Trump'ın eski avukatı Cohen: Yalan söyledim

Michael Cohen, ABD Başkanı Trump'ın eski avukatıydı.
Michael Cohen, ABD Başkanı Trump'ın eski avukatıydı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, New York'ta bulunan mahkemeye gelerek Trump'ın Rusya'daki emlak projesindeki çalışmaları hakkında Kongre'ye yalan beyanda bulunduğunu itiraf etti.

Başkan Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, Trump’ın Rusya’daki bir emlak projesi üzerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında Kongre’ye yalan söylediğini kabul etti.

  • Cohen, suçlamayı kabul etmek için sürpriz biçimde New York’taki mahkeme salonuna geldi.

Michael Cohen, 2017’de Senato istihbarat komisyonuna Moskova’da Trump Tower inşa etme planı hakkında yalan beyanda bulunduğunu itiraf etti.

Cohen, New York'taki mahkemeye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Cohen, New York'taki mahkemeye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

'Birinci kişi' kim?

Cohen, Trump’ın “siyasi mesajıyla” tutarlı olmak amacıyla inşaatla ilgili müzakerelerin zamanlaması ve diğer ayrıntılar hakkında yalan söylediğini belirtti. Cohen, “Bu yanlış beyanları, birinci kişinin siyasi mesajıyla tutarlı olmak ve birinci kişiye sadakatten dolayı verdim” diye konuştu. Cohen, daha önce “birinci kişi”nin Trump olduğunu söylemişti.

Suçlamaları kabul etmişti

Ağustos ayında da Cohen, taksi şirketi, banka dolandırıcılığı ve Trump için kampanya çalışmaları hakkındaki diğer federal suçlamalarda da suçunu kabul etmişti.

Rusya soruşturmasının başındaki isim özel yetkili savcı Robert Mueller’la çalışan savcılardan biri de New York’taki mahkeme salonundaydı.

ABD Başkanı Trump, Cohen'i 'zayıf bir kişi' olarak değerlendirmişti.
ABD Başkanı Trump, Cohen'i 'zayıf bir kişi' olarak değerlendirmişti.

"Zayıf bir kişi"

Cohen, Mueller’ın soruşturmasında savcılıkla işbirliği yapıyor. Başkan Trump bu gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, Cohen’i “zayıf bir kişi” olarak tanımladı ve eski avukatını cezasını düşürmek için yalan söylemekle suçladı.

'Moskova Projesi' nedir?

Trump, Moskova’da kendisine ait bir emlak projesi üzerinde çalıştığını reddetti.

Cohen ise mahkemeye ifadesinde, 2017’de Kongre’ye sunduğu yazılı açıklamada Moskova’daki emlak projesiyle ilgili tüm çabaların 2016 Ocak ayına kadar sona erdirildiğini belirttiğini ancak aslında bu çalışmaların 2016 yılı Haziran’a kadar devam ettiğini söyledi.

Trump Towers
Trump Towers
Fotoğraf: quinntheislander

Cohen ayrıca, Kongre’ye ifadesinde proje hakkında Trump’la sınırlı temasının olduğunu öne sürdüğünü ancak esasında temasının “çok daha geniş kapsamlı” olduğunu kaydetti. Cohen, Rusya’ya seyahat konusunda herhangi bir adım atmadığı beyanının da doğru olmadığını, seyahat konusunu görüştüğünü ama seyahat etmediğini söyledi.

Yanlış izlenim vermek için

Mahkeme belgelerine göre, Cohen Kongre’deki iki komisyona yalan beyanda bulunarak Rusya soruşturmasını sınırlamayı umuyordu. Belgelere göre, Cohen Rusya inşaat projesinin Iowa ön seçimlerinden önce bittiği yönünde yanlış izlenim vermek için yalan beyanda bulundu.

COhen'i mahkeme salonunun önünde 'gazeteci ordusu' karşıladı.
COhen'i mahkeme salonunun önünde 'gazeteci ordusu' karşıladı.

Beyaz Saray önünde gazetecilere konuşan ABD Başkanı Trump ise herhangi bir şey gizlememeye çalışmadığını, Moskova’da bina inşa etmekten vazgeçtiğini ama projeyi ne zaman sonlandırma kararı aldığını hatırlamadığını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >