarak Volkswagen Jetta kullanıyor.

Meksika'da bir önceki devlet başkanı Enrique Pena Nieto'nun adı yolsuzluk skandallarına karışmıştı.

“Ona ancak büyükannesi inanır, uyan Meksika”

Meksika eski Devlet Başkanı Vicente Fox
Meksika eski Devlet Başkanı Vicente Fox

Son seçimde Obrador'un rakiplerinden birini destekleyen eski Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ancak büyükannesi ona inanır, Uyan Meksika" şeklinde yazdı.

Andrés Manuel López Obrador’un yaşamından kesitleri derledik.

 Meksika'yı Trump'ın 'şamar oğlanı' yapmama sözü

                                    Obrador, Meksika'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın "şamar oğlanı" olmasını izin vermeyeceğini söylüyor. "ABD ile dostluk ve karşılıklı saygıya" dayalı bir ilişki kurmayı istediğini belirtiyor.

  
ABD ile herhangi bir ticaret savaşına girmek istemediğini de söylüyor. Bununla birlikte Trump'ın göçmen karşıtı politikalarını ise "sorumsuz ve ırkçı" olarak nitelendiriyor.
Meksika'yı Trump'ın 'şamar oğlanı' yapmama sözü Obrador, Meksika'nın ABD Başkanı Donald Trump'ın "şamar oğlanı" olmasını izin vermeyeceğini söylüyor. "ABD ile dostluk ve karşılıklı saygıya" dayalı bir ilişki kurmayı istediğini belirtiyor. ABD ile herhangi bir ticaret savaşına girmek istemediğini de söylüyor. Bununla birlikte Trump'ın göçmen karşıtı politikalarını ise "sorumsuz ve ırkçı" olarak nitelendiriyor.
 Vaadetler: Ekonomik büyüme, istihdam

                                    2014 yılında sol çizgideki Ulusal Yenilenme Hareketi Partisi'ni (Morena) kuran Obrador, seçimlere Morena'nın başını çektiği üç partili ittifakın adayı olarak katıldı. Muhalifleri, onun sol görüşlerinin ülkeyi Venezuela'ya çevirme riskini barındırdığını söylüyor.

  
Otoriter bir anlayışı olduğu ve ülke ekonomisini yönlendirirken eski Venezuela lideri Hugo Chavez'in izinden gideceğini iddia ediyorlar. Obrador ise bu benzetmeleri reddediyor ve ekonomide kamulaştırmalara gitmeyeceğini ve görevini tamamlaması ardından ikinci kez de aday olmayacağını belirtiyor. 
  
Bununla birlikte, Meksika'nın kamu mülkiyetindeki petrol şirketi Pemex'in özel şirketlerle yaptığı anlaşmaları, yolsuzluklar açısından kontrol edeceğini söylüyor. Obrador, ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınma programlarını hayata geçireceğini vadediyor.
Vaadetler: Ekonomik büyüme, istihdam 2014 yılında sol çizgideki Ulusal Yenilenme Hareketi Partisi'ni (Morena) kuran Obrador, seçimlere Morena'nın başını çektiği üç partili ittifakın adayı olarak katıldı. Muhalifleri, onun sol görüşlerinin ülkeyi Venezuela'ya çevirme riskini barındırdığını söylüyor. Otoriter bir anlayışı olduğu ve ülke ekonomisini yönlendirirken eski Venezuela lideri Hugo Chavez'in izinden gideceğini iddia ediyorlar. Obrador ise bu benzetmeleri reddediyor ve ekonomide kamulaştırmalara gitmeyeceğini ve görevini tamamlaması ardından ikinci kez de aday olmayacağını belirtiyor. Bununla birlikte, Meksika'nın kamu mülkiyetindeki petrol şirketi Pemex'in özel şirketlerle yaptığı anlaşmaları, yolsuzluklar açısından kontrol edeceğini söylüyor. Obrador, ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınma programlarını hayata geçireceğini vadediyor.
Mexico City belediye başkanlığı görevi

                                    Obrador, 2000 yılında PRD'den Mexico City belediye başkanı seçildi. Şehirdeki Obrador yönetimi, yaşlılar için sosyal yardım programları ve telekomünikasyon alanında yatırımları olan iş adamı Carlos Slim'in Mexico City'nin merkez çarşısını restorasyonuna destek vermesi gibi projelerle, kent sakinlerinden destek gördü. 2006 ve 2012'de devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan Obrador üçüncü denemesinde zafer kazandı.
Mexico City belediye başkanlığı görevi Obrador, 2000 yılında PRD'den Mexico City belediye başkanı seçildi. Şehirdeki Obrador yönetimi, yaşlılar için sosyal yardım programları ve telekomünikasyon alanında yatırımları olan iş adamı Carlos Slim'in Mexico City'nin merkez çarşısını restorasyonuna destek vermesi gibi projelerle, kent sakinlerinden destek gördü. 2006 ve 2012'de devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan Obrador üçüncü denemesinde zafer kazandı.
Meksika'da bir ilk 

                                    Meksika'da devlet başkanlığı seçimlerini uzun yıllar sonra ilk kez bir sol aday Andrés Manuel López Obrador kazandı. Obrador ülkesinde "radikal bir değişim" ve "yolsuzlukla mücadeleyi" vadediyor.
  
64 yaşındaki Obrador, başkent Mexico City'nin eski belediye başkanı. Ülkenin güneyindeki Tabasco Eyaleti'nde, esnaflık yapan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Obrador, siyasi kariyerine yıllardır ülke siyasetinde egemenliği bulunan Kurumsal Devrimci Parti'ye (PRI) girerek başladı.

  
PRI'ya dair yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle 1986 yılında, bu partiden ayrılarak kurulmuş Demokratik Akım hareketine katıldı. Bu hareket daha sonra sol çizgideki Demokratik Devrim Partisi'ni (PRD) oluşturdu.
Meksika'da bir ilk Meksika'da devlet başkanlığı seçimlerini uzun yıllar sonra ilk kez bir sol aday Andrés Manuel López Obrador kazandı. Obrador ülkesinde "radikal bir değişim" ve "yolsuzlukla mücadeleyi" vadediyor. 64 yaşındaki Obrador, başkent Mexico City'nin eski belediye başkanı. Ülkenin güneyindeki Tabasco Eyaleti'nde, esnaflık yapan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Obrador, siyasi kariyerine yıllardır ülke siyasetinde egemenliği bulunan Kurumsal Devrimci Parti'ye (PRI) girerek başladı. PRI'ya dair yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle 1986 yılında, bu partiden ayrılarak kurulmuş Demokratik Akım hareketine katıldı. Bu hareket daha sonra sol çizgideki Demokratik Devrim Partisi'ni (PRD) oluşturdu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >