25 Eylül: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

trump
trump

Bir çırpıda okumanız için 25 Eylül'de öne çıkan en önemli 10 başlığı sizler için hazırladık. Haberin en altında yer alan özel videomuzu izlemeyi unutmayın!

25 Eylül'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, IKBY'deki referandum ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de fırlatılan NROL - 42 uydusuna kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

ABD casus uydu fırlattı

                                    NROL - 42 uydusunu taşıyan Atlas 5 roketi, California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden dün akşam havalandı. Yetkililer, casus uydunun görevi veya yörüngesi hakkında bilgi paylaşmadı. NRO uydularının, ABD ulusal güvenliği için bilgi toplama ve doğal afetlerin etkilerini tespit etme gibi birçok görevi bulunuyor.
ABD casus uydu fırlattı NROL - 42 uydusunu taşıyan Atlas 5 roketi, California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden dün akşam havalandı. Yetkililer, casus uydunun görevi veya yörüngesi hakkında bilgi paylaşmadı. NRO uydularının, ABD ulusal güvenliği için bilgi toplama ve doğal afetlerin etkilerini tespit etme gibi birçok görevi bulunuyor.
Gomis davasında tutuklama talebi!
Sosyal medya fenomeni Hakan Hepcan, Galatasaray'ın yıldız golcüsü Gomis’i kast ederek içinde ‘maymun’ kelimesini geçirdiği tweeti gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde ifadeye davet edilmişti. Bunun üzerine Hepcan, polis nezaretindeifade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Hakan Hepcan, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Gomis davasında tutuklama talebi! Sosyal medya fenomeni Hakan Hepcan, Galatasaray'ın yıldız golcüsü Gomis’i kast ederek içinde ‘maymun’ kelimesini geçirdiği tweeti gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde ifadeye davet edilmişti. Bunun üzerine Hepcan, polis nezaretindeifade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Hakan Hepcan, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
YÖKDİL sınavı başvuruları başlıyor

                                    Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile 5 Kasım 2017 tarihinde üçüncüsü düzenlenecek YÖKDİL sınavı için başvurular yarın başlayacak.Üçüncü YÖKDİL Sınavı, 5 Kasım 2017 Pazar günü, 30 ilde toplam 35 sınav merkezinde, saat 09.30’da, tek oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav başvuruları ise yarından itibaren 6 Ekim 2017 tarihine kadar elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden alınacak.
YÖKDİL sınavı başvuruları başlıyor Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile 5 Kasım 2017 tarihinde üçüncüsü düzenlenecek YÖKDİL sınavı için başvurular yarın başlayacak.Üçüncü YÖKDİL Sınavı, 5 Kasım 2017 Pazar günü, 30 ilde toplam 35 sınav merkezinde, saat 09.30’da, tek oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınav başvuruları ise yarından itibaren 6 Ekim 2017 tarihine kadar elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden alınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Referandumu yok hükmünde kabul ediyoruz

                                    Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY'deki bölünme referandumuna ilişkin şöyle konuştu: “Kürt kardeşlerimizin de haklarına, güvenliklerine sonuna kadar saygımız var. Bu yöndeki çabaların da daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. Kimse onların yanında olmadığı dönemde kendilerine gerekli desteği vererek onları ayakta tuttuk. Bizim Irak'ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz de var. Onların da haklarına saygımız var. Sadece bir şahsın ya da aşiretinin hayat alanı değildir. Kimse bizden yeni bir kriz alanı oluşmasına izin vermemizi bekleyemez. Referandumu sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayri meşrudur diyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Referandumu yok hükmünde kabul ediyoruz Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY'deki bölünme referandumuna ilişkin şöyle konuştu: “Kürt kardeşlerimizin de haklarına, güvenliklerine sonuna kadar saygımız var. Bu yöndeki çabaların da daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. Kimse onların yanında olmadığı dönemde kendilerine gerekli desteği vererek onları ayakta tuttuk. Bizim Irak'ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz de var. Onların da haklarına saygımız var. Sadece bir şahsın ya da aşiretinin hayat alanı değildir. Kimse bizden yeni bir kriz alanı oluşmasına izin vermemizi bekleyemez. Referandumu sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayri meşrudur diyoruz.” dedi.
Terörle mücadelede bu hafta: 40 terörist etkisiz hale getirildi

                                    İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 18-25 Eylül tarihlerinde bölücü terör örgütleriyle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince bin 420 operasyon düzenlendi. Bakanlık, son bir haftada, ülke genelinde yürütülen operasyonlarda, 18'i ölü, 7'si sağ, 15'i teslim olmak üzere 40 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Terörle mücadelede bu hafta: 40 terörist etkisiz hale getirildi İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 18-25 Eylül tarihlerinde bölücü terör örgütleriyle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince bin 420 operasyon düzenlendi. Bakanlık, son bir haftada, ülke genelinde yürütülen operasyonlarda, 18'i ölü, 7'si sağ, 15'i teslim olmak üzere 40 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Şenol Güneş’ten imalı ve sitem dolu açıklamalar!
Şampiyonlar Ligi G Grubu ikinci maçında RB Leipzig ile karşılaşacak olan Beşiktaş’ta Cenk Tosun ve teknik direktör Şenol Güneş basın toplantısı düzenledi. Kritik müsabaka öncesinde kameraların karşısında geçen Şenol Güneş, derbiyle ilgili polemiğe girmekten kaçınsa da imalı cevaplarla hem Fenerbahçe camiasına hem de derbinin hakemi Ali Palabıyık’a göndermelerde bulundu. Alman temsilcisi hakkında övgü dolu ifadeler kullanan Şenol Güneş, Leipzig’in dördüncü torbadan gelmesine rağmen güçlü bir ekip olduğunu söyledi ve akıllıoynamaları gerektiğine dikkat çekti. Şenol Güneş ayrıca, “Leipzig sürpriz yapabilecek takım. İki forvetleri sürekli deplase oluyor. Bireysel isimler var. Leipzigiyi savunma yapan takımlara karşı zorlanıyor. Zor bir maç olacak. Akıllı ve sabırlıolmamız gerekiyor” dedi. Fenerbahçe maçının tarihi konusunda Türkiye Futbol Federasyonu’na da sitem eden Şenol Güneş, Salı günü Şampiyonlar Ligi maçı oynayacak olmalarına rağmen derbinin neden Cuma günü değil de Cumartesi günü oynandığını bilmediğini belirtti.
Şenol Güneş’ten imalı ve sitem dolu açıklamalar! Şampiyonlar Ligi G Grubu ikinci maçında RB Leipzig ile karşılaşacak olan Beşiktaş’ta Cenk Tosun ve teknik direktör Şenol Güneş basın toplantısı düzenledi. Kritik müsabaka öncesinde kameraların karşısında geçen Şenol Güneş, derbiyle ilgili polemiğe girmekten kaçınsa da imalı cevaplarla hem Fenerbahçe camiasına hem de derbinin hakemi Ali Palabıyık’a göndermelerde bulundu. Alman temsilcisi hakkında övgü dolu ifadeler kullanan Şenol Güneş, Leipzig’in dördüncü torbadan gelmesine rağmen güçlü bir ekip olduğunu söyledi ve akıllıoynamaları gerektiğine dikkat çekti. Şenol Güneş ayrıca, “Leipzig sürpriz yapabilecek takım. İki forvetleri sürekli deplase oluyor. Bireysel isimler var. Leipzigiyi savunma yapan takımlara karşı zorlanıyor. Zor bir maç olacak. Akıllı ve sabırlıolmamız gerekiyor” dedi. Fenerbahçe maçının tarihi konusunda Türkiye Futbol Federasyonu’na da sitem eden Şenol Güneş, Salı günü Şampiyonlar Ligi maçı oynayacak olmalarına rağmen derbinin neden Cuma günü değil de Cumartesi günü oynandığını bilmediğini belirtti.
Türkiye'nin en yüksek ve en düşük gelirli şehirleri belli oldu

                                    TÜİK verilerine göre geliri en yüksek olan şehir Ankara olurken, yoksulluğun en yüksek olduğu şehir Adana oldu. Araştırmaya göre Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2016'da 19 bin 139 lira olarak hesaplandı.
Türkiye'nin en yüksek ve en düşük gelirli şehirleri belli oldu TÜİK verilerine göre geliri en yüksek olan şehir Ankara olurken, yoksulluğun en yüksek olduğu şehir Adana oldu. Araştırmaya göre Türkiye'de ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2016'da 19 bin 139 lira olarak hesaplandı.
23 dile çevrilen tarihi kurgu romanı ‘Sonra’ piyasaya çıktı

                                    İngiliz yazar Rhidian Brook’un 23 dile çevrilen kitabı ‘Sonra’ Türkiye’de de okuyucularıyla buluştu. Şimdiye kadar 23 dile çevrilen ‘Sonra’ aynı zamanda beyaz perdeye de uyarlandı.
23 dile çevrilen tarihi kurgu romanı ‘Sonra’ piyasaya çıktı İngiliz yazar Rhidian Brook’un 23 dile çevrilen kitabı ‘Sonra’ Türkiye’de de okuyucularıyla buluştu. Şimdiye kadar 23 dile çevrilen ‘Sonra’ aynı zamanda beyaz perdeye de uyarlandı.
Soğuk savaşta son perde: Donald Trump vs. Amerikan Sporu

                                    Politik aktivizm geçmişi bir hayli köklü olan Amerikan sporu, Donald Trump'a karşı tarihi bir dayanışma içine girdi. Donald Trump’a karşı başlayan protestolar zincirinin en büyük halkasını NFL oluşturdu. Donald Trump’ın isim vererek ‘bu oyuncuları kovun’ çağrısı yaptığı NFL Başkanı Roger Goodell, bu hareketi saygısızca bulduğunu söyledi. Goodell, “Ayrılık yaratan bu tarz yorumların, saygı eksikliğinin göstergesidir” diyerek oyuncularına sahip çıktı. Roger Goodell’un bu açıklamalarının ardından daha da cesaretlenen NFL takımları, Donald Trump’ı milli marş esnasında takım halinde diz çökerek protesto etmeye başladı. İlk protesto, Londra’da oynanan Baltimore Ravens - Jacksonville Jaguars maçında yaşandı. Wembley’deki maçta siyahi oyuncuların tamamına yakını ve bazı beyaz oyuncular, milli marş esnasında ya kol kola girerek ya da diz çökerek Donald Trump’ı protesto ettiler. Hafta sonu oynanan tüm NFL maçlarında milli marş esnasında diz çökülerek protestolar yapıldı.
Soğuk savaşta son perde: Donald Trump vs. Amerikan Sporu Politik aktivizm geçmişi bir hayli köklü olan Amerikan sporu, Donald Trump'a karşı tarihi bir dayanışma içine girdi. Donald Trump’a karşı başlayan protestolar zincirinin en büyük halkasını NFL oluşturdu. Donald Trump’ın isim vererek ‘bu oyuncuları kovun’ çağrısı yaptığı NFL Başkanı Roger Goodell, bu hareketi saygısızca bulduğunu söyledi. Goodell, “Ayrılık yaratan bu tarz yorumların, saygı eksikliğinin göstergesidir” diyerek oyuncularına sahip çıktı. Roger Goodell’un bu açıklamalarının ardından daha da cesaretlenen NFL takımları, Donald Trump’ı milli marş esnasında takım halinde diz çökerek protesto etmeye başladı. İlk protesto, Londra’da oynanan Baltimore Ravens - Jacksonville Jaguars maçında yaşandı. Wembley’deki maçta siyahi oyuncuların tamamına yakını ve bazı beyaz oyuncular, milli marş esnasında ya kol kola girerek ya da diz çökerek Donald Trump’ı protesto ettiler. Hafta sonu oynanan tüm NFL maçlarında milli marş esnasında diz çökülerek protestolar yapıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >