10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

Günün özeti
Günün özeti

5 Mart Pazartesi günü Türkiye'de ve dünyada neler yaşandığını özetlediğimiz haberimizi inceleyip, bonus videomuzu izleyebilirsiniz. İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi...

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi...

Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Hadım yasal hale getirilecek
Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ: "Bakanlar Kurulumuz bazı tavsiyelerde bulunmuştur. En kısa sürede detaylar paylaşılacak. Cezalar artırılmaktadır. Halk arasında hadım olarak bilinen konu yasal dayanağa kavuşturulmaktadır. Suçluların cezalarının infazından sonraki süreçte de takibi zorunlu hale getirilmektedir." dedi.
Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Hadım yasal hale getirilecek Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ: "Bakanlar Kurulumuz bazı tavsiyelerde bulunmuştur. En kısa sürede detaylar paylaşılacak. Cezalar artırılmaktadır. Halk arasında hadım olarak bilinen konu yasal dayanağa kavuşturulmaktadır. Suçluların cezalarının infazından sonraki süreçte de takibi zorunlu hale getirilmektedir." dedi.
e-Devlet'e yeni bir hizmet daha ekleniyor: Miras Sorgulama
e-Devlet, geçtiğimiz haftalarda "soy ağacı sorgulama" sistemini aktif etmiş; yoğunluk sebebiyle kısa sürede servisi askıya almak zorunda kalmıştı. Şu anda kademeli olarak yürütülen Alt-Üst Soy Bilgisi hizmetine buradaki bağlantı üzerinden erişebilmek mümkün.
e-Devlet'e yeni bir hizmet daha ekleniyor: Miras Sorgulama e-Devlet, geçtiğimiz haftalarda "soy ağacı sorgulama" sistemini aktif etmiş; yoğunluk sebebiyle kısa sürede servisi askıya almak zorunda kalmıştı. Şu anda kademeli olarak yürütülen Alt-Üst Soy Bilgisi hizmetine buradaki bağlantı üzerinden erişebilmek mümkün.
4 DEAŞ'lı terörist Samsun'da gözaltına alındı
Samsun’da, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği'ne saldırı hazırlığında oldukları ve terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları iddia edilen 4 şüpheli yakalandı.
4 DEAŞ'lı terörist Samsun'da gözaltına alındı Samsun’da, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği'ne saldırı hazırlığında oldukları ve terör örgütü DEAŞ üyesi oldukları iddia edilen 4 şüpheli yakalandı.
Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S8 karşı karşıya: Hangi yenilikler geliyor?
Samsung, geçen hafta Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress 2018'deyeni tepe seviyesi akıllı telefonları Galaxy S9 ve Galaxy S9+'ı tanıttı. Bizim de GZT.com olarak yakından incelediğimiz ve hem canlı yayınlarla hem de ön incelemelerle ayrıntılarını paylaştığımız akıllı telefonlar, fuarda epey ilgi gördü. Ancak yeni ürünlerle ilgili insanların kafasında çeşitli soru işaretleri de yok değil. En çok merak edilen ayrıntıların başında Galaxy S9 serisinin bir önceki aileye kıyasla neler sunduğu... Biz de Galaxy S9 ve Galaxy S8'i bir araya getirerek aradaki farklardan bahsediyoruz.
Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S8 karşı karşıya: Hangi yenilikler geliyor? Samsung, geçen hafta Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress 2018'deyeni tepe seviyesi akıllı telefonları Galaxy S9 ve Galaxy S9+'ı tanıttı. Bizim de GZT.com olarak yakından incelediğimiz ve hem canlı yayınlarla hem de ön incelemelerle ayrıntılarını paylaştığımız akıllı telefonlar, fuarda epey ilgi gördü. Ancak yeni ürünlerle ilgili insanların kafasında çeşitli soru işaretleri de yok değil. En çok merak edilen ayrıntıların başında Galaxy S9 serisinin bir önceki aileye kıyasla neler sunduğu... Biz de Galaxy S9 ve Galaxy S8'i bir araya getirerek aradaki farklardan bahsediyoruz.
Enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta aylık bazda yüzde 0,73, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,68 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,26, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,71 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11,23, yurt içi üretici fiyatları yüzde 15,5 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,73, Yİ-ÜFE yüzde 2,68 artış gösterdi.
TÜFE, şubatta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 1,76, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,26 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2017'ye göre yüzde 3,69, geçen yılın şubat ayına kıyasla da yüzde 13,71 arttı.
Enflasyon rakamları açıklandı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta aylık bazda yüzde 0,73, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,68 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,26, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,71 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11,23, yurt içi üretici fiyatları yüzde 15,5 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,73, Yİ-ÜFE yüzde 2,68 artış gösterdi. TÜFE, şubatta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 1,76, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,26 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2017'ye göre yüzde 3,69, geçen yılın şubat ayına kıyasla da yüzde 13,71 arttı.
ÖSYM'den flaş ALES kararı
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, yılda iki defa yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) ilaveten yılda iki defa da e-ALES yapılma kararı alındığını belirtti.
ÖSYM'den flaş ALES kararı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, yılda iki defa yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) ilaveten yılda iki defa da e-ALES yapılma kararı alındığını belirtti.
2018 Oscar Ödüllerini kazananlar belli oldu
Dolby Tiyatrosu'nda, Jimmy Kimmel'in sunumuyla gerçekleştirilen 90. Oscar Ödül Töreni'nde kırmızı halı rüzgarından sonra Oscar kazananlar da açıklandı.
Gecenin galibi, En İyi Film, En İyi Yönetmeni En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Film Müziği ödüllerini kazanan 'The Shape of Water' oldu.
En İyi Kadın Oyuncu, 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' filmindeki performansıyla Frances McDormand olurken; En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını ise 'Darkest Hour' filmiyle Gary Oldman kazandı. En İyi Özgün Senaryo ödülü 'Get Out'a giderken; En İyi Yönetmen Guillermo del Toro oldu.
2018 Oscar Ödüllerini kazananlar belli oldu Dolby Tiyatrosu'nda, Jimmy Kimmel'in sunumuyla gerçekleştirilen 90. Oscar Ödül Töreni'nde kırmızı halı rüzgarından sonra Oscar kazananlar da açıklandı. Gecenin galibi, En İyi Film, En İyi Yönetmeni En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Film Müziği ödüllerini kazanan 'The Shape of Water' oldu. En İyi Kadın Oyuncu, 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' filmindeki performansıyla Frances McDormand olurken; En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını ise 'Darkest Hour' filmiyle Gary Oldman kazandı. En İyi Özgün Senaryo ödülü 'Get Out'a giderken; En İyi Yönetmen Guillermo del Toro oldu.
Galatasaray'da Cenk Ergün dönemi sona erdi
Galatasaray'da futbol direktörlüğü görevinde bulunan Cenk Ergün ile yollar ayrıldı.
Galatasaray'da çeşitli mevkilerde görev alan Cenk Ergün'ün 12 yıl kulübe hizmet verdikten sonra kulüpten ayrıldı.
Galatasaray'da Cenk Ergün dönemi sona erdi Galatasaray'da futbol direktörlüğü görevinde bulunan Cenk Ergün ile yollar ayrıldı. Galatasaray'da çeşitli mevkilerde görev alan Cenk Ergün'ün 12 yıl kulübe hizmet verdikten sonra kulüpten ayrıldı.
Davide Astori'nin ölümünde cinayet şüphesi
Dün sabah saatlerinde kamp yaptığı otel odasında ölü bulunan Davide Astori ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı.
İtalyan basınında yer alan habere göre savcılık İtalyan savunma oyuncusunun ölümüyle ilgili cezai soruşturma başlattı. Astori'nin cinayete kurban gitmiş olabileceği iddia ediliyor.
Davide Astori'nin ölümünde cinayet şüphesi Dün sabah saatlerinde kamp yaptığı otel odasında ölü bulunan Davide Astori ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. İtalyan basınında yer alan habere göre savcılık İtalyan savunma oyuncusunun ölümüyle ilgili cezai soruşturma başlattı. Astori'nin cinayete kurban gitmiş olabileceği iddia ediliyor.
Abdullah Yılmaz’ın lisansı iptal edildi
TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta Menemen Belediyespor - Afjet Afyonspor karşılaşması öncesi MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun kendisini arayarak söz konusu müsabaka ile ilgili şahsına karşı tehdit edici söylemlerde bulunduğunu iddia eden hakem Abdullah Yılmaz, bu olayların ardından yayınladığı bir istifa mektubuyla görevini bıraktığını açıklamıştı.
Abdullah Yılmaz’ın lisansı iptal edildi TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta Menemen Belediyespor - Afjet Afyonspor karşılaşması öncesi MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun kendisini arayarak söz konusu müsabaka ile ilgili şahsına karşı tehdit edici söylemlerde bulunduğunu iddia eden hakem Abdullah Yılmaz, bu olayların ardından yayınladığı bir istifa mektubuyla görevini bıraktığını açıklamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >