7 adımda fazla harcamalar nasıl son bulur?

Hesap ekstreniz geldiğinde kendinize “ben bu kadar harcamayı nasıl yaptım?” diye soruyorsanız. Bu yazı sizin için yazıldı. Gelin birlikte bakalım.

Hayatımızda bir anlık heves edip aldığımız bir sürü gereksiz şey vardır. Bunlar zamanla evimizde çok yer kapladığı için elden çıkarmayı bile düşünürüz. Peki o an alırken iç dürtülerimize nasıl “dur" deriz? Gereksiz olup olmadıklarını o an nasıl anlarız? Bunların tüm çözümü doğru ve yerinde harcama yapmakta. Her gün bir kuralı yerine getirirsek 1 haftada bu sorunu çözmek mümkün.
Fırsatı kaçırma korkusundan uzak durun

                                    Bazen firmalar, etkili kampanyalar yaparak ürünlerini sanki ihtiyacınız varmış gibi satın almanızı sağlar. Bunlar tamamen psikolojiktir ve ödeme yaptıktan sonra sanki bir fırsat elde ettiniz diye sevinirsiniz. Fakat durum aslında böyle değil. Ürünü sanki ucuz, değerli ve ihtiyacınız varmış gibi göstermek şirketlerin pazarlama süreçleri içinde yer alır. Bu ürünler fiyatı ne olursa olsun hiçbir zaman ihtiyacınız olmadığı sürece alınmamalıdır. Bu yanılgıya düşmeyin.
Fırsatı kaçırma korkusundan uzak durun Bazen firmalar, etkili kampanyalar yaparak ürünlerini sanki ihtiyacınız varmış gibi satın almanızı sağlar. Bunlar tamamen psikolojiktir ve ödeme yaptıktan sonra sanki bir fırsat elde ettiniz diye sevinirsiniz. Fakat durum aslında böyle değil. Ürünü sanki ucuz, değerli ve ihtiyacınız varmış gibi göstermek şirketlerin pazarlama süreçleri içinde yer alır. Bu ürünler fiyatı ne olursa olsun hiçbir zaman ihtiyacınız olmadığı sürece alınmamalıdır. Bu yanılgıya düşmeyin.
Doğru ürünleri alın

                                    Günümüzde marketler her eve yakın yerlerde ve çok sayıda olduğu için mutfak alışverişinizi günlere bölebilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olmayan ürünü dolapta tutup eskitmemiş veya bozulmasını önlemiş olursunuz. Bırakın ürün dolabınız yerine size en yakın marketin rafında olsun.
Doğru ürünleri alın Günümüzde marketler her eve yakın yerlerde ve çok sayıda olduğu için mutfak alışverişinizi günlere bölebilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olmayan ürünü dolapta tutup eskitmemiş veya bozulmasını önlemiş olursunuz. Bırakın ürün dolabınız yerine size en yakın marketin rafında olsun.
Evde tasarruf yapın
Evde geçirilen süre zarfında, enerji tüketimine vesile olunur. Fakat bunu yaparken gereğinden fazla fatura gelmemesi için tedbirli olmak gerekir. Örneğin kullanmadığınız odanın ışıklarını kapatın. Mümkün olduğunca gün ışığından yararlanmaya çalışın. Ortak yaşam alanları oluşturun. Örneğin ailenizle tek bir odada toplanın. Bu aile bağları içinde önemlidir. Herkes farklı konularla ilgilense bile en azından birbirinizi görmüş olursunuz.
Evde tasarruf yapın Evde geçirilen süre zarfında, enerji tüketimine vesile olunur. Fakat bunu yaparken gereğinden fazla fatura gelmemesi için tedbirli olmak gerekir. Örneğin kullanmadığınız odanın ışıklarını kapatın. Mümkün olduğunca gün ışığından yararlanmaya çalışın. Ortak yaşam alanları oluşturun. Örneğin ailenizle tek bir odada toplanın. Bu aile bağları içinde önemlidir. Herkes farklı konularla ilgilense bile en azından birbirinizi görmüş olursunuz.
Alıveriş listesi oluşturun

                                    Markete gittiğinizde elinizde ihtiyaçlarınızın yazılı olduğu bir liste olmalı ve sadece bu listedeki ürünleri almaya odaklanmalısınız. Böylece fazla harcama yapmaktan sakınmış olur ve gereksiz harcama yapmamış olursunuz.
Alıveriş listesi oluşturun Markete gittiğinizde elinizde ihtiyaçlarınızın yazılı olduğu bir liste olmalı ve sadece bu listedeki ürünleri almaya odaklanmalısınız. Böylece fazla harcama yapmaktan sakınmış olur ve gereksiz harcama yapmamış olursunuz.
İndirimleri takip edin
İhtiyacınız olduğunda fırsatlar önemlidir. İnternetteki fırsat sitelerinden birçok ürün ve hizmeti daha ucuza satın alabilirsiniz. Örneğin, sinema, tiyatro gibi biletleri veya bazı eşyaları daha uygun fiyata almak mümkün. Bu yolu izleyerek indirimleri takip edin.
İndirimleri takip edin İhtiyacınız olduğunda fırsatlar önemlidir. İnternetteki fırsat sitelerinden birçok ürün ve hizmeti daha ucuza satın alabilirsiniz. Örneğin, sinema, tiyatro gibi biletleri veya bazı eşyaları daha uygun fiyata almak mümkün. Bu yolu izleyerek indirimleri takip edin.
Küçük harcamaları dikkate alın

                                    Sabah kahvaltınızı yarım saat erken kalkıp evinizde yapın. Kahvenizi en azından haftanın belli günleri evinizde için. Bazen dışarıda birini beklerken oyalanmak için yiyip içtiklerimiz üst üste toplanınca hiçte küçük bir harcamaya benzemez. O yüzden bu tür harcamaları yaparken dikkatli olun.
Küçük harcamaları dikkate alın Sabah kahvaltınızı yarım saat erken kalkıp evinizde yapın. Kahvenizi en azından haftanın belli günleri evinizde için. Bazen dışarıda birini beklerken oyalanmak için yiyip içtiklerimiz üst üste toplanınca hiçte küçük bir harcamaya benzemez. O yüzden bu tür harcamaları yaparken dikkatli olun.
Her daveti kabul etmeyin

                                    İş yaşamı dışında sosyalleşmek hepimizin hakkıdır. Fakat bunun bir sınırı olmalı. Arkadaşlarınızı kırmamak için her akşam dışarı çıkmayın. Yada her verilen davete gitmeyin. Tüm bunların bütçenizi aşmasına izin vermeyin. Hepsi planlı ve yerinde olsun.
Her daveti kabul etmeyin İş yaşamı dışında sosyalleşmek hepimizin hakkıdır. Fakat bunun bir sınırı olmalı. Arkadaşlarınızı kırmamak için her akşam dışarı çıkmayın. Yada her verilen davete gitmeyin. Tüm bunların bütçenizi aşmasına izin vermeyin. Hepsi planlı ve yerinde olsun.
BONUS: Tedbirli olun

                                    Bazen her şey planladığımız ve istediğimiz gibi gitmez. Elimizde olmayan sebeplerle karşılaştığımız durumlarda olabilir. Kaza, hastalık yada evde bir şeyin arıza yapması gibi. Bu tür sıkıcı durumlar için köşede mutlaka bir birikiminiz olsun. Bunun için düzenli olarak köşeye para ayırın ve bırakın biriksin. Böylece beklenmeyen durumlarda masraflar bütçenizi sarsmamış olur.
BONUS: Tedbirli olun Bazen her şey planladığımız ve istediğimiz gibi gitmez. Elimizde olmayan sebeplerle karşılaştığımız durumlarda olabilir. Kaza, hastalık yada evde bir şeyin arıza yapması gibi. Bu tür sıkıcı durumlar için köşede mutlaka bir birikiminiz olsun. Bunun için düzenli olarak köşeye para ayırın ve bırakın biriksin. Böylece beklenmeyen durumlarda masraflar bütçenizi sarsmamış olur.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >