Meksika'nın yeni liderinden yoksullara 'Robin Hood' modeli yardım kampanyası

Önümüzdeki pazar günü satışa çıkarılması planlanan otomobiller böyle sergilendi.
Önümüzdeki pazar günü satışa çıkarılması planlanan otomobiller böyle sergilendi.

Meksika hükümeti, baskınlarda ele geçirilen lüks çalıntı malları açık artırma yöntemiyle satacağını duyurdu. İşi ilginç kılan ise bu araçlardan elde edilen gelir ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Program 'Robin Hood' ismiyle hayata geçirildi. Buna göre, organize suç grupları ve yolsuzluğa karışmış eski politikacılarını el konulan lüks malları müzayedeye çıkarılaraj satış geliri ülkenin en yoksul bölgelerine aktarmayı hedefliyor.

● 26 Mayıs'ta başlayacak müzayedede sergilenecek olan 77 araç katılımcıların beğenisine sunulacak.

Meksika'da, devletin el koyduğu lüks araçların ve malların yoksullara yardım amaçlı açık artırmayla satılacağı bildirildi.

Yeni liderden yoksullara 'Robin Hood' modeli yardım

Yetkililer, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un, 1 Aralık'ta göreve geldikten sonra taşınmayıp kültür merkezine dönüştürdüğü devlet başkanlığı konutu Los Pinos'ta pazar günü düzenlenecek açık artırmada, çoğunluğu suçlulara ait lüks araç ve malların satılacağını belirtti.

Satışa çıkarılanlar arasında cipler de var.
Satışa çıkarılanlar arasında cipler de var.

Meksika hükümeti, aralarında Lamborghini marka bir spor aracın da olduğu lüks çalıntı malları açık arttırma yöntemi ile satarak gelirini ihtiyaç sahipleri için kullanacak.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un bir portresi görünüyor.
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un bir portresi görünüyor.

'Robin Hood' ismiyle anılan program, organize suç grupları ve yolsuzluğa karışmış eski politikacıların el konulan lüks malları müzayedeye çıkarılarak satış geliri ülkenin en yoksul bölgelerine aktarmayı amaçlıyor.

İki yoksul bölgeye gönderilecek

Hükümetin kurduğu "Çalınan Malları Halka İade Etme Enstitüsü" tarafından düzenlenecek açık artırmadaki satışlardan elde edilecek gelirlerin, Oaxaca eyaletindeki iki yoksul bölge halkına bağışlanacağını ifade eden yetkililer, ceza veya vergi davalarında el konulan lüks malların ve gayrimenkullerin açık artırmayla satışının devam edeceği bilgisini paylaştı.

Meksika sınırından ABD'ye giriş yapmaya çalışan insanlar.
Meksika sınırından ABD'ye giriş yapmaya çalışan insanlar.

77 aracın satışa çıkarılacağı müzayedede, açık arttırmada araçlar için başlangıç fiyatının toplamda yaklaşık 1,5 milyon dolar olarak belirlendiğini açıklandı.

  • Lopez Obrador, şubat ayı sonunda, eski devlet başkanları tarafından kullanılan kurşun geçirmez lüks makam araçlarının çoğunun açık artırmayla satıldığını belirtmişti.

Sosyal projelere kaynak olacak

Resmi araç satışlarından yaklaşık 3,25 milyon dolar sağlandığını ifade eden Lopez Obrador, bu miktarın sosyal projeler için kullanılacağını vurgulamıştı.

Meksika polisi satışa çıkarılan otomobili basına gösteriyor.
Meksika polisi satışa çıkarılan otomobili basına gösteriyor.

Lopez Obrador, başka açık artırmalar da yapılacağını, zira geriye birçok araç kaldığını belirterek, helikopter ve uçakların da satılacağını kaydetmişti.

Evler ve mücevherler de var

Açık arttırma yöntemiyle satılacak mallar arasında değerleri en az 7 milyon dolar olarak belirlenen kapalı yüzme havuzlu 3 ev ve mücevherler de bulunuyor. Mexico City'nin lüks semtlerinde bulunan evlerden biri eski bir politikacıya ait. Evlerin satışından elde edilecek gelir gençlik uyuşturucu rehabilitasyon programında kullanılacak.

Lopez Obrador, devlet başkanlığı uçağını satışa çıkarmıştı.
Lopez Obrador, devlet başkanlığı uçağını satışa çıkarmıştı.

Yolsuzluğun faturası: Gayrisafi milli hasılanın yüzde 9'una denk geliyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2017 tarihli bir raporu, Meksika'nın yıllık gayri safi milli hasılasının (GSYİH) yıllık yüzde 5 ila 9'unu yolsuzluk yüzünden kaybettiğini ortaya koyuyor.

Aralık ayında göreve başlayan Cumhurbaşkanı Lopez Obrador, yoksullar ve yaşlılar için bir dizi refah programı başlattı. Üst düzey memurların maaşlarında yapılan kesintiler ve yolsuzluğun önüne geçilmesiyle kamuda tasarruf sağladığını söyleyen Obrador, nisan ayında “Robin Hood” programını açıklamıştı.

Meksika polisi arabaların basına tanıtıldığı toplantıda görünüyor.
Meksika polisi arabaların basına tanıtıldığı toplantıda görünüyor.

Göreve başlamasının ardından Lopez Obrador, devlet başkanlığı uçağını satışa çıkarmıştı. Yetkililer, bu uçağın yanı sıra hükümetin çok sayıda uçak ve helikopterinin de satılacağını duyurmuştu.

Göreve geldikten sonra kendi maaşını düşüreceğini açıklayan Obrador, ayda 108 bin peso (5 bin 707 dolar) maaş alacağını ve hiçbir hükümet yetkilisinin, 6 yıllık görev süresi boyunca devlet başkanından fazla kazanamayacağını ifade etmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >