1. Dünya savaşının kayıp yüzleri

Amerikalı heykeltraş Anna Coleman Watts Ladd

1. Dünya Savaşında milyonlarca asker ve sivil hayatını kaybetti, sayısız insan yaralandı. Yaralananlar içinde belkide en fazla zorluk çekenler yüzlerini kaybeden insanlar oldu. Onlar görüntüleri nedeniyle diğer insanlardan uzak kalmak zorundaydılar. Ancak 1. Dünya Savaşının kayıp yüzleri için yeni bir umut ışığı doğmuştu. Umudun adı Amerikalı bir heykeltıraş olan Anna Coleman Watts Ladd'di. İşte Ladd'ın savaşta yüzlerinden yaralanan insanları yeniden hayata bağlayan hikayesi...

1. Dünya Savaşı sonrasında yaralı olarak hayatta kalan insanlar savaşın korkunç etkisini yaşamaları boyunca taşımak zorunda kaldılar.

Özellikle yüzünden yaralanan insanlar sadece fiziksel problemlerle değil psikolojik problemlerle de başa çıkmak zorunda kaldılar.

Diğer insanlar onları 1. Dünya Savaşının kayıp yüzleri olarak tanımlıyor ve görüntüleri nedeniyle onlardan uzaklaşıyorlar, çocuklar onlardan korkuyordu.

Tüm bu sıkıntılarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan bu insanlar için umudun adı Anna Coleman Watts Ladd'di.

Amerikalı bir heykeltıraş Anna Coleman Watts Ladd

                                    
                                    
                                    Amerikalı heykeltraş Anna Coleman Watts Ladd 1917 yılında eşiyle birlikte Fransa'ya taşınmıştı. Ladd'in Amerika'dan Fransa'ya taşınması birçok insanın hayatını olumlu yönde değiştirecekti.
Amerikalı bir heykeltıraş Anna Coleman Watts Ladd Amerikalı heykeltraş Anna Coleman Watts Ladd 1917 yılında eşiyle birlikte Fransa'ya taşınmıştı. Ladd'in Amerika'dan Fransa'ya taşınması birçok insanın hayatını olumlu yönde değiştirecekti.
İngiliz Francis Derwent Wood'dan ilham aldı

                                    
                                    
                                    İngiltere'de savaşta yaralanan askerlerin yüzleri için maskeler üreten Francis Derwent Wood'un yazdığı makaleler Anna Coleman Watts Ladd'in dikkatini çekti. Başarılı bir heykeltraş olan Anna Coleman Watts Ladd makalelerde okuduğu yöntemi Fransa'da kullanmaya karar verdi.
İngiliz Francis Derwent Wood'dan ilham aldı İngiltere'de savaşta yaralanan askerlerin yüzleri için maskeler üreten Francis Derwent Wood'un yazdığı makaleler Anna Coleman Watts Ladd'in dikkatini çekti. Başarılı bir heykeltraş olan Anna Coleman Watts Ladd makalelerde okuduğu yöntemi Fransa'da kullanmaya karar verdi.
Fransa'da kendi atölyesini kurdu

                                    
                                    
                                    Aldığı ilhamla Ladd, Paris’te kendi stüdyosunu kurdu ve savaş alanında yüzü deforme olan askerler için yeni yüzler tasarlama işine koyuldu.
Fransa'da kendi atölyesini kurdu Aldığı ilhamla Ladd, Paris’te kendi stüdyosunu kurdu ve savaş alanında yüzü deforme olan askerler için yeni yüzler tasarlama işine koyuldu.
İlk iş döküm yapmaktı!

                                    
                                    
                                    Bir yüzü onarmak için ilk adım, yaralı yüzün alçıdan dökümünü yapmaktı. Sonrasında, görüşmeler ve fotoğraflardan elde edilen verilerle, Anna, asker “C’est moi!” (Bu benim!) diyene kadar alçı kalıpta eksik ve deforme olmuş kısımları inşa ederdi.
İlk iş döküm yapmaktı! Bir yüzü onarmak için ilk adım, yaralı yüzün alçıdan dökümünü yapmaktı. Sonrasında, görüşmeler ve fotoğraflardan elde edilen verilerle, Anna, asker “C’est moi!” (Bu benim!) diyene kadar alçı kalıpta eksik ve deforme olmuş kısımları inşa ederdi.
Bazen tek bir parça bazen komple yüz...

                                    
                                    
                                    Anna Coleman Watts Ladd bazen yüzün tek bir parçasını bazende yüzün tamamını yapardı. Kullandığı malzemeler genellikle lateks, kil ve bakırdı.
Bazen tek bir parça bazen komple yüz... Anna Coleman Watts Ladd bazen yüzün tek bir parçasını bazende yüzün tamamını yapardı. Kullandığı malzemeler genellikle lateks, kil ve bakırdı.
İnsanların kendilerini iyi hissetmeleri için herşeyi yapardı

                                    
                                    İnsanların yeni yüzleri ile mutlu olmalarını çok önemsiyordu. Hatta bazen bir yüz için günlerce çalışıyor. İnsanları özgüvenlerini yeniden kazanabilmeleri için elinden gelen her şeyi yapıyordu.
İnsanların kendilerini iyi hissetmeleri için herşeyi yapardı İnsanların yeni yüzleri ile mutlu olmalarını çok önemsiyordu. Hatta bazen bir yüz için günlerce çalışıyor. İnsanları özgüvenlerini yeniden kazanabilmeleri için elinden gelen her şeyi yapıyordu.
Gözlük, bıyık ve sakal ile maskeler tamamlanıyordu

                                    
                                    
                                    Anna, maskeyi askerin yüzündeyken boyardı ve böylece maskenin rengiyle derinin rengi uyum sağlardı. İsteyenler için maskeye bıyık da eklenirdi. Sakal ve bıyıkları berberlerden temin ederdi.
Gözlük, bıyık ve sakal ile maskeler tamamlanıyordu Anna, maskeyi askerin yüzündeyken boyardı ve böylece maskenin rengiyle derinin rengi uyum sağlardı. İsteyenler için maskeye bıyık da eklenirdi. Sakal ve bıyıkları berberlerden temin ederdi.
Anna Coleman Watts Ladd'in kendine has çözümleri vardı

                                    
                                    Bu insanların fiziksel ve zihinsel olarak tam dönmelerini sağlayan bu maskelere çok büyük öneme sahipti.Çoğu maske gözlüklerle birlikte takılırdı, ama gözlük istemeyen kimi askerleri memnun etmek adına Anna, maskeyi ince bir kablo veya kurdele ile tutmak gibi alternatif çözümler buldu.
Anna Coleman Watts Ladd'in kendine has çözümleri vardı Bu insanların fiziksel ve zihinsel olarak tam dönmelerini sağlayan bu maskelere çok büyük öneme sahipti.Çoğu maske gözlüklerle birlikte takılırdı, ama gözlük istemeyen kimi askerleri memnun etmek adına Anna, maskeyi ince bir kablo veya kurdele ile tutmak gibi alternatif çözümler buldu.
Bir maskenin maliyeti 18 dolardı

                                    
                                    
                                    Ladd ve çalışma arkadaşları 1.5 sene içerisinde 185 maske yaptı, her biri yoğun bir emeğin sonucuydu.Bir maskenin ortalama maliyeti yalnızca 18 dolardı. Ancak savaş sonrası yaşanan ekonomik kriz 1.5 sene sonra stüdyonun kapanmasına neden oldu.
Bir maskenin maliyeti 18 dolardı Ladd ve çalışma arkadaşları 1.5 sene içerisinde 185 maske yaptı, her biri yoğun bir emeğin sonucuydu.Bir maskenin ortalama maliyeti yalnızca 18 dolardı. Ancak savaş sonrası yaşanan ekonomik kriz 1.5 sene sonra stüdyonun kapanmasına neden oldu.
Fransız hükümeti onu 'Şövalye' ilan etti

                                    
                                    
                                    Fransız hükümeti, yaptığı işler dolayısıyla onu 1932 senesinde Chevalier of the Legion of Honour (Onur Lejyonu Şövalyesi) ilan etti.
Fransız hükümeti onu 'Şövalye' ilan etti Fransız hükümeti, yaptığı işler dolayısıyla onu 1932 senesinde Chevalier of the Legion of Honour (Onur Lejyonu Şövalyesi) ilan etti.
Onun asıl ödülünü askerlerin aileleri veriyordu

                                    
                                    Askerlerden ve ailelerinden minnet dolu mektuplar geliyordu. Hayatını değiştirdiği insanlardan gelen mektupların birinde 'Sayende bir evim olacak' denilirken bir diğerind  ise 'Sevdiğim kadın, artık beni itici bulmuyor. Bu mucizenin sahibi sensin!' deniliyordu.
Onun asıl ödülünü askerlerin aileleri veriyordu Askerlerden ve ailelerinden minnet dolu mektuplar geliyordu. Hayatını değiştirdiği insanlardan gelen mektupların birinde 'Sayende bir evim olacak' denilirken bir diğerind ise 'Sevdiğim kadın, artık beni itici bulmuyor. Bu mucizenin sahibi sensin!' deniliyordu.
Anna Coleman Watts Ladd Fransa'dan ayrıldı

                                    
                                    Anna Coleman Watts, Ladd 1919'da Fransa'dan ayrıldı ve Amerika'ya döndü. Heykeltraşlık mesleğine ABD'de devam etti. Yüzlerce insanın hayatını değiştiren bu Ladd, Santa Barbara'da 60 yaşında hayatını kaybetti.
Anna Coleman Watts Ladd Fransa'dan ayrıldı Anna Coleman Watts, Ladd 1919'da Fransa'dan ayrıldı ve Amerika'ya döndü. Heykeltraşlık mesleğine ABD'de devam etti. Yüzlerce insanın hayatını değiştiren bu Ladd, Santa Barbara'da 60 yaşında hayatını kaybetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >