Türk siyasi tarihindeki kazandıran seçim sloganları

Arşiv
Arşiv

Siyasi partiler için sloganlar etkili seçim stratejilerinin olmazsa olmazlarındandır. Başarılı sloganlar, seçmen kitlesine dokunmanın en kolay yolu olmakla birlikte aynı zamanda sandık sonuçlarına doğrudan etki etmektedir. Türk siyasi tarihindeki siyasi partilerin kullandığı; seçmen kitlesine doğrudan erişimini sağlayan üzerinden yıllar geçse de unutulmayan seçim sloganlarını sizler için derledik…

Zorlu seçim süreçlerinde siyasi partiler, seçmenlerin dikkatini çekmek ve onlara kendi partilerine oy vermeleri noktasında tutum oluşturmak için anlaşılır, yalın, içselleşebilecek sloganlar kullanmaktadır. Bazen halkın hissiyatlarına tercüman olan iki kelimelik slogan bir siyasi partiyi rakiplerinden farklı yerde konumlandırabilir. Öyle ki güçlü bir fikir, basit bir sloganla kitleleri peşinden sürükler, seçim kazandırır. 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler öncesinde Türk siyasi tarihindeki kazandıran seçim sloganlarını sizler için derledik.

İşte o sloganlar...

AK Parti: Her Şey Türkiye İçin 

                                    
                                    
                                    AK Parti’nin 'Her şey Türkiye için' sloganı çok etkili oldu ve yıllarca kullanıldı. 1 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde AK Parti tek başına iktidar oldu. Milletin gönlüne girerek 16 yıldır tek başına iktidar olan AK Parti’nin akıllara kazınan diğer sloganları şunlar:

  
Türkiye'nin Partisi-Türkiye'nin Lideri, Biz Birlikte Türkiye'yiz, Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023, Hep Birlikte Yeni Türkiye,  İlk Günkü Aşkla, Kutlu Yürüyüşe Devam, Yeni Atılım Dönemi Demokrasi, Değişim, Reform.
AK Parti: Her Şey Türkiye İçin AK Parti’nin 'Her şey Türkiye için' sloganı çok etkili oldu ve yıllarca kullanıldı. 1 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde AK Parti tek başına iktidar oldu. Milletin gönlüne girerek 16 yıldır tek başına iktidar olan AK Parti’nin akıllara kazınan diğer sloganları şunlar: Türkiye'nin Partisi-Türkiye'nin Lideri, Biz Birlikte Türkiye'yiz, Büyük Millet, Büyük Güç, Hedef 2023, Hep Birlikte Yeni Türkiye, İlk Günkü Aşkla, Kutlu Yürüyüşe Devam, Yeni Atılım Dönemi Demokrasi, Değişim, Reform.
Milliyetçi Hareket Partisi: Devletin başına Devlet gelecek

                                    
                                    
                                    Ülkücü hareketin lideri Başbuğ Alparslan Türkeş'in 1997 yılında hayatını kaybetmesi sonrası MHP Genel Başkanlığına Devlet Bahçeli seçildi. Parti tabanının "Devlet'in başına Devlet Geçecek" sloganı 18 Nisan 1999 seçimleri sonrası gerçekleşti. Devlet Bahçeli MHP Genel Başkanlığı'nın ikinci yılında Başbakan Yardımcılığı görevine geldi.
Milliyetçi Hareket Partisi: Devletin başına Devlet gelecek Ülkücü hareketin lideri Başbuğ Alparslan Türkeş'in 1997 yılında hayatını kaybetmesi sonrası MHP Genel Başkanlığına Devlet Bahçeli seçildi. Parti tabanının "Devlet'in başına Devlet Geçecek" sloganı 18 Nisan 1999 seçimleri sonrası gerçekleşti. Devlet Bahçeli MHP Genel Başkanlığı'nın ikinci yılında Başbakan Yardımcılığı görevine geldi.
Refah Partisi: Adil Düzen

                                    
                                    
                                    1994 yerel seçimlerinde etkili bir seçim kampanyası gerçekleştiren Refah Partisi,  ‘Adil Düzen’ sloganıyla büyük başarı göstererek İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehri kazandı, 1995’te yapılan genel seçimlerde de birinci parti olarak çıktı.
Refah Partisi: Adil Düzen 1994 yerel seçimlerinde etkili bir seçim kampanyası gerçekleştiren Refah Partisi, ‘Adil Düzen’ sloganıyla büyük başarı göstererek İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehri kazandı, 1995’te yapılan genel seçimlerde de birinci parti olarak çıktı.
Milli Selamet Partisi: Önce ahlâk ve maneviyat

                                    
                                    
                                    1970’da kurulan ve kısa süre sonra kapatılan Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi olarak yeniden kuruldu. MSP’nin “Önce ahlâk ve maneviyat”, “Manevi kalkınma” sloganları meydanlarda coşkuyla karşılandı. MSP, 1973’te yapılan seçimde büyük bir başarı elde etti.
Milli Selamet Partisi: Önce ahlâk ve maneviyat 1970’da kurulan ve kısa süre sonra kapatılan Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi olarak yeniden kuruldu. MSP’nin “Önce ahlâk ve maneviyat”, “Manevi kalkınma” sloganları meydanlarda coşkuyla karşılandı. MSP, 1973’te yapılan seçimde büyük bir başarı elde etti.
Bülent Ecevit: Toprak işleyenin; su kullananın

                                    
                                    
                                    Eski Başbakan Bülent Ecevit’in 1970’li yıllarda toprak ağalığına son vermek ve tarımı geliştirmek için yapmak istediği toprak reformu projesi vardı. Ecevit’in bu projesinin sloganı da “Toprak işleyenin; su kullananın”dı.  Ecevit, ‘Toprak işleyenin; su kullananın’ Anadolu’ya yol almıştı. Bu sloganla birlikte Ecevit, kitleleri arkasına almıştı
Bülent Ecevit: Toprak işleyenin; su kullananın Eski Başbakan Bülent Ecevit’in 1970’li yıllarda toprak ağalığına son vermek ve tarımı geliştirmek için yapmak istediği toprak reformu projesi vardı. Ecevit’in bu projesinin sloganı da “Toprak işleyenin; su kullananın”dı. Ecevit, ‘Toprak işleyenin; su kullananın’ Anadolu’ya yol almıştı. Bu sloganla birlikte Ecevit, kitleleri arkasına almıştı
Demokrat Parti: Yeter Söz Milletindir

                                    
                                    
                                    1950 seçimlerinde çeyrek yüzyıla yakın bir süre ülkeyi tek başına yöneten CHP iktidarı kaybetti, Demokrat Parti’nin 10 yıllık iktidar dönemi başladı.DP, 'Yeter Söz Milletindir'in sloganıyla yüzde 55 oy alarak tek başına iktidara geldi.
Demokrat Parti: Yeter Söz Milletindir 1950 seçimlerinde çeyrek yüzyıla yakın bir süre ülkeyi tek başına yöneten CHP iktidarı kaybetti, Demokrat Parti’nin 10 yıllık iktidar dönemi başladı.DP, 'Yeter Söz Milletindir'in sloganıyla yüzde 55 oy alarak tek başına iktidara geldi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >