Venezuela Silahlı Kuvvetleri’nden Maduro’ya destek

Arşiv
Arşiv

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, "Venezuela Silahlı Kuvvetleri ne karanlık ellerin empoze ettiği ne de gayrimeşru ilan edilmiş bir devlet başkanını kabul eder" ifadelerini kullandı. Venezuela’da dünden bugüne yaşanan son gelişmeleri ele aldık.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Venezuela ordusunun Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yanında olduğunu bildirdi.

Caracas’taki Savunma Bakanlığında kuvvet komutanları ile bir araya gelen Lopez, burada düzenlenen basın toplantısında, ülkede uzun süredir uluslararası destekle bir darbe girişimi tezgahlandığını söyledi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez

“Venezuela Silahlı Kuvvetleri, gayrimeşru ilan edilmiş devlet başkanını kabul etmez”

Bakan Lopez, Venezuela ordusunun Devlet Başkanı Maduro’nun yanında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

  • “Venezuela Silahlı Kuvvetleri ne karanlık ellerin empoze ettiği ne de gayrimeşru ilan edilmiş bir devlet başkanını kabul eder. Ne yabancı bir gücün emrine girer ne de Venezuela halkı tarafından demokratik bir şekilde seçilmemiş bir hükümetin.”

Venezuela’da halkın oylarıyla seçilen Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya Türkiye, Rusya, Çin ve İran’ın yanı sıra Meksika, Uruguay, Nikaragua, Küba, Bolivya gibi pek çok ülkeden de yasal devlet başkanı Maduro’ya destek mesajları geldi.
Venezuela’da halkın oylarıyla seçilen Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya Türkiye, Rusya, Çin ve İran’ın yanı sıra Meksika, Uruguay, Nikaragua, Küba, Bolivya gibi pek çok ülkeden de yasal devlet başkanı Maduro’ya destek mesajları geldi.

Maduro’dan Türkiye, Rusya ve Çin’e teşekkür

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Venezuela’nın yalnız olmadığını vurgulayan Maduro, şu ifadeleri kullandı:

  • "Rusya, Çin, Türkiye ile diğer hükümetler ve dünya halklarına, Venezuela’nın yasal olarak kurulmuş hükümetine verdikleri sağlam destek açıklamalarından dolayı müteşekkirim. Kararlı desteğe teşekkürler."

ABD Venezuela’daki diplomatlarının bir kısmını geri çekiyor

ABD'nin Caracas Büyükelçiliği, Reuters'a yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Venezuela'daki 'acil olmayan' diplomatlarını geri çekme talimatı verdiğini ve ülkedeki ABD vatandaşlarına 'ülkeyi terk etmeyi düşünmelerini şiddetle tavsiye ettiğini' bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının, Venezüella'daki ABD Büyükelçiliğinde ikinci derecede görevli personeline ülkeyi terk etmesi talimatı verdiği bildirildi.

  • Reuters'da yer alan haberlerde, Venezuela'daki ABD Büyükelçiliği ve konsolosluklarında görev yapan ikinci derece personele ülkeden ayrılma talimatı verildiği ancak birinci derece diplomatların görevlerine devam edeceği belirtildi.

Talimatın, Venezuela'daki ABD diplomatik temsilciliklerinde çalışan 150 civarındaki personelin tamamının güvenliğini sağlamanın zor olduğu için verildiği, buna rağmen başkent Caracas'ta bulunan Büyükelçiliğin açık kalmaya devam edeceği kaydedildi.

Bakanlığın ayrıca Venezuela'da yaşayan ABD vatandaşlarına ülkeyi terk etmek için hazır olmaları uyarısı yaptığı ileri sürüldü.

Ne olmuştu?

Venezuela'da dün muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise başkent Caracas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'in balkonundan binlerce Venezuelalıya seslenmiş, ABD ile tüm ilişkileri kestiğini ve bu ülkenin diplomatlarına Venezuela'yı terk etmeleri için 72 saat süre tanıdığını açıklamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >