WikiLeaks'in kurucusu Assange'a 50 haftalık hapis cezası

Julian Assange
Julian Assange

● WikiLeaks'in kurucusu 47 yaşındaki Julian Assange kefalet koşullarına uymadığı için suçlu bulunduğu davada 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı.

● Assange, duruşmada okunan mektubunda kendisini "zor koşullarla mücadele ederken bulduğunu" ve "kendisi tarafından saygısızlığa uğratıldığını düşünen herkesden özür dilediğini" söyledi.

● Assange genel olarak geçmişiyle ilgili konuşmaktan kaçınıyor, ancak WikiLeaks'in kurulmasından bu yana medya ilgisi de oldukça yoğun.

Wikileaks kurucusu 47 yaşındaki Julian Assange, Londra Mahkemesi tarafından kefalet şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı.

Assange, duruşmada okunan mektubunda kendisini "zor koşullarla mücadele ederken bulduğunu" ve "kendisi tarafından saygısızlığa uğratıldığını düşünen herkesden özür dilediğini" söyledi.

Assange'ın avukatları, müvekkillerinin, 7 yıl boyunca kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde hapis hayatı yaşadığını öne sürmüştü.

İsveç'te kendisine yöneltilen cinsel saldırı suçlamalarını reddeden Assange ise ABD'ye iade edilmesini engellemeye çalıştığını söylüyordu.

Assange, 7 yıl sonra böyle gözaltına alınmıştı.
Assange, 7 yıl sonra böyle gözaltına alınmıştı.


İngiltere'nin kararı bekleniyor: ABD'ye iade edilebilir

Julian Assange ise WikiLeaks'teki ifşaatları nedeniyle ABD'de federal komplo suçlamalarıyla karşı karşıya.

Assange'ın, istihbarat analisti Chelsea Manning ile birlikte gizli veri tabanlarındaki bilgileri indirmek için komplo kurduğu iddia ediliyor.

WikiLeaks'in kurucusunun ABD'ye iade edilip edilmeyeceğine İngiliz mahkemeleri karar verecek.

ABD'de suçlu bulunması halinde Assange 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Julian Assange kimdir?

WikiLeaks'i kurucusu Julian Assange, destekçilerine göre gerçeğin peşinde olan cesur bir aktivist. Onu eleştirenlere göreyse, hassas bilgileri kamunun gözü önüne sererek insanların hayatını tehlikeye atan bir ilgi bağımlısı.

Julian Assange, onunla birlikte çalışanlar tarafından bilgisayar kodlarını kırmada üstün yeteneğinin yanı sıra "etkileyici, azimli ve çok zeki bir kişi" olarak tanımlanıyor.

  • Assange, 2006'da gizli bilgi ve fotoğrafları yayımlayan WikiLeaks'i kurdu, 2010'da ABD askerlerinin Irak'ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manşete çıktı; ancak aynı yıl içinde İsveçli savcıların, cinsel saldırı iddialarına ilişkin hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartmasının ardından İngiltere'de gözaltına alındı.

Assange'in bir çok kurumu hacklediği biliniyor.
Assange'in bir çok kurumu hacklediği biliniyor.

İsveçli yetkililer, onu konuşma yapmak için Stockholm'de bulunduğu sırada bir kadına tecavüz ve diğerine cinsel taciz iddiaları nedeniyle sorgulamak istediklerini söyledi. Assange bu iddiaları reddetti.

Siyasi sığınma talebi

Takip eden aylarda İngiltere'nin kırsal bölgesinde ev hapsindeyken İsveç'e iade edilmemek için mücadele verdi. Westminister Sulh Ceza Mahkemesi Şubat 2011'de iade kararını onadı ve daha sonra üst mahkeme de kararı destekledi.

Julian Assange, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı ve 16 Ağustos 2012'den beri kendisine siyasi sığınma hakkı tanıyan bu ülkenin elçiliğinde kalıyordu. 11 Nisan 2019'da da İngiliz polisi tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Londra Polis Teşkilatı, Assange'ın Büyükelçilik binasını terk ettiği anda Haziran 2012'de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tutuklama emrini yerine getireceğini aktarıyordu.

ABD Assange'ın iade edilmesini ve gizli belgeleri yayımlamak suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmasını istiyor.

Wikileaks'in en etkili isimlerinden biri

2006 senesinde kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslararası organizasyon olan Wikileaks'in kurucu ekibinde yer aldı.

2006 yılında kurulan Wikileaks'in açıkladığı belgeler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.
2006 yılında kurulan Wikileaks'in açıkladığı belgeler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Yönetim kurulu üyesi olan 9 kişiden biridir. Aynı zamanda halen buranın basın sözcüsü ve editör şefidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >