Zam yapan fırsatçı firmalar nereye şikayet edilir?

Fırsatçılar nasıl şikayet edilir?
Fırsatçılar nasıl şikayet edilir?

Döviz kurlarındaki yükselişi bahane ederek ürün fiyatlarını arttıran fırsatçı firmalar vatandaşlardan tepki çekmeye devam ediyor. Son günlerde en çok sorular soru 'Zam yapan fırsatçı firmalar nereye şikayet edilir?' oldu. Fırsatçı firmaların nereye şikayet edileceği sizler için araştırdık.

Döviz kurlarındaki hareketlenmeyi bahane edip zam yapan fırsatçı firmaları şikayet etmek için üç farklı yöntem kullanabilirsiniz. Döviz maliyetleri olmamasına rağmen kur artışını fiyatlara yansıtan firsatçı firmaları şikayet için telefon, internet veya dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.

Satın aldığınız ürünlerle ilgi yaşadığınız sıkıntılarda Tüketici hakem heyetine yazılı başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı şekilde zam yapan fırsatçı firmaları ürün bilgileri ile birlikte Tüketici Hakem heyetine şikayet edebilirsiniz

Ürün/hizmet bedeli 2.200,00 TL kadar başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir.

"Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı.

Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak.

Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak" denildi.

50 Bin TL'ye kadar ceza uygulanacak!

Bu düzenlemeyle, dövizdeki hareketliliği fırsat bilip ürünlerin fiyatını artıranlar hakkında haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya 5 bin lira idari para cezası da uygulanabilecek. Tüketicinin korunması kanununda, ihlalin niteliğine göre bu cezaların birlikte veya ayrı ayrı verilebileceği de yer alıyor. Aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi hâlinde idari para cezası 50 bin liraya kadar uygulanabilecek.

Son günlerde vatandaşlar damacana sudan süt ve salçaya, yoğurttan toz bezine kadar birçok üründe ‘dövizi bahane eden’ zamdan şikâyet ediyor.

  • Not: Haberde anlatılan yöntemler ile şikayetlerinizi ilgili makamlara iletebilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >