Türkiye karşıtı tasarı ABD California Valisi Brown tarafından veto edildi

Vali Jerry Brown, Sacramento'da bir sunum gerçekleştirmişti.
Vali Jerry Brown, Sacramento'da bir sunum gerçekleştirmişti.

ABD'nin California eyaletinde Ermeni iddiaları gerekçe gösterilerek kamu çalışanları emeklilik fonlarıyla Türkiye'nin finansal araçlarına yatırımı yasaklamayı öngören tasarı yasama organlarından geçmesine rağmen Vali Jerry Brown tarafından veto edildi.

ABD'nin California eyalet meclisinde, Ermeni iddialarının Türkiye tarafından kabul edilmemesi gerekçe gösterilerek sunulan ve kamu çalışanları emeklilik fonlarıyla Türkiye'deki finansal araçlara yatırım yapılmasına yasak öngören yasa tasarısı California Valisi Jerry Brown tarafından veto edildi.

California Valisi Jerry Brown tasarıyı veto etti.
California Valisi Jerry Brown tasarıyı veto etti.

Tasarıyı Ermeni Asıllı Nazarian sundu

Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı California'daki Eyalet Temsilciler Meclisinin Ermeni asıllı üyesi Adrin Nazarian'ın sunduğu tasarı, meclisteki yasal süreçlerden geçti. Ancak tasarının yasalaşması için gereken son aşamada onay çıkmadı.

Adrin Nazarian, Eyalet Temsilciler Meclisi üyesi olarak görev alıyor.
Adrin Nazarian, Eyalet Temsilciler Meclisi üyesi olarak görev alıyor.

Vali veto etti

Tasarı, onay bekleyen tasarıların imzalanması veya veto edilmesi için son gün olan 30 Eylül 2018’de Vali Jerry Brown tarafından veto edildi.

Kamu çalışanlarını ilgilendiriyordu

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları temelinde ve bu iddiaların Türkiye tarafından kabul edilmemesi gerekçe gösterilerek hazırlanan tasarı 16 Mart 2017'de California eyalet meclisine sunulmuştu. AB-1597 sayılı tasarı, California eyaleti kamu çalışanlarının emeklilik fonlarınca, Türkiye tarafından piyasaya sunulan veya yönetilen finansal araçlara yatırım yapılmasını yasaklamayı öngörüyordu.

  • Meclise 2017 yılında sunulan tasarı ise Genel Kurul'da 1 Haziran 2017 tarihinde kabul edilerek, görüşülmek üzere California Eyalet Senatosuna gönderildi. Senato Kamu Çalışanları ve Emeklilik Komitesinin 10 Temmuz 2017 tarihli toplantısı öncesinde, tasarıyı sunan Eyalet Meclisi üyesi Adrin Nazarian, yeteri kadar destek sağlayamayacağı endişesiyle tasarıyı geri çekti. Nazarian, daha sonra bazı ufak değişikliklerle 11 Haziran 2018’de tasarıyı yeniden komiteye sundu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >