Trump'ın Macron'un konuşmasındaki yüz ifadesi sosyal medyayı salladı

ABD'de Başkanı Donald Trump'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron konuşma yaparken ilginç bir yüz ifadesi takınmıştı.
ABD'de Başkanı Donald Trump'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Macron konuşma yaparken ilginç bir yüz ifadesi takınmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un milliyetçiliği 'vatanseverliğe ihanet' diye nitelediği konuşmasına dinlerken ABD Başkanı Donald Trump'ın girdiği haller, sosyal medyada alay fırtınası kopardı.

Paris'te I. Dünya Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşmasının 100. yıldönümü törenlerine ve Barış Forumu'na evsahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı'nın pazar günkü Ateşkes Günü konuşması, geçen ay bir mitingde kendini milliyetçi ilan eden ve herkesin kendisinden böyle söz etmesini isteyen Trump'ı hedef aldığına yoruldu.

Zafer Takı'nın önünde 70 lidere hitap eden Macron, milliyetçiliği savaşın baş nedenlerinden biri olarak gösterdi. Fransa'nın Nazilere karşı direnişinin komutanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan General Charles De Gaulle'ün "Vatanseverlikle milliyetçilik arasındaki fark, birincisi kendimize benzeyenleri sevmek, ikincisi bize benzemeyenlerden nefret etmektir" sözüne de gönderme yaptı.

  • Milliyetçiliği 'vatanseverliğin tam tersi', hatta 'vatanseverliğe ihanet' diye niteyen Macron, "Önce kendi çıkarlarımız dediğimizde, bir ulusun en değer verdiğini, bir ulusa can veren, onur vereni ve elzem olanı sileriz: O da ulusun ahlaki değerleridir" dedi.

Macron'u dinlerken Trump'ın yüzünün girdiği haller ise Twitter'da alay fırtınası yarattı.

NBC News muhabiri Monica Alba, "Macron milliyetçiliği kesin dille kınayıp vatanseverliğie ihanet diye nitelerken Trump'ın verdiği tepkinin şipşak fotoğrafları" mesajını görüntülerle paylaştı.

Chloe Brooks "Hakikat söylendiğinde suratının aldığı ifade işte bu" yanıtını gönderdi.

CIA ve NSA'nın eski direktörü Michael Hayden da Macron'un Trump'ı hedef aldığı görüşündeydi: "Evet, senden bahsediyor."

Bazı kullanıcılar, barış isteyen tüm insanlık adına bu fikri Trump'a ilettiği için Macron'a teşekkür etti.

Ancak Fransa liderine karşı çıkıp milliyetçiliği yanlış yorumladığını dile getirenler de vardı. 'Macron'un milliyetçiliğin anlamını bilmediğini ve öğrenmek için de çaba göstermediğini' savunan bir kullanıcı "Milliyetçilik ülken için duyduğun sevgiyi tanımlar" görüşündeydi.

Bir başkası "Trump'a duyduğunuz nefret ağlasanız nehir olur. Onun tüm söylediği, Amerika'nın çıkarlarını her şeyin üzerine koyduğu. Siz bunun üzerinden kendi küçük kutsal savaşınızı çıkarıyorsunuz. Keyfini sürün" diye çıkıştı.

Bir diğeri "Milliyetçiliğin yayılmacılığa kanalize edilmesi, savaşa neden oldu. Trump yabancı toprakları ele geçirip yayılmayla ilgilenmiyor. O sadece vatandaşlarımızı önemsememizi, umursamamızı istiyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >