Son 10 yılda Müslümanların hedef alındığı terör saldırıları

Arşiv
Arşiv

Yeni Zelanda’da 49 Müslüman’ın yaşamını yitirdiği terör saldırısı dünyayı derinden etkilerken cami saldırılarının baş zanlısı terörist Brenton Tarrant bugün mahkemeye çıktı. Bu saldırı son yıllarda gerçekleşen ilk İslam düşmanı saldırı değil. Son 10 yılda Müslümanların hedef alındığı terör saldırılarını derledik.

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlenmesi sonucu 49 Müslüman şehit düşmesi, dünyanın dört bir tarafındaki insanları derinden sarstı.

Son 10 yılda Müslümanların hedef alındığı terör saldırılarını derledik.

Norveç, 2011: Breivik katliamı

                                    Aşırı sağcı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda 77 kişiyi öldürdü. Breivik'in kurbanları ağırlıklı olarak gençlerdi. Sözkonusu saldırı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenleyen Breivik, Utoya adasında da gençleri hedef aldı. Saldırılarını titiz bir biçimde planlayan Breivik, manifestosunda çokkültürlülüğü ve "Avrupa'nın İslamlaşmasını" sona erdirmek istediğini yazdı. Breivik, 21 yıl hapse mahkum edildi.
Norveç, 2011: Breivik katliamı Aşırı sağcı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda 77 kişiyi öldürdü. Breivik'in kurbanları ağırlıklı olarak gençlerdi. Sözkonusu saldırı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak tarihe geçti. Hükümet binalarının bulunduğu bölgede bombalı saldırı düzenleyen Breivik, Utoya adasında da gençleri hedef aldı. Saldırılarını titiz bir biçimde planlayan Breivik, manifestosunda çokkültürlülüğü ve "Avrupa'nın İslamlaşmasını" sona erdirmek istediğini yazdı. Breivik, 21 yıl hapse mahkum edildi.
ABD, 2015: Chapel Hill'de suikast

                                    Üç öğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hill'deki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü. Saldırgan Craig H.'nin, kendisini Facebook sayfasında din karşıtı olarak tanımladığı ve bir silah fotoğrafı paylaştığı belirlendi. 

  
Öldürülen iki kadının babası Muhammed Ebu Salha, "Kızlarımızın dinlerinden ötürü saldırıya uğradığından eminiz" açıklamasında bulundu. Büyük tepki çeken saldırı sonrasında sosyal medyada #MuslimLivesMatter (Müslüman Hayatlar Önemlidir) hashtag'i ile paylaşımlar yapıldı
ABD, 2015: Chapel Hill'de suikast Üç öğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hill'deki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü. Saldırgan Craig H.'nin, kendisini Facebook sayfasında din karşıtı olarak tanımladığı ve bir silah fotoğrafı paylaştığı belirlendi. Öldürülen iki kadının babası Muhammed Ebu Salha, "Kızlarımızın dinlerinden ötürü saldırıya uğradığından eminiz" açıklamasında bulundu. Büyük tepki çeken saldırı sonrasında sosyal medyada #MuslimLivesMatter (Müslüman Hayatlar Önemlidir) hashtag'i ile paylaşımlar yapıldı
Almanya, 2016: Münih'te AVM saldırısı

                                    Münih'teki Olympia Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti. 18 yaşında bir öğrenci olan saldırgan, saldırının ardından intihar etti. 22 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen saldırıda saldırganın 60 el ateş ettiği belirlendi. Polis, saldırganın daha önce birçok yabancı düşmanı ve ırkçı ifadeler kullandığını kaydetti.
Almanya, 2016: Münih'te AVM saldırısı Münih'teki Olympia Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti. 18 yaşında bir öğrenci olan saldırgan, saldırının ardından intihar etti. 22 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen saldırıda saldırganın 60 el ateş ettiği belirlendi. Polis, saldırganın daha önce birçok yabancı düşmanı ve ırkçı ifadeler kullandığını kaydetti.
İngiltere, 2017: Finsbury'de camiye saldırı

                                    19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı. Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı. 

  
BBC'ye konuşan bir görgü tanığı, saldırganın "Müslümanları öldürmek istediğini" söylediğini kaydetti. Daha sonra saldırı gerekçesi olarak da "İslam nefreti" tabirini kullandı. Saldırgan ömür boyu hapse mahkum edildi.
İngiltere, 2017: Finsbury'de camiye saldırı 19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı. Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı. BBC'ye konuşan bir görgü tanığı, saldırganın "Müslümanları öldürmek istediğini" söylediğini kaydetti. Daha sonra saldırı gerekçesi olarak da "İslam nefreti" tabirini kullandı. Saldırgan ömür boyu hapse mahkum edildi.
ABD, 2017: Charlottesville'de aşırı sağcı eylemler

                                    ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville kentindeki sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı. Saldırgan 20 yaşında bir Ohiolu idi. Charlottesville'deki eylemler, Neonaziler ve Ku Klux Klan mensupları gibi aşırı sağcı ve ırkçı grupların mevcudiyetiyle akıllara kazındı.
ABD, 2017: Charlottesville'de aşırı sağcı eylemler ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville kentindeki sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı. Saldırgan 20 yaşında bir Ohiolu idi. Charlottesville'deki eylemler, Neonaziler ve Ku Klux Klan mensupları gibi aşırı sağcı ve ırkçı grupların mevcudiyetiyle akıllara kazındı.
Kanada, 2017: Quebec'te cami saldırısı

                                    Kanada'nın Quebec bölgesindeki İslami kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırıyı "ibadet sırasında Müslümanlara düzenlenmiş bir terör saldırısı" olarak tanımlayarak kınadı. Başbakan Trudeau "Müslüman Kanadalılar bizim ulusal dokumuzun önemli bir parçasıdır ve bu tür manasız eylemlerin toplumumuz, kentlerimiz ve ülkemizde yeri yoktur" dedi.
Kanada, 2017: Quebec'te cami saldırısı Kanada'nın Quebec bölgesindeki İslami kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırıyı "ibadet sırasında Müslümanlara düzenlenmiş bir terör saldırısı" olarak tanımlayarak kınadı. Başbakan Trudeau "Müslüman Kanadalılar bizim ulusal dokumuzun önemli bir parçasıdır ve bu tür manasız eylemlerin toplumumuz, kentlerimiz ve ülkemizde yeri yoktur" dedi.
Almanya, 2019: Bottrop ve Essen'da saldırı

                                    2018'i 2019'a bağlayan gecede 50 yaşındaki Andreas N., Almanya’nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi yaşamını yitirirken, 20'yi aşkın kişi de yaralandı. Fail, Bottrop'ta çocuklu bir Suriyeli ve Afgan aileyi hedef aldı. Essen'da da aracını otobüs durağında bekleyen yayaların üzerine sürdü. Birçok insan saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan, eylemini ırkçı sözlerle savundu. Saldırı, Alman makamları tarafından terör saldırısı olarak sınıflandırıldı.
Almanya, 2019: Bottrop ve Essen'da saldırı 2018'i 2019'a bağlayan gecede 50 yaşındaki Andreas N., Almanya’nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi yaşamını yitirirken, 20'yi aşkın kişi de yaralandı. Fail, Bottrop'ta çocuklu bir Suriyeli ve Afgan aileyi hedef aldı. Essen'da da aracını otobüs durağında bekleyen yayaların üzerine sürdü. Birçok insan saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan, eylemini ırkçı sözlerle savundu. Saldırı, Alman makamları tarafından terör saldırısı olarak sınıflandırıldı.
Yeni Zelanda, 2019: İki camiye terör saldırısı

                                    Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. 49 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından 4 kişi yakalandı. Terör saldırısıyla ilgili 1’i kadın 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Teröristlerden Avustralya vatandaşı olan Brenton Tarrant isimli kişinin saldırıyı planlayan olduğu ve eylemi kendi hesaplarından canlı yayınladığı tespit edildi.

  
Teröristlerin kendi hesaplarından yayınladığı görüntülerde katliamı canlı yayınladığı, camiye girerken ateş açmaya başladıkları ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görüldü. Teröristler görüntülerde silahlarını ve şarjörlerini sıklıkla değiştirirken, katliam öncesi paylaşımlarında ırkçı müzikler dinlediği, sosyal medya mecralarında ırkçı ve Müslüman karşıtı ifadelerde bulundukları dikkati çekti.

  
Terörist Tarrant'ın silahına yazdığı isimler arasında tarihte Osmanlılara karşı savaşmış Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic, Baja Pivljanin, Novak Vujosevic gibi Sırp figürler yer alırken, araçta çalan Sırpça şarkının sözlerinde "Bosna Kasabı" olarak bilinen savaş suçlusu Radovan Karadzic'e yönelik övgü dolu ifadeler duyuldu.
Yeni Zelanda, 2019: İki camiye terör saldırısı Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. 49 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının ardından 4 kişi yakalandı. Terör saldırısıyla ilgili 1’i kadın 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Teröristlerden Avustralya vatandaşı olan Brenton Tarrant isimli kişinin saldırıyı planlayan olduğu ve eylemi kendi hesaplarından canlı yayınladığı tespit edildi. Teröristlerin kendi hesaplarından yayınladığı görüntülerde katliamı canlı yayınladığı, camiye girerken ateş açmaya başladıkları ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görüldü. Teröristler görüntülerde silahlarını ve şarjörlerini sıklıkla değiştirirken, katliam öncesi paylaşımlarında ırkçı müzikler dinlediği, sosyal medya mecralarında ırkçı ve Müslüman karşıtı ifadelerde bulundukları dikkati çekti. Terörist Tarrant'ın silahına yazdığı isimler arasında tarihte Osmanlılara karşı savaşmış Lazar Hrebeljanovic, Milos Obilic, Baja Pivljanin, Novak Vujosevic gibi Sırp figürler yer alırken, araçta çalan Sırpça şarkının sözlerinde "Bosna Kasabı" olarak bilinen savaş suçlusu Radovan Karadzic'e yönelik övgü dolu ifadeler duyuldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >