ABD Başkanı Trump ihanete uğradığını düşünüyor

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump hafta ortasında kamuoyuna açıklanan Rusya soruşturması raporuyla ilgili eleştirilerini, soruşturmada özel savcı Robert Mueller’la işbirliği yapanlara çevirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, kamuoyuna açıklanan Rusya soruşturması raporuyla ilgili eleştiri oklarını soruşturmada işbirliği yapan eski ve mevcut yardımcılarıyla Beyaz Saray personeline çevirdi.

Palm Beach, Florida’daki yazlığından bir dizi Twitter mesajı atan Trump, Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller’la işbirliği yapan, ifade veren bu kişilere ağır söylemlerde bulundu.

Trump Tweet mesajlarında raporda kendisi ve Beyaz Saray’la ilgili geçen olumsuz açıklamaları argo bir ifadeyle “tam saçmalık” diye niteledi.

Trump’ın tweet mesajlarındaki hedefinde Mueller’a yeminli ifade veren, Başkan’ın Rusya soruşturmasını durdurmaya ya da etkilemeye çalıştığını ve Beyaz Saray’ı yalan ve hile kültürünün sardığını söyleyen kişiler vardı.

Trump, Twitter mesajlarında, “18 Öfkeli, Trump düşmanı Demokrat (Partili) tarafından kaleme alınan bu Çılgın Mueller Raporu’nda ifade veren kişilerin açıklamaları uydurma ve tamamen yalandır” diye yazarken, argo ifadeyle “yalnızca kendilerini aklamak, beniyse karalamak için verdikleri ifadeler tam saçmalık” diye devam ediyor.

  • Trump bu mesajları atmadan 24 saat öncesine kadar Mueller raporunu öven açıklamalar yapmış, raporun kendisini temize çıkardığını iddia etmişti.

Trump’a yakın kaynaklar, raporun sonuçlarının her ne kadar kendisini temize çıkardığını hissetse de Başkan’ın, raporda kendisi aleyhinde ifade verenler hakkında ihanete uğradığını düşündüğünü kaydediyor.

Trump, tamamen uydurma diye nitelediği soruşturmanın 30 milyon dolara mal olduğunu ve bir daha bu durumun yaşanmaması gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçi senatör Romney:Beyaz Saray’daki durum mide bulandırıcı

Cumhuriyetçi siyasetçiler raporun içeriğiyle ilgili sessizliklerini korusa da Trump karşıtı Cumhuriyetçi Partili senatör Mitt Romney, yönetime ağır eleştiriler yöneltti. Romney yaptığı açıklamada, “Başkan dahil, en yüksek makamdaki bireylerin bu denli yaygın sahtekarlık ve yalancılık içinde olmasının midesini bulandırdığını” söyledi.

Mitt Romney
Mitt Romney

Romney açıklamasına, “Raporda yazanlar, ülkemizin kurucularının arzu ve ilkelerinden ne denli saptığımızın ayıltıcı bir şekilde ortaya çıkması” şeklinde devam etti.

Trump Mitt Romney’nin açıklamalarına yine Twitter üzerinden verdiği tepkide, “Eğer Romney, benimle mücadelede harcadığı enerjiyi Barack Obama’ya karşı harcasaydı (belki) seçimi kazanırdı” diye yanıt verdi. Romney 2012 yılında Cumhuriyetçi Parti adayı olarak dönemin Başkanı Barack Obama’ya karşı yarışmış, ancak Obama’nın ikinci kez seçilmesine engel olamamıştı.

Ne olmuştu?

  • Robert Mueller 2 buçuk yıllık soruşturması sonucunda oluşturduğu raporda Trump ve seçim kampanyasının Rusya’yla seçim sonuçlarını etkileme konusunda işbirliği yapmadığı sonucuna varmış ve Başkan aleyhine adaleti engellemeye çalıştığı yönünde ayrı soruşturma açılmasına gerek duymamıştı. Bununla birlikte 448 sayfalık raporun içeriği, Başkan Trump hakkında karalayıcı bir imaj yaratmaya yetti.
  • Raporda Trump’ın, başkanlığına zarar geleceği kaygısıyla Rusya soruşturmasını engellemek amacıyla tanıkları işbirliği yapmaktan caydırmaya, yardımcılarını kamuoyunu yanıltmaya ikna etmeye çalıştığına yönelik ifadeler mevcut.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >