Belçika'nın 'Türk köyü'nde karnaval coşkusu

'Türk Köyü' Faymonville
'Türk Köyü' Faymonville

Belçika'nın Valon bölgesinde yer alan ‘Türk köyü’ olarak bilinen, Faymonville’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen karnaval bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Türklerin yaşamadığı 'Türk Köyü' Faymonville’ye dair merak edilenleri derledik.

Köylüler, karnaval kapsamında çeşitli kostümler giyerek eğlendi.
Köylüler, karnaval kapsamında çeşitli kostümler giyerek eğlendi.

Faymonville bu yıl da, karnaval etkinlikleri çerçevesinde kırmızı beyaza büründü.

Çevre köylerdekilerin de katıldığı karnavalda, Türk bayraklı bando takımının arkasında kortej oluşturuldu.

Karnavalı, Belçika ve komşu ülkelerden gelen çok sayıda Türk izledi.
Karnavalı, Belçika ve komşu ülkelerden gelen çok sayıda Türk izledi.

İşte Belçika’nın Valon bölgesinde Arden dağları çvresinde, yaklaşık bin kişinin yaşadığı Faymonville ‘Türk köyü’ne dair merak edilenler…

Faymonville neden Türk köyü olarak adlandırılıyor?

                                    
                                    
                                    
                                    Türklerin yaşamadığı Belçika’nın Faymonville köyüne "Türk köyü" denilmesine ilişkin çeşitli rivayetler bulunuyor. Bir rivayete göre köylülerin Haçlı seferlerine katılmayı reddettikleri iddia edilirken, bir başka rivayete göre, 16'ncı ve 17'nci yüzyılda Osmanlı'ya karşı kilisenin koyduğu vergileri ödemeyen Faymonville köylüleri, Müslümanlarla ittifak yaptıkları gerekçesiyle "Türk" olarak adlandırıldı. Bir diğer rivayete göre ise rivayete göreyse Faymonville köylüleri, 716 yılında Ambleve Savaşı’nda  Hıristiyanlara karşı Türklerin yanında yer alırlar; bundan dolayı da çevre köyler tarafından “Türk” olarak adlandırılıp dışlandılar.
Faymonville neden Türk köyü olarak adlandırılıyor? Türklerin yaşamadığı Belçika’nın Faymonville köyüne "Türk köyü" denilmesine ilişkin çeşitli rivayetler bulunuyor. Bir rivayete göre köylülerin Haçlı seferlerine katılmayı reddettikleri iddia edilirken, bir başka rivayete göre, 16'ncı ve 17'nci yüzyılda Osmanlı'ya karşı kilisenin koyduğu vergileri ödemeyen Faymonville köylüleri, Müslümanlarla ittifak yaptıkları gerekçesiyle "Türk" olarak adlandırıldı. Bir diğer rivayete göre ise rivayete göreyse Faymonville köylüleri, 716 yılında Ambleve Savaşı’nda Hıristiyanlara karşı Türklerin yanında yer alırlar; bundan dolayı da çevre köyler tarafından “Türk” olarak adlandırılıp dışlandılar.
Türk imgesinin köydeki yansımaları nelerdir?

                                    
                                    
                                    
                                    Köyde bulunan tek otel Le Vieux, "Eski Sultan" adını taşıyor. Köyün merkezinde,  kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay-yıldız, binanın içindeyse ise camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekerken, köye ait  olan ‘Yaşasın Türkiye ve Yaşasın Faymonville’ adlı şarkı köylülerin ortak şarkısı olarak adlandırılıyor. Öte yandan köyde birçok sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyen ‘Birleşik Genç Türkler’ isimli dernek,  amatör ligde ay-yıldızlı logosuyla mücadele eden "Genç Türkler Birliği" RFC Turkania adlı bir futbol takımı da bulunuyor.
Türk imgesinin köydeki yansımaları nelerdir? Köyde bulunan tek otel Le Vieux, "Eski Sultan" adını taşıyor. Köyün merkezinde, kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay-yıldız, binanın içindeyse ise camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekerken, köye ait olan ‘Yaşasın Türkiye ve Yaşasın Faymonville’ adlı şarkı köylülerin ortak şarkısı olarak adlandırılıyor. Öte yandan köyde birçok sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyen ‘Birleşik Genç Türkler’ isimli dernek, amatör ligde ay-yıldızlı logosuyla mücadele eden "Genç Türkler Birliği" RFC Turkania adlı bir futbol takımı da bulunuyor.
Faymonville'nin gelenekselleşen renkli karnavalı 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Faymonville'de, her sene kıştan bahara geçiş sürecinde kutlanarak gelenekselleşen köylüler için sıradanlıktan kurtulma, kılık değiştirmek anlamına gelen karnavalda toplumsal birlik ve beraberliği pekiştirmek, stresten kurtulmak, psikolojik olarak rahatlamak amaçlanmaktadır.  

  
Karnavalın ritüelleri arasında kılık değiştirmak ve maske takmak vardır. Faymonville karnavalında daha çok Türk kıyafetleri ön plana çıksa da karnavalda farklı kıyafetlerle birçok grup temsil edilmektedir.
Faymonville'nin gelenekselleşen renkli karnavalı Faymonville'de, her sene kıştan bahara geçiş sürecinde kutlanarak gelenekselleşen köylüler için sıradanlıktan kurtulma, kılık değiştirmek anlamına gelen karnavalda toplumsal birlik ve beraberliği pekiştirmek, stresten kurtulmak, psikolojik olarak rahatlamak amaçlanmaktadır. Karnavalın ritüelleri arasında kılık değiştirmak ve maske takmak vardır. Faymonville karnavalında daha çok Türk kıyafetleri ön plana çıksa da karnavalda farklı kıyafetlerle birçok grup temsil edilmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >