Yeni Zelanda'da 2 camide katliam: 49 kişi yaşamını yitirdi

Çok sayıda ölen ve yaralanan olduğu bildirildi.
Çok sayıda ölen ve yaralanan olduğu bildirildi.

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kasabasındaki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern terör saldırısında 49 kişinin yaşamını yitirdiği bildirdi. Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, El Nur ve Linwood camilerini hedef alan saldırıların ardından, biri kadın dört kişinin gözaltına alındığını belirtti.

  • Bush, "önemli sayıda" can kaybı olduğunu söylerken, şüphelilerin araçlarında el yapımı bomba olduğundan şüphelenilen düzenekler bulunduğunu ve ve askerlerin bunları etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Yeni Zelanda'da yaşayan Türkler şaşkın

GZT'ye açıklama yapan Yeni Zelanda'da yaşayan kaynaklar, yaşanan terör saldırısına ilişkin, ülkede daha önce bu tür bir saldırı olmadığını Yeni Zelanda'da yaşayan göçmenlerin herhangi bir zorlukla, ırkçı muameleyle karşılaşmadığını belirtti. Yeni Zelandalıların terör saldırısının ardından çok üzüldüğünü, utandığını belirten kaynaklar saldırıyı her kesimden Yeni Zelandalının kınadığını ifade etti.

Yeni Zelanda Polisi'nin Twitter mesajında "Christchurch'teki saldırıyla ilgili çok üzücü görüntülerin internette olduğunun farkındayız. Bu linkin paylaşılmaması çağrısında bulunuyoruz ve mevcut görüntülerin kaldırılmasına çalışıyoruz." denildi.

Teröristin kullandığı silahların üzerinde Viyana Kuşatmasından, Bulgar isyanına kadar tarihler ve isimlerin yazıldığı görüldü.

AFP Haber ajansı, görüntülerde yüzü traşlı, beyaz bir adamın aracını camiye doğru sürerken, daha sonra da içeri girip ateş ederken görüldüğünü bildirdi.

Russia Today, kaynakların şu an için en az 27 ölü olduğunu söyledikleri iddiasında bulundu.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

  • "Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir"

“Okullar bir sonraki duyuruya kadar kapanacak”

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Ülke çapında Müslüman Yeni Zelandalıların camilere gitmemeleri yönünde uyarılar var.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak, Yeni Zelanda saldırısını kınadı.

Kalın, şu ifadeleri kullandı:

  • "Yeni Zelanda #Christchurch’te Nur Camine yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

"Her yerde ölen insanlar gördüm”

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

  • Görgü tanıkları, Linwood Camisi'ndeki saldırganın kamuflaj giysi giydiğini ve motorsiklet kaskı taktığını söylerken, silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.
  • Görgü tanığı Ahmet el Mahmud ise, Al Noor Camisi'ndeki saldırganı, beyaz tenli, sarışın, kısa boylu ve şapka takıp koruyucu yelek giyen biri olarak tanımladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >