Trump'tan Venezuela'ya askeri müdahale açıklaması

Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, CBS kanalına verdiği röportaj verdi. Trump, Venezuela'ya asker göndermenin bir 'seçenek' olduğunu belirterek Maduro'nun görüşme talebini geri çevirdiğini kaydetti. Trump'ın röportajından öne çıkan başlıkları aktardık.

ABD Başkanı Donald Trump , CBS kanalına röportaj verdi.

Amerika Başkanı Donald Trump Venezuela’ya asker göndermenin bir seçenek olduğunu belirtti ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görüşme talebini geri çevirdiğini kaydetti.

Trump, Venezuela’ya asker gönderme konusuyla ilgili olarak “bu bir seçenek” ifadesini kullandı. Trump, “Geri çevirdim çünkü süreçte çok uzak noktalardayız, sanırım süreç bitiyor, çok büyük protestolar var” dedi.

Amerikan askerlerinin Suriye ve Afganistan’dan çekilmesi

Amerika Başkanı Donald Trump, Suriye ve Afganistan’dan Amerikan askerlerinin çekilmesiyle ilgili soruya, “zorunda kalırsak geri geliriz” şeklinde yanıt verdi.

  • Amerika’nın Afganistan’daki askeri varlığının 18. Yılında olduğunu hatırlatan Trump, bu ülkede Amerika’nın askeri operasyonlarına Talibanla müzakere yoluyla çözüm bulunarak son vermenin zamanının geldiğini belirtti.

Trump, “Sanırım yoruldular ve sanırım herkes yorgun. Bu sonu olmayan savaşlardan çıkmalıyız ve insanlarımızı eve getirmeliyiz. Şimdi bu istihbaratla izlemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. İzliyor olacağız ve yakından izleyeceğiz. Fakat alandaki askerler için büyük bedel ödüyorsunuz. Orduya yüz milyarlarca dolar harcıyoruz. Dünyanın polisleri biziz” dedi.

Trump, “Zorunda kalırsak geri geliriz. Çok hızlı uçaklarımız, çok iyi kargo uçaklarımız var. Çok hızlı gelebiliriz” dedi. Amerika Başkanı Ortadoğu’yu kastederek “Ayrılmıyorum, Irak’ta büyük bir üssümüz var” ifadesini kullandı. Trump, Irak’taki askeri üssü tutmak istediğini çünkü İran’ı izlemek istediğini vurguladı. Irak’ta inşa edilmiş inanılmaz ve pahalı bir askeri üsleri bulunduğunu kaydeden Trump, bu üssün Ortadoğu’nun bütün problemli bölgelerini görebilmek için çok iyi konuşlanmış olduğunu söyledi.

Donald Trump, “Birçok insanın anlamadığı bu. İzlemeye devam edeceğiz ve eğer problem olursa, eğer birileri nükleer silah ya da başka şeyler yapmaya çalışırsa onlar yapmadan bizim haberimiz olacak” dedi.

“Hükümet kapanması da olabilir, ulusal acil durum ilanı da”

Trump Meksika sınırına istediği duvar bütçesi için hükümetin bir kez daha kısmi olarak kapanması ihtimalini dışlamadı, Kongre’yi devre dışı bırakarak ulusal acil durum ilan edebileceğinin de mesajını verdi.

“Her seçenek masada” diyen Trump, “bu ulusal acil durum, bu ülkemizin insan kaçakçıları tarafından gerçek bir işgali” dedi. “Duvara ihtiyacınız var” diyen Trump, “duvara ihtiyacınız yok diyenler sadece oyun oynuyor” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi eleştiren Trump, Pelosi’nin ülke için çok kötü olduğunu düşündüğünü söyledi. Pelosi’yi siyasi puan kazanmak istemekle suçlayan Trump, bunun çok kötü siyaset olduğunu düşündüğünü çünkü Pelosi’nin sınırları açmak istediğini kaydetti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

Trump’a göre Pelosi insan kaçakçılığını önemsemiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi Trump’ın duvar inşası için bütçede istediği 5.7 milyar dolara karşı çıkıyor.

Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde, Cumhyuriyetçiler de Senato’da çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Rusya soruşturması

Donald Trump mülakatta Rusya soruşturmasına da değindi. Soruşturmayı bir kez daha “cadı avı” olarak niteleyen Trump, soruşturmayı yürüten özel savcı Robert Mueller’ın raporunun yayınlanıp yayınlanmayacağına Adalet Bakanı’nın karar vereceğini vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >