Rusya'daki uçak kazasında pilot hatası ihtimali üzerinde duruluyor

Ekipler Aeroflot Sukhoi Superjet 100 yolcu uçağının enkazının bulunduğu yerde.
Ekipler Aeroflot Sukhoi Superjet 100 yolcu uçağının enkazının bulunduğu yerde.

● Aeroflot'a ait bir uçağın Pazar günü Moskova'nın Sheremetyevo Havaalanı'na acil inişi sırasında alev alması sonucu 41 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine başlatılan soruşturmada pilot hatası ihtimali üzerinde duruluyor.

● Bazı yetkililerin, alev almış uçağı izlerken şakalaştığını gösteren bir video büyük tepki çekerken videoda sesleri duyulan kişilerin mesleki etik kurallarını ihlal ettiği ifade edilerek cezalandırılmaları talep edildi.

● Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Superjet-100 model uçaklarda tasarım hatası olduğuna dair bir belirti olmadığından bu uçakların uçuşlarına son verme kararı almadığını açıkladı.

Rus ulusal havayolları Aeroflot'a ait bir uçağın Pazar günü Moskova'nın Sheremetyevo Havaalanı'na acil inişi sırasında alev alması sonucu, 73 yolcu ve 5 mürettebattın bulunduğu uçakta 41 kişi yaşamını yitirmiş, 33 yolcu ile 4 mürettebat kazadan sağ olarak kurtulmuştu.

Yolcular yanan uçaktan çıkabilmek için acil çıkış kapılarındaki şişme kaydırakları kullandı.

Kazadan sağ kurtulan yolcular ve mürettebat, Sukhoi Superjet-100 model uçağa kalkıştan hemen sonra yıldırım çarptığını ve hava trafik kontrolüyle bağlantının koptuğunu söylemişti; ancak uzmanlar yakıt dolu bir uçağın hızlı iniş yapmasının normal bir uygulama olmadığını belirtiyor.

Rusya medyası: Pilot hatası ihtimali var

Rus Kommersant gazetesi, soruşturmayı yürütenlere yakın kaynaklara dayandırdığı bir haberde, pilot hatasının güçlü bir ihtimal olduğunu yazdı.

Buna gösterilen nedenler arasında, riskli olduğu halde pilotların fırtına içine girmeye karar vermeleri, normalde böyle bir durumda havaalanı üzerinde daire çizerek yakıtı tükettikten sonra inmek gerekirken inişte aceleci davranmaları, normal iniş hızından daha yüksek bir hızla inmiş olmaları, iniş sırasında çarpma etkisiyle dağılan parçaların motorlara çarpıp uçağın alev almasına neden olması gibi etkenler soruşturma kapsamında inceleniyor.

Uçak, kalkıştan 30 dakika sonra havaalanına geri dönmüştü.
Uçak, kalkıştan 30 dakika sonra havaalanına geri dönmüştü.

Yanan uçağın içindeki yolculardan biri tahliye öncesi uçak içindeki o anları kaydetmişti.


Yanan uçağı izlerken şakalaşma büyük tepki çekti

Öte yandan bazı yetkililerin, alev almış uçağı izlerken şakalaştığını gösteren bir video Twitter'da paylaşıldı.

Yetkililerin kimlikleri videoda ifşa edilmiyor; ancak Sheremetyevo Havaalanı idaresinden yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin, havaalanı işletmesi AO MASH'e veya Aeroflot havayollarına mensup olmadığı belirtildi.

Yanan uçağın enkazı
Yanan uçağın enkazı

Açıklamada, videoda sesleri duyulan kişilerin mesleki etik kurallarını ihlal ettiği ifade edilerek cezalandırılmaları talep edildi.

Twitter'da paylaşılan klipte, yanmakta olan uçak görüntüsü ekranda görülürken, gülme sesleri eşliğinde kişilerden birinin "Birazcık alevli de olsa inmeyi başardı" şeklinde konuştuğu duyuluyor.

Uçağın enkazı kaldırılıyor.
Uçağın enkazı kaldırılıyor.

Rusya'dan Superjet-100 model uçaklara ilişkin açıklama

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Superjet-100 model uçaklarda tasarım hatası olduğuna dair bir belirti olmadığından bu uçakların uçuşlarına son verme kararı almadığını açıkladı.

Yamal havayolları Superjet-100 model uçak siparişlerini iptal etti

Yamal Airlines'dan dün gelen açıklamada, 10 Sukhoi Superjet 100'ün satın alınmasının iptal edildiği belirtildi.

  • Yamal açıklamasını Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Superjet-100 model uçaklarda tasarım hatası olduğuna dair bir belirti olmadığı açıklamasından hemen sonra yaptı.

Yamal Airlines TASS haber ajansına verdiği verdiği demeçte, şirketinin 10 daha fazla Sukhoi Superjets satın alma planlarını iptal ettiğini, çünkü hizmet maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Yamal Airlines filosunda şu an 15 Superjet 100 tipi uçak bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >