Rum basınından 'Türkiye doğalgaz buldu' iddiası

Rum gazetesi tarafından, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz bulduğuna yönelik haberde Türkiye'nin kararlı duruşunun vurgulanması dikkat çekti.
Rum gazetesi tarafından, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz bulduğuna yönelik haberde Türkiye'nin kararlı duruşunun vurgulanması dikkat çekti.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen Doğu Akdeniz'de, Yavuz sondaj gemimizin de dahil olmasıyla üç gemi sondaj çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Süreç devam ederken, Rum basını tarafından ilginç bir iddia ortaya atıldı. Rum gazetesi, Fatih sondaj gemisinin 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiğini iddia etti.

Rum basınından Fileleftheros gazetesi, Baf açıklarında görev yapan Fatih sondaj gemisinin 170 milyar metreküp doğagaz rezervi keşfettiği yönünde bir haber yaptı.

Yavuz sondaj gemimiz Kıbrıs açıklarında
Yavuz sondaj gemimiz Kıbrıs açıklarında

Haberde, sondaj çalışmasının başarılı geçtiği iddia edilirken, 'Türkiye doğalgaz çalışmalarında geri adım atmayacak', 'Türkiye, S-400 füzeleri nedeniyle ABD'den gördüğü onca baskıya rağmen geri adım atmadı' gibi ifadelere yer verilirken, AB'nin Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulayacağı öne sürülen, Türkiye'nin doğalgazla ilgili faaliyetlerine devam edeceği ve bu uğurda çok para harcadığı da ifade edilen haberde yapılan yorumda ise, farklı çevrelerce doğalgazın da dahil olduğu bir 'al-ver' süreci başlatılmasının söz konusu olduğu iddia edildi.

Gazete, Türkiye'nin enerji konusunu ayrı olarak irdelediğini ileri sürdü.

Fatih isimli sondaj gemimiz
Fatih isimli sondaj gemimiz

Çavuşoğlu'ndan kararlılık vurgusu

  • KKTC medyasına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Rumlar iş birliği yapmazsa, Türkiye'nin faaliyetleri sürecek. Türkiye, Doğu Akdeniz'de en uzun kıyıya sahip ülke olarak kendi kıta sahanlığındaki hak ve çıkarlarını kararlı şekilde korumakta. Türkiye olarak öteden beri kuvvetle vurguladığımız tüm adımları sahada birer birer eyleme dönüştürüyoruz. Böylece Rum tarafının Kıbrıs Türklerini dışlayarak ısrarla sürdürdükleri tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine sahada fiili adımlarla yanıt veriyoruz." şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

"Tüm adada araştırma yapılabilir"

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise, "Türkiye'nin sondaj çalışmalarının bütün Kıbrıs'ın etrafına yayılmaması için hiçbir sebep yok. Türkiye de kendisine ait gördüğü bölgelerde çalışmalara başlıyor. Gerçekte bu olan, Doğu Akdeniz'deki güçlerin dengelenmesini sağlıyor" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay
Dışişleri Bakanı Kudret Özersay
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >