"Pençe" harekatının ikinci günü: Neler yaşandı?

● Pençe Operasyon Planı kapsamında hava hücum harekatıyla Irak'ın kuzeyine inen komando birlikleri, teröristlerin tuzakladığı mayın ve el yapımı patlayıcıları (EYP) etkisiz hale getirdi.


● Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde yürütülen Pençe Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 15 oldu.


● Pençe Harekatı'nda teröristlere ait mağara ve sığınaklarda ele geçirilen çok sayıda patlayıcı ile yaşam malzemesi imha edildi.


● Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "Pençe Harekatı"nda, PKK'lı teröristlerce bölgeye önceden yerleştirilen el yapımı patlayıcının (EYP) infilak etmesi sonucu 2 askerimiz yaralandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde teröristlerin yuvalandığı alanlara yönelik harekatın ikinci gününde 15 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

  • Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı jetlerin atışlarıyla başlayan harekata komando tugayları da katılıyor.

2 askerimiz yaralandı

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde sürdürülen "Pençe Harekatı"nda 2 asker yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Hakurk'ta 27 Mayıs'ta başlatılan "Pençe Harekatı"nda, PKK'lı teröristlerce bölgeye önceden yerleştirilen el yapımı patlayıcının (EYP) infilak ettiği bildirildi.

İki askerin yaralandığı belirtilen açıklamada, "Olayda yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz." ifadesi kullanıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs'ta başlatılan Pençe harekatının yeni safhasının planlandığı şekilde başarı ile devam ettiği açıklandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 27 Mayıs'ta başlatılan Pençe harekatının yeni safhasının planlandığı şekilde başarı ile devam ettiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Pençe Operasyon Planı çerçevesinde önceki gün öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığınca Irak'ın kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere atışlar yapıldığı bildirildi.

Atışların ardından saat 20.00'de bölgeye komando tugayı tarafından harekat başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Operasyon Atak helikopterlerimizin de desteğinde planlandığı şekilde devam etmektedir.Bu harekat ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

15 terörist etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde yürütülen Pençe Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 15 oldu.

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB) sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yapılan bilgilendirmede, Hakurk bölgesinde 27 Mayıs Pazartesi başlatılan Pençe Harekatı'nın planlandığı şekilde başarıyla devam ettiği belirtildi.

Bu kapsamda kara ateş destek vasıtaları, taarruz helikopterleri ve hava kuvvetleri harekatlarıyla destekli devam eden operasyonlarda, 6 PKK'lı bölücü teröristin daha etkisiz hale getirildiği aktarılan bilgilendirmede, "Böylece harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 15 oldu. Komando birliklerimiz, PKK terör örgütüne ait sığınak, mağara ve silah mevzilerini tespit ve imha faaliyetlerine devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Operasyona katılan askerlerimiz böyle görüntülendi.
Operasyona katılan askerlerimiz böyle görüntülendi.

Paylaşımda ayrıca komandoların operasyon kapsamında girdiği bir mağaranın video ve fotoğrafları da yer aldı.

Bölge ateş altında

Pençe Operasyon Planı kapsamında Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta teröristlerin yuvalandıkları bölge, savaş uçaklarınca ateş altına alındı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Pençe Operasyon Planı'nda dün akşam Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta teröristlerin yuvalandıkları yerlerle ilgili yoğun planlama ve hazırlık çalışmalarının ardından düğmeye basıldı.

Hakurk vadisinde bulunan terör örgütü PKK hedeflerine karşı başlatılan Pençe Harekatı sürüyor.
Hakurk vadisinde bulunan terör örgütü PKK hedeflerine karşı başlatılan Pençe Harekatı sürüyor.
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları tarafından Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden gece boyunca sevk ve idare edilen harekat, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait ateş destek vasıtalarının atışları ile başladı.

SİHA ve İHA destekledi

Öncelikli olarak aralarında Fırtına obüslerinin de bulunduğu ateş destek vasıtaları teröristlerin bulunduğu hedefleri dövdü. Top atışlarının ardından bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş uçakları sevk edildi. Çeşitli ana jet üs komutanlıklarından kalkan savaş uçakları, belirlenen hedefleri ateş altına aldı. Hava harekatında tanker uçaklar da görev alırken, harekat SİHA ve İHA'larla da desteklendi.

Operasyona katılan askerlerimiz görünüyor.
Operasyona katılan askerlerimiz görünüyor.

Bölgeden patlama sesleri duyuldu

Hedeflerin ateş altına alınmasının ardından bölgeye komando birlikleri sevk edildi. Bölgeye yönelik özel olarak eğitilmiş komandolar helikopterle alana indirildi. Gece harekat yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komando birlikleri, hedeflerin imhasına yönelik sızma harekatı gerçekleştirdi.

Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları vuruldu. Atışlar sonrasında bölgede izlenen patlamalar, mühimmat depolarının tam isabetle vurulduğunun göstergesi olarak değerlendirildi.

Ele geçirilen malzemeler imha edildi

Pençe Harekatı'nda teröristlere ait mağara ve sığınaklarda ele geçirilen çok sayıda patlayıcı ile yaşam malzemesinin imha edildiği bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamaya göre, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde dün başlatılan Pençe Harekatı'nda PKK'lı teröristlere ait 8 bölmeli sığınakta EYP malzemeleri, tuzaklı EYP'ler, roket mühimmatları ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi. Ele geçirilen mühimmat ve malzemeler imha edildi.

Terör örgütüne ait olduğu belirlenen mağaralardaki malzemeler imha ediliyor.
Terör örgütüne ait olduğu belirlenen mağaralardaki malzemeler imha ediliyor.

PKK'lı teröristlere ait 5 mağara ve sığınakta 400 metre EYP yapımında kullanılan kablo,binden fazla doçka uçaksavar mermisi, çeşitli çapta 11 havan mühimmatı ile çok miktarda yaşam malzemesi de imha edildi.

MHP lideri Bahçeli'den koşulsuz destek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti olarak Pençe Operasyonu'nu ön şartsız desteklediklerini bildirdi.

Bahçeli, Twitter hesabından terörle mücadele ve Pençe Operasyonu'na ilişkin paylaşımda bulundu.

Terörizmin karanlık hedeflerinin, terör örgütlerinin hain ve hunhar eylemlerinin sadece Türkiye için değil bütün ülkeler için bir numaralı tehdit olduğuna işaret eden Bahçeli, terörün insanlık için büyük bir musibet, vahim bir felaket olduğunu, dünyanın bu felaketle amasız, aracısız, amansız mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kızılcahamam ilçesinde bulunan Ülkücü Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kızılcahamam ilçesinde bulunan Ülkücü Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti.

Türkiye'nin terörizmin ağır sonuçlarına ciddi ölçüde maruz kaldığını aktaran Bahçeli, bölücü terör örgütlerinin yıllardan beri ülkenin güvenliğini, varlığını, birliğini, milli bekasını kesif şekilde hedef aldığını, terörün beşeri, sosyal ve ekonomik maliyetinin çok fazla olduğunu vurguladı.

Oktay 'Pençe'nin önemine işaret etti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Irak'ın kuzeyindeki terör kamplarına yönelik başlatılan Pençe Operasyonu'nun önemini belirterek, "Türkiye'yi hedef almaya cüret eden terör örgütleri ve destekçilerini, ülkemizin her köşesinden de sınırlarımızdan da temizlemeye devam edecek, istikrarımızdan asla ödün vermeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

'Güvenli Bölge'nin konusu 'Pençe' oldu

GZT takipçilerinin her hafta salı günü merakla beklediği 'Güvenli Bölge'nin bu haftaki ana konu başlığı 'Pençe' oldu.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, operasyonun yapıldığı bölgenin iklim koşulları ve coğrafi şartlarına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Yazın bile operasyona çıksanız gündüz ve gece arasındaki ısı farkı çöldeki ısı farkı kadar. Gündüz 35 dereceyi görürsünüz, gece ise eksiye düşersiniz bu nereden bakarsanız bakın 45 derecelik ısı farkıdır.

Vücudun buna adaptasyonu kolay değildir. Birde arazide sabit kaldığımızı düşünürseniz o rüzgarın size vuruşunu bir tahmin etmenizi isterim. Öyle kolay bir arazi ve alandan bahsetmiyoruz.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Mete Yarar'ın 'ütü örneği'

Alanın zorluğu şundan kaynaklanıyor. Arkadaşlar yüz ölçümü olarak hesaplarsa teknik bir hataya düşüyor. Sağdan 40 aşağı iniyorsun 50 kilometre gibi bir değerlendirme yapılırsa yanlış bir hesap olur.

Elimizde bir ütü olsa ve o bölgeyi ütüleyip düzleştirseniz, ortaya çıkacak alanın büyüklüğü Yunanistan kadar olur. 1500 rakımlardan başlayıp üç binlere çıkıyorsun tekrar aşağı iniyorsun o yüzden arazi koşulları oldukça zor. Senin gördüğün 1 kilometrelik bir dağdır ama senin oraya ulaşman için 7-8 katını gitmen gerekir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >