Türkiye'nin 5,2 büyümesine Türkiye ve dünyadan tepkiler nasıl oldu?

Arşiv
Arşiv

Finansal piyasalardaki geçici dalgalanmalar Türkiye ekonomisinin büyümesine engel olamadı. Yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2'lik büyüme oranıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerini geride bırakan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında da ikinci sırada yer aldı. Türkiye'nin büyüme oranı ülkede ve dünyada nasıl yankı buldu? Gelin hep birlikte bakalım...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve OECD verilerinden edinilen bilgiye göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artışı 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 7,3 olarak belirlenen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrek itibarıyla kaydettiği yüzde 5,2'lik büyümeyle OECD'de lider, AB'de ise ikinci oldu.

Türkiye'de doların yukarı yönlü gerçekleşen hareketine rağmen, 5,2'lik büyüme ülke ve dünyada nasıl yankılandı?

Türkiye ikinci çeyrek itibariyle 5,2'lik bir büyüme gerçekleştirdi.
Türkiye ikinci çeyrek itibariyle 5,2'lik bir büyüme gerçekleştirdi.

“Türkiye’nin para birimi cari açığını düzeltecek durumda”

  • Bloomberg Economics'in manşetten verdiği habere göre, Türkiye'nin para biriminin cari açığını düzeltecek kadar düşmüş durumda olduğuna değinildi.

Bloomberg, 2018’de Türkiye’nin cari açığını kapatması için gerekenden fazla bir yükselişe sahip olduğunu açıkladı.
Bloomberg, 2018’de Türkiye’nin cari açığını kapatması için gerekenden fazla bir yükselişe sahip olduğunu açıkladı.

Haberde, Güney Afrika ve Arjantin gibi ülkelerde cari açığın kapatılabilmesi için, Türkiye ve Brezilya'ya oranla daha da düşmesi gerektiği açıklandı.

BLOOMBERG'TE YER ALAN HABERE ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

"Beklenenden yüksek"

Bugün açıklanan raporla, Türkiye için iyi haber olduğuna değinen Bloomberg, 2018’de Türkiye’nin cari açığını kapatması için gerekenden fazla bir yükselişe sahip olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanı Pekcan ne dedi?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin ikinci çeyrekte gösterdiği büyüme performansıyla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrıştığını belirtti. Bakan Pekcan, 2018 yılında ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın ikinci yarısında da büyümeyi ve istihdamı desteklemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

"Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır"

  • Söz konusu dönemde ekonominin dinamizminin istatistiklere yansıdığına işaret eden Pekcan, "Türkiye, bu dönemde dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G20 içinde verisi açıklanan ülkelerden yüzde 8,2 büyüyen Hindistan'dan, yüzde 6,7 büyüyen Çin'den ve yüzde 5,3 büyüyen Endonezya'dan sonra en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır. Türkiye, son 10 yılda olduğu gibi Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Bakan Albayrak büyüme oranı hakkında ne dedi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2. Çeyrek büyüme rakamlarının ekonomide dengelenme sürecinin başladığını belirterek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttığını aktardı.

Albayrak, ikinci çeyrekte büyümenin, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç
İTO Başkanı Şekib Avdagiç

"Ekonomimiz için senaryo yazanlara anlamlı bir cevap"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyümesine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Türkiye’nin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyümesi ekonomimiz üzerinde senaryo yazanlara verilmiş anlamlı bir cevaptır. İkinci çeyrek büyümesi, yeni yol haritamızın ipuçlarını verdi. İhracatın dış ticarete net katkısı dikkat çekici" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran

"Bundan böyle daha çok çalışarak bu alanları tahkim etmemiz gerekiyor"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin ikinci çeyrekte gösterdiği yüzde 5,2'lik büyüme performansına ilişkin, "Son dönemde Türkiye ekonomik bir kuşatmayla karşı karşıya kaldı. Yaşadıklarımız, ekonomimizin güçlendirilmesi gereken yönlerini görmemize vesile oldu. Bundan böyle daha çok çalışarak bu alanları tahkim etmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

OECD üye ülkelerin geneli, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve Avro Bölgesi’nin tamamında büyüme ivmesinde yavaşlama işaretleri görüldü.
OECD üye ülkelerin geneli, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve Avro Bölgesi’nin tamamında büyüme ivmesinde yavaşlama işaretleri görüldü.

OECD ülkelerinde durum nasıl?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin geneli, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve Avro Bölgesi’nin tamamında büyüme ivmesinde yavaşlama işaretleri görüldü.

  • OECD'den yapılan açıklamada, OECD’nin bileşik öncü göstergesine (CLI) göre, OECD geneli, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve Avro Bölgesi'nin tamamında büyüme ivmesinde yavaşlama işaretlerinin görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, endekse göre, ABD, Japonya ve Kanada’ya ilişkin verilerin istikrarlı büyümeye işaret ettiği vurgulandı. Endeks verilerinin Çin ve Hindistan’da büyümede ivmelenmeye işaret ettiği belirtilen açıklamada, Brezilya ve Rusya’da ise büyümede ivme kaybı olduğu kaydedildi.

Lehman Brothers'ın çöküşü bütün dünyada domino etkisi oluşturdu.
Lehman Brothers'ın çöküşü bütün dünyada domino etkisi oluşturdu.

Avrupa ekonomisi hala desteğe muhtaç

Lehman Brothers'ın çöküşü ve küresel finans krizinin başlamasının üzerinden 10 yıl geçti, ancak sanayileşmiş dünyanın büyük bölümü daha tam anlamıyla toparlanamadı. Bu durumun, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü yapacağı politika toplantısında açıkça görülmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi'nin bazı önde gelen ekonomilerinin, teşviklere rağmen hala kriz öncesi boyutlarına dönememiş olması nedeniyle ECB sağladığı desteği ancak çok küçük miktarlarda geri çekebiliyor.

Başkan Mario Draghi bir kez daha, toparlanmayı aksatmamak için daha uzun bir süre gereken desteği sağlama vaadini tekrarlayacak. Dışarıdan bakıldığında ekonomi sağlıklı görünüyor. Büyüme altıncı yılında, istihdam rekor yüksek düzeylerde, ücretler nihayet artıyor ve enflasyon 2010'ların sonunda bankanın hedefine yaklaşacak gibi görünüyor.

Lehman Brothers
Lehman Brothers

Lehman Brothers battı bedelini dünya ödedi

Lehman Brothers, 15 Eylül 2008 tarihinde iflasını açıkladığında 623 milyar dolarlık aktiflerine karşılık 619 milyar dolar da borcu vardı. Dünya genelinde 25.000 çalışanıyla ABD'nin Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Merrill Lynch’ten sonraki en büyük dördüncü yatırım bankası olan Lehman Brothers’ın kökleri ABD’ye giden Alman göçmeni Henry Lehman’a kadar uzanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >