Trump Londra Belediye Başkanı Khan'ı neden hedef alıyor?

Khan-Trump
Khan-Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Londra'da 24 saat içinde, toplam üç kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı saldırılar sonrası Müslüman Belediye Başkanı Sadiq Khan'ı Twitter hesabı üzerinden hedef alarak, Khan'ı "ulusal bir utanç" olarak niteledi ve İngiltere'nin başkentini mahvettiğini savundu.

Trump, Londra belediye başkanı Khan’ı “Londra’da suç oranları arttığı” gerekçesiyle “felaket” şeklinde tanımladı, ABD şehirlerindeki suç oranlarının Londra'dan kat be kat fazla olduğu ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump İngiltere temasları öncesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Khan için "tam bir zavallı. Bana, çok aptal ve beceriksiz New York Belediye Başkanı (Bill) de Blasio'yu hatırlatıyor." ifadelerini kullanmış, Khan'ın sözcüsü ise Trump'a "Bu gibi çocukça hakaretler ABD Başkanı'na yakışmıyor" sözleriyle yanıt vermişti.

İngiltere'nin başkenti Londra’da 24 saatten kısa bir süre içinde yapılan beş saldırının ardından üç kişi öldü, diğer üç kişi de yaralanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Twiter hesabından açıklama yaparak Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ı sert ifadelerle eleştirdi.

ABD Başkanı Trump, Londra'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Sadiq Khan'ı "ulusal bir utanç" olarak niteledi ve İngiltere'nin başkentini mahvettiğini savundu.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, bu çıkışa yanıt olarak, Trump'ın cinayete kurban giden insanları, belediye başkanına saldırmak için kullanması "tam anlamıyla korkunç" dedi.

ABD şehirlerinde suç oranları Londra'ya göre daha mı az?

Trump'ın Londra'daki cinayetleri baz alarak Belediye Başkanı Khan'ı hedef alması ABD'deki suç oranlarını akıllara getirdi. ABD şehirlerindeki suç oranları Londra'yla karşılaştırıldığında, Londra'daki suç oranlarının çok daha az olduğu ortaya çıktı.

Bu yıl Londra'da şu ana kadar 56 kişi cinayete kurban gitti. Bu rakam geçen senenin tamamında 132 olarak kaydedildi.

Trump polemiği nasıl başlattı?

Trump'ın Sadiq Khan'ı hedef aldığı çıkışını, sağcı bir televizyon yorumcusu olan Katie Hopkins'in tweet'ini paylaşırken yaptı. Hopkins o tweet'inde Londra'yı kelime oyunu ile "Afganistan"a benzetiyordu.

ABD Başkanı, kendi paylaşımlarında ise Khan'ı isim vererek, "ulusal bir utanç" olarak niteledi ve Londra'nın yeni bir belediye başkanına ihtiyacı olduğunu iddia etti.

Sadiq Khan ise Trump'a direkt olarak yanıt vermedi. Khan'ın sözcüsü ise, "Belediye Başkanı'nın aklı şu anda kurbanların ailelerinde. Böyle tweetlere cevap vererek zamanını boşa harcamayacak" değerlendirmesini yaptı.

Sadiq Khan sonra yaptığı Twitter paylaşımında ise "Şiddet suçunun bu şehirde yeri yoktur, benim için Londralıların güvenliğinden daha öncelikli bir konu yoktur" dedi.

Trump, İngiltere ziyareti öncesinde de Khan'ı hedef almıştı

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İngiltere'ye ziyarete gelecek Trump'a "özel ilgi gösterilmemesi" gerektiğini söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, resmi ziyareti kapsamında geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunmuş, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD Başkanı Trump'ın onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği vermişti.
ABD Başkanı Donald Trump, resmi ziyareti kapsamında geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunmuş, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, ABD Başkanı Trump'ın onuruna Buckingham Sarayı'nda akşam yemeği vermişti.

Bu sözler üzerine ABD Devlet Başkanı Donald Trump da İngiltere ziyareti öncesi Londra Belediye Başkanı Sadık Khan'ı Twitter'da eleştirerek "Tam ve zavallı soğuk nevale" demiş ve eklemişti:

"Bana, çok aptal ve beceriksiz New York Belediye Başkanı (Bill) de Blasio'yu hatırlatıyor."

Khan'ın sözcüsü ise Trump'a "Bu gibi çocukça hakaretler ABD Başkanı'na yakışmıyor" sözleriyle yanıt vermişti.

Londra Belediye Başkanı Khan: Trump, 11 yaşında bir çocuk gibi davranıyor

Trump’ın İngiltere gezisine başlamadan önce eleştirdiği Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, Trump için, “11 yaşında bir çocuk gibi davranıyor” demişti.

BBC’ye konuşan Khan, “Dünya çapında aşırı sağcı hareketlerin Trump’ı kendi reklam yüzleri olarak görmesi beni endişelendiriyor” diye konuştu ve ekledi:

“Aşırı sağ görüşler, Donald Trump’ın katkısıyla normalleşiyor.”

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi mensubu olan Khan daha önce Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesini de eleştirmiş, onun başkanlığının LGBT ve kadın haklarında gerilemeye yol açtığını savunmuştu.

İki isim arasındaki tartışma 2016 yılına uzanıyor

Trump, 2016 ABD Başkanlığı seçimleri kampanya dönemide Müslümanlar Amerika’ya alınmasın” diyerek büyük tepki çekmişti. Trump, Khan için bir istisna yapabileceğini ima etmişti. Khan ise Trump'ın skaldal sözlerine “Trump’ın İslam konusunda cahilolduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:

  • “Donald Trump’ın İslam’a yönelik cahil bakış açısı, dünya genelindeki ana akım Müslümanları yabancılaştırma ve aşırıcıların ekmeğine yağ sürme riskiyle her iki ülkeyi daha az güvenli hale getirebilir.
  • Trump ve onun etrafındakiler Batı’nın liberal değerlerinin ana akım İslam ile bağdaşmadığını düşünüyor. Ancak Londra bu kişileri haksız çıkardı”

Söz düellosunda ikinci perde

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Londra'da 2017'de 7 kişinin öldürüldüğü terör saldırılarının ardından yine söz düellosu yaşanmıştı.

Ne olmuştu?

  • 3 Haziran 2017'de İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezinde bulunan Londra Köprüsü'nde bir minibüs şoförü aracı köprüdeki yayaların üzerine sürmüştü. Olayda 7 sivil hayatını kaybederken, 3 saldırganın da etkisiz hale getirildiği açıklanmıştı. Saldırı sonrası açıklama yapan İngiltere Başbakanı May, olayın bir terör saldırısı olduğunu söylemişti.

İngiliz polisi saldırıların ardından güvenlik önlemlerini artırmıştı.
İngiliz polisi saldırıların ardından güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Terör saldırısının ardından Han, "Londralılar bugün ve önümüzdeki birkaç gün daha çok polis görecek. Alarma geçilmesine gerek yok" açıklamasında bulunmuştu.

Trump, Khan'ın Londralılara yaptığı 'alarma geçmeye gerek yok' çağrısını savunmasını 'acınası' olarak nitelemişti.

Trump, Twitter'daki paylaşımında "'Alarma geçilmesine gerek yok' açıklaması hakkında hızlıca düşünmüş olması gereken Londra Belediye Başkanı Sadık Han'dan acınası bir mazaret. Ana akım medya bunu satmak için elinden geleni yapıyor" demişti.

Londra'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Khan'ın Trump'a yanıtı sert olmuştu.

Channel 4'a konuşan Han, Trump'ın 'bir çok konuda yanlış davrandığını' ve ABD Başkanı'nın ekimde gerçekleşmesi beklenen İngiltere ziyaretinin hükümet tarafından iptal edilmesi gerektiğini söylemişti.

Han "Politikaları bizim savunduğumuz her şeye karşı olan ABD Başkanı için kırmızı halı sermememiz gerektiğini düşünüyorum" demişti.

"Özel bir ilişkiniz olduğunda bu yakın bir arkadaşınız olmasına benzer. Güç zamanlarda birbirinizi desteklersiniz ancak yanlış yaptıklarında söylersiniz" diyen Han "Donald Trump'ın yanlış olduğu bir çok konu var" ifadelerini kullanmıştı.

May'den Han'a destek gelmişti

İngiltere Başbakanı Theresa May söz düellosunun ardından Trump'ı doğrudan eleştirmekten kaçınsa da Londra Belediye Başkanı'na "Bence Sadık Khan iyi iş çıkartıyor, başka bir şey söylemek doğru değil, iyi iş çıkartıyor. Beraber çalışıyoruz ve bu önemli" sözleriyle destek vermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >