Yeşilçam filmlerinde kahkahaya boğan dram sahneleri

Cüneyt Arkın Şırıngada hava boşluğu var
Cüneyt Arkın Şırıngada hava boşluğu var

Yeşilçam filimlerinde dram diye çekilen sahnelerin mizaha dönüştüğü keyifli dakikalar.

Mizahın dramdan beslendiği bilinen bir gerçektir ama bazı Yeşilçam filmlerinde bu durum dram algımızı kökünden değiştirecek boyuta ulaşmış. İzlerken üzülmek istiyoruz ama mantık sınırlarını zorlayan olay örgüsü karşısında kahkaha atmaktan kendimizi alamıyoruz. Aşağıda bir kaç örneğini göreceğimiz sahneler, konuyu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

Cüneyt Arkın/ İhsan Bey’in ölmüş olma ihtimali var

1988 yapımı Bombacı filminden alınan bu sahnede Cüneyt Arkın İhsan Bey’in ölmüş olma ihtimalini tartışıyor. Bir insanın ölmüş olma ihtimali nasıl anlarız tam olarak bilemiyorum ama burada gördüğümüze inanırsak sımokin ceketle tren yolculuğuna çıkmak bir ölüm belirtisi. Bu belirtiden daha vahim olansa, sonrasında başlayan tokatlama seansı. Birinin ölmüş olma ihtimali ardından siz de kontrolünüzü kaybederseniz bu çılgınlığı deneyebilirsiniz.

Senaryo: Cüneyt Arkın

Yönetmen: Cüneyt Arkın

Film Adı: Bombacı

Yapım Yılı: 1988

Müslüm Gürses/ Tek kişilik orkestra

Herkes bazen olağanüstü güçleri olsun ister. Bir aile sofrasında otururken sazı eline alan Müslüm Gürses bize bu isteğimizin gerçekleşebileceğini kanıtlıyor. Sazın teline dokunarak bir orkestrayı harekete geçiren bu yetenek karşısında bize, Müslüm Baba’ysa yapar demekten başka çare bırakmıyor.

Senaryo: Ülkü Erakalın

Yönetmen: Ülkü Erakalın

Film Adı: Sev Yeter

Yapım Yılı: 1984

İbrahim Tatlıses/ Kaç para uleyn bir flüt

Yeşilçam fimleri sahnelerinden en meşhuru olan ve bir isteğimizi gerçekleştiremediğimizde en yakınımızdakine dönerek ‘kaç para ulan bir flüt’ diye acımızı dindirmemize vesile olan bu görüntüyü izlemeyen kaç kişi kaldı bilmiyorum ama her zaman iş yapacak nitelikte. Evde çocuğuna bu iç burkan çıkışı yapan İbrahim Tatlıses’i bir sonraki sahnede artık bu dertle yaşayamaz hale gelmiş ve taşmış olarak görüyoruz ama aklımıza şu soru da takılmıyor değil. İçtiği içkinin parası flütten daha mı ucuz acaba?

Yönetmen: Temel Gürsu

Film Adı: Nasıl İsyan Etmem

Yapım Yılı: 1982

İbrahim Tatlıses/ Bir garip eğlence anlayışı Türkan

Daha önce sevdiğiniz birinden kurtulmayı çok denediniz ve başarılı alamadınız mı? Bir de patenti İbrahim Tatlıses de olan bu yöntemi deneyin. Yüzde yüz başarı sağlıyor. Yoğun akan bir trafikte sevdiği kadına karşıdan karşıya geçme oyunu oynamayı teklif eden Tatlıses, acı sona bizden daha çok üzülmüş gibi duruyor.

Yönetmen: İbrahim Tatlıses

Film Adı: Gülümse Biraz

Yapım Yılı: 1986

Müslüm Gürses/ Alkolü bırakmak için bulunan ilginç yöntem

Bağımlılık yapan bir alışkanlığınızdan kurtulmak için kendi klinik tedavinizi kendiniz geliştirebilirsiniz. Alkol bağımlılığından kurtulmak isteyen Müslüm Baba çözüm için ilginç bir yöntem geliştirmiş, olayın tıp literatüründe tam karşılığını bulabilir mi bilmiyorum ama onlar yöntemlerini klnik tedavisi olarak nitelendiriyor. Müslüm Baba önce kendini arabaya bağlatıyor sonra içki içmek istediği zaman sevdiği kadın ona süt veriyor. Bizim de aklımıza aslan sütü dedikleri bu olsa gerek ifadesi geliyor.

Senaryo: Vural Pakel

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz

Film Adı: Güldür Yüzümü

Yapım Yılı: 1985

Cüneyt Arkın/ Şırıngada hava boşluğu var

Bu sahneyi izledikten sonra doktora gittiğinizde iki kere düşünme ihtiyacı hissedeceksiniz. Çünkü size kolunuzu açın iğne yapacağım diyen biri gerçek doktor olmayabilir. Bu sahne ise bize dahiyane bir çözüm sunuyor; eğer şırıngada hava boşluğu varsa size iğne yapan biri yüzde yüz doktor değil. Bu durumu fark eder etmez yapmanız gereken ise davamındaki sahnede gizli.

Senaryo: Cüneyt Arkın

Yönetmen: Natuk Baytan / Cüneyt Arkın

Film Adı: Yalnız Adam

Yapım Yılı: 1974

Zeki Müren/ Uçağı durdurun inecek var

Bu sahne de bizi sevgi konusunda dumura uğratan anlardan biri. Eğer birini çok seviyorsanız onun için uçağı durdurabilir, sırt çantanızda paraşüt taşıyabilirsiniz. Zeki Müren sevdiği kadının gidişini engellemek için ardından uçağa biniyor, uçağı durdurun diye bağırıyor ve her zaman yanlarında paraşütle dolaştıklarını anlamakta zorlanmayacağımız bir hızla uçaktan atlıyorlar. Biz bu anlamsızlıkla oyalanırken ardından çalan şarkı eşliğinde olayın ne kadar da romantik bir an olduğunu düşünmekten kendimizi alamıyoruz.

Senaryo: Osman F. Seden

Yönetmen: Osman F. Seden

Film Adı: Düğün Gecesi

Yapım Yılı: 1966