5 maddede Baba Bush'un en önemli görevleri

George H. W. Bush ve oğlu George W. Bush
George H. W. Bush ve oğlu George W. Bush

George H. W. Bush 30 Kasım günü 94 yaşında hayatını kaybetti. Uçak gemilerinde torpido bombardıman pilotu olarak görev alan Baba Bush, 1989 - 1993 yılları arasında da ABD başkanlığı görevini üstlendi. 1992 yılında Bill Clinton’a yenilerek siyasetten çekilen Baba Bush’un hayatında aldığı en önemli 5 görevi sizler için derledik.

George H. W. Bush 1988 yılındaki genel seçimlere Cumhuriyet Partisi’nin adayı olarak katıldı. Demokrat Parti’nin adayı Yunan asıllı Michael Dukasis’i yenerek ABD’nin 41’inci başkanı oldu.

  • Göreve geldikten sonra Sovyetler Birliği'nin son lideri olan Mihail Gorbaçov ile buluşup silahsızlanma konusunda önemli adımlar atılmasına katkı sağladı.

Körfez Savaşı'na etkisi

Temmuz 1991 de ise Mihail Gorbaçov ile anlaşarak ‘Nükleer Silah Ve Stratejik Silahların İndirimi’(START) anlaşması imzaladı. Sovyetler Birliği’nin son döneminde başkanlık yaparak ABD tarihine geçti.

Bush’un başkanlık döneminin en önemli olayı ise 2 Ağustos 1999’da Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgal etmesiyle start aldı. Baba Bush bu atağa karşılık olarak Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden aldığı destekle Kuveyt’e müdahale etti ve Irak ordusunu Kuveyt’ten çıkardı.

  • Bu olay, 1990- 91 Körfez Savaşı olarak bilinirken, Irak’a 12 yıl sürecek olan bir ambargonun habercisiydi.

Başkanlığı kaybetti

Bu müdahale Irak ve ABD arasında uzun yıllar devam edecek savaşın temelini oluşturdu. Baba Bush, tüm bu siyasi hamlelerine rağmen 2’inci kez girdiği başkanlık seçimlerinden mağlup ayrıldı. Bush 4 yıl süren başkanlık serüveninden sonra 1992 yılında Bill Clinton’a yenilerek siyasi yaşamına nokta koymuş oldu.

30 Kasım 2018’de Teksas’ın Houston kentinde 94 yaşında yaşamını yitiren Baba Bush’un hayatı boyunca üstlendiği 5 önemli görev ise şöyleydi:

Torpido bombardıman pilotu

                                    II. Dünya Savaşı sırasında (1942-44) Büyük Okyanus'taki uçak gemilerinde torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Üstün Uçuş Nişanı'nı kazandı. ABD başkan ve başkan yardımcıları içinde en yaşlı olan 2. Dünya savaşı gazisi unvanını aldı. 1942 yılında akademiyi bitirmesinin akabinde Deniz Kuvvetleri’ne yedek subay olarak katıldı, II Dünya Savaşı dönemi 1941-1944 yılları arasında torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Bush’un, 2. Dünya savaşında orduda aldığı görevler ve başarıları hayatının sonraki dönemlerini önemli ölçüde etkiledi. 1943 yılında Filipin Denizi Savaşında hava operasyonunu gerçekleştiren ekipte yer aldı. 1944 yılında teğmenliğe yükseldi. Japonların Chichijima yerleşkesine gerçekleştirdiği hava operasyonunda Japon hava bataryaları tarafından uçağının vurulmasına rağmen motorunun alev alması üzerine uçaktan atlayarak kurtuldu. 1944 yılı boyunca 58 uçuş gerçekleştirdi. Bunun neticesinde üç uçuş madalyası, üstün uçuş madalyası ve başkanlık birlik savaş madalyası aldı.
Torpido bombardıman pilotu II. Dünya Savaşı sırasında (1942-44) Büyük Okyanus'taki uçak gemilerinde torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Üstün Uçuş Nişanı'nı kazandı. ABD başkan ve başkan yardımcıları içinde en yaşlı olan 2. Dünya savaşı gazisi unvanını aldı. 1942 yılında akademiyi bitirmesinin akabinde Deniz Kuvvetleri’ne yedek subay olarak katıldı, II Dünya Savaşı dönemi 1941-1944 yılları arasında torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Bush’un, 2. Dünya savaşında orduda aldığı görevler ve başarıları hayatının sonraki dönemlerini önemli ölçüde etkiledi. 1943 yılında Filipin Denizi Savaşında hava operasyonunu gerçekleştiren ekipte yer aldı. 1944 yılında teğmenliğe yükseldi. Japonların Chichijima yerleşkesine gerçekleştirdiği hava operasyonunda Japon hava bataryaları tarafından uçağının vurulmasına rağmen motorunun alev alması üzerine uçaktan atlayarak kurtuldu. 1944 yılı boyunca 58 uçuş gerçekleştirdi. Bunun neticesinde üç uçuş madalyası, üstün uçuş madalyası ve başkanlık birlik savaş madalyası aldı.
Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği

                                    1971 yılında ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdinde elçilik görevini üstlendi. Soğuk savaşın birer tarafı olmaları hasebiyle ABD'nin Çin’de herhangi bir büyükelçiliği bulunmuyordu. Bush, resmi olmasa da bu süreçte (1974-1975) büyükelçi gibi hareket ederek iki ülkenin yakınlaşmasına katkı sağladı.
Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği 1971 yılında ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdinde elçilik görevini üstlendi. Soğuk savaşın birer tarafı olmaları hasebiyle ABD'nin Çin’de herhangi bir büyükelçiliği bulunmuyordu. Bush, resmi olmasa da bu süreçte (1974-1975) büyükelçi gibi hareket ederek iki ülkenin yakınlaşmasına katkı sağladı.
 CIA Başkanlığı

                                    1976- 1977 yılında CIA başkanlığını yürüttü. ‘Washington’a dönünce, Başkan Ford onu CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) direktörlüğüne atadı. Baba Bush, 1976-1977 yıllarında bir sene kadar bu görevi yürüttü.
CIA Başkanlığı 1976- 1977 yılında CIA başkanlığını yürüttü. ‘Washington’a dönünce, Başkan Ford onu CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı) direktörlüğüne atadı. Baba Bush, 1976-1977 yıllarında bir sene kadar bu görevi yürüttü.
Başkan yardımcılığı

                                    1981-89 yıllarında Ronald Reagan'ın başkan yardımcısı oldu. Ronald Reagan’ın iki başkanlığı (1981-1989) döneminde de Bush, başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Başkan Reagan’ın ilk görevi soğuk savaşın kızıştırılması oldu. Reagan Doktrini ile dünyanın her yerinde antikomünist direniş hareketlerine gizliden ve açıktan yardım edilmesi kararı alındı. Reagan döneminde, Lübnan iç savaşı, Libya’nın bombalanması ve İran’a silah yardımı (Irangate skandalı) gibi Müslümanlar nezdinde önemli olayların gerçekleştiği bir dönem oldu. Başkan yardımcısı Bush da bu hadiselerde önemli görevler üstlendi.
Başkan yardımcılığı 1981-89 yıllarında Ronald Reagan'ın başkan yardımcısı oldu. Ronald Reagan’ın iki başkanlığı (1981-1989) döneminde de Bush, başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Başkan Reagan’ın ilk görevi soğuk savaşın kızıştırılması oldu. Reagan Doktrini ile dünyanın her yerinde antikomünist direniş hareketlerine gizliden ve açıktan yardım edilmesi kararı alındı. Reagan döneminde, Lübnan iç savaşı, Libya’nın bombalanması ve İran’a silah yardımı (Irangate skandalı) gibi Müslümanlar nezdinde önemli olayların gerçekleştiği bir dönem oldu. Başkan yardımcısı Bush da bu hadiselerde önemli görevler üstlendi.
Başkanlık dönemi

                                    Baba Bush, 20 Ocak 1989 yılında Ronald Reagan’ın halefi olarak başkanlık görevine başladı. Aralık 1989’da, ABD’de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega’yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi işgal etmesi emrini verdi (ABD’nin Panama’yı işgali). Öte yandan Nikaragua’nın demokratik seçimlere yönelmesi üzerine ABD’nin bu ülkedeki ayaklanmacılara yönelik yardımını kesti.
Başkanlık dönemi Baba Bush, 20 Ocak 1989 yılında Ronald Reagan’ın halefi olarak başkanlık görevine başladı. Aralık 1989’da, ABD’de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega’yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi işgal etmesi emrini verdi (ABD’nin Panama’yı işgali). Öte yandan Nikaragua’nın demokratik seçimlere yönelmesi üzerine ABD’nin bu ülkedeki ayaklanmacılara yönelik yardımını kesti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >