ABD Başkanı Trump, Demokratlara yüklendi: Bunlar hasta

ABD’nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasal Hareket Konferansı’nda konuşma yaptı.
ABD’nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasal Hareket Konferansı’nda konuşma yaptı.

Kuzey Kore lideri Kim’le Vietnam’da gerçekleştirdiği başarısız zirve ve eski avukatı Michael Cohen’in Kongre’de verdiği ifadeler yüzünden sıkıntılı günler yaşayan ABD Başkanı Trump, yaptığı konuşmada bazı senatörler, Demokrat kongre üyeleri ve Rusya’yla işbirliği yaptığı iddialarını inceleyen özel savcı Robert Mueller’ı eleştirdi.

ABD Başkanı Donad Trump, Amerikan Muhafazakarlar Birliği’nin Washington yakınlarında düzenlediği CPAC toplantısında konuştu.

Trump konuşmasında başta Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Adam Schiff olmak üzere “senatörler ve bazı Kongre üyelerini” eleştirdi, mali bağlantılarının incelendiği soruşturmayı “sonuçsuz kalacağa benzeyen uydurma bir şey” diye niteledi.

Trump, 2016 başkanlık seçimi kampanyasının Rusya’yla işbirliği yaptığı iddialarını inceleyen özel savcı Robert Mueller’a de yüklendi.

“Bu insanlar hasta”

Soruşturmanın sonuç vermeyeceği beklentisinden yola çıkan Trump, kendisine zarar vermek için hakkında türlü türlü incelemeler yürütüldüğüne dikkati çekerek, “bu insanlar hasta” yorumunda bulundu.

  • Trump, bu konuşmasının yanı sıra, göçmenlik karşıtı ifadeleri, mahkemelere muhafazakar yargıçları ataması ve federal hükümetin etki alanını sınırladığı yönündeki söylemleriyle salonda alkış topladı.

ABD’nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasal Hareket Konferansı’nda konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerinden daha büyük zaferle çıkacağını öne sürdü.
ABD’nin Maryland eyaletinde Muhafazakar Siyasal Hareket Konferansı’nda konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerinden daha büyük zaferle çıkacağını öne sürdü.

Kuzey Kore lideriyle gerçekleştirdiği zirvenin ayrıntılarına girmedi

Trump ayrıca Çin’le başlattığı ticaret savaşına değindi, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arınması durumunda parlak bir ekonomik geleceğe sahip olacağını savundu. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la hafta içinde düzenlediği ve başarısızlıkla sonuçlanan zirve toplantısının ayrıntılarına girmedi.

Başkan, “her şeyin yolunda gitmesi” durumunda diğer ülkeleri Kuzey Kore’ye yardım yapmaya ikna edebileceğini söyledi.

Trump Amerikan Muhafazakarlar Birliği’nin organizatörlüğünü yaptığı yıllık CPAC toplantısında üçüncü kez konuşma yapıyor. Bu yılki toplantılarda sosyalizm karşıtı görüşlere ağırlık verildi.

Cuma başlayan CPAC toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Demokrat Partililer’in 2020 seçimlerini kazanmak için dümenlerini ani bir şekilde “sola kırdıklarını” söyledi ve seçmenleri “özgürlük ve sosyalizm” arasında seçim yapmaya zorladıklarını savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de CPAC toplantısında konuştu.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de CPAC toplantısında konuştu.

2020 Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı kim olacak?

Demokrat Parti içinde 2020 seçimlerine aday birçok kişi bulunuyor. Bunlar arasında solcu senatörler Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Cory Booker’ın adı öne çıkıyor. Bununla birlikte yakında seçimlere adaylığını koyması beklenen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, ılımlı bir Demokrat olarak biliniyor.

Amerika’da Demokrat seçmenler arasında gittikçe artan bir şekilde kapsamlı sağlık sigortası, harçsız üniversite ve iklim değişikliğiyle mücadele konuları destek buluyor. Cumhuriyetçi Parti içindeyse bu görüşler masraflı sosyalist politikalar ya da iş çevresine düşmanca yaklaşımlar olarak benimseniyor ve Demokrat Parti’nin radikal sola kaydığı iddia ediliyor.

  • Bununla birlikte rakamlar, Cumhuriyetçilerin Demokrat Partililerin aşırı sola kaydığı yönündeki söylemini desteklemiyor. Kasım 2018’deki Kongre ara ve valilik seçimlerinde, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin elindeki 40 sandalyeyi kazanan Demokrat Partili siyasetçiler, partinin ılımlı Yeni Demokratlar adlı siyasi eylem komitesinin desteğini almıştı.

Ayrıca yine kasım ayında Gallup tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, Demokrat Partili ve bağımsız seçmenlerin yüzde 55’i, partinin daha ılımlı çizgide seyretmesini isterken yalnızca yüzde 41’i liberal bir çizgi izlemesi gerektiğini savunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >