ABD Başkanı Trump: Kaşıkçı cinayetine ilişkin rapor iki gün içinde tamamlanacak

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, CIA'in Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Veliaht Prensin verdiği bilgisine ulaştığına dair haberlerin ardından yeni bir açıklama yaptı. Trump,“Henüz herhangi bir değerlendirme yapmadılar. Bunun için çok erken. Bu tamamlanmamış bir rapor. Önümüzdeki iki gün içinde belki pazartesi veya salı günü tam bir rapor almış almış olacağız ve tam tamamlanmış olacak. (Rapor) Olayın tüm etkisini ve kimin sebep olduğunu, kimin yaptığına da yanıt verecek." ifadelerini kullandı.

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post’ta, İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde CIA'nın, ölüm emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını bilgisi yer almıştı. ABD Başkanı Donald Trump, CIA'in Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Veliaht Prensin verdiği bilgisine ulaştığına dair haberlerin ardından Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin kapsamlı bir raporun salı günü hazır olacağını duyurdu.

Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) Kaşıkçı cinayeti emrinin Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından verildiği sonucuna vardığı iddialarını değerlendiren Trump, "Henüz herhangi bir değerlendirme yapmadılar. Bunun için çok erken. Bu tamamlanmamış bir rapor. Önümüzdeki iki gün içinde belki pazartesi veya salı günü tam bir rapor almış almış olacağız ve tam tamamlanmış olacak." diye konuştu.

Gün içinde CIA Direktörü Gina Haspel ile görüştüğünü aktaran Trump, "Bir gazetecinin öldürülmesi korkunç bir şey." ifadesini kullandı.

CIA Direktörü Gina Haspel, geçtiğimiz Cemal Kaşıkçı olayını görüşmek üzere Türkiye'ye gelmişti.
CIA Direktörü Gina Haspel, geçtiğimiz Cemal Kaşıkçı olayını görüşmek üzere Türkiye'ye gelmişti.

Trump daha sonra ise daha kesin bir dille Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporun salı günü hazır olacağını belirtti. ABD Başkanı, raporun "olayın tüm etkisini ve kimin sebep olduğunu veya kimin yaptığına da yanıt vereceğini" kaydetti.

 Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde orman yangınları ile mücadele çalışmalarını takip eden Trump, Malibu kentinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde orman yangınları ile mücadele çalışmalarını takip eden Trump, Malibu kentinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kaliforniya'ya gitmeden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilere konuşan Trump, CIA Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayetinin Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından emredildiği sonucuna vardığına ilişkin haberlere ilişkin henüz CIA'dan bu konuda brifing almadığını ifade etmişti.

ABD Başkanı Trump, Malibu'da orman yangınından zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu.
ABD Başkanı Trump, Malibu'da orman yangınından zarar gören yerlerde incelemelerde bulundu.

Trump, "Şu an itibariyle onun (Bin Selman'ın) bunda bir rolü olmadığı bize söylendi. Neler söyleyeceklerini bekleyeceğiz." İfadelerini kullanmıştı. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile CIA Direktörü Haspel ile telefonda görüştüğünü açıklamıştı. Sözcü, ABD'nin Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin nihai bir sonuca vardığı iddialarının doğru olmadığını bildirmişti.

Ne olmuştu?

Washington Post gazetesinin Cuma günü yayınladığı haberde Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Muhammed bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığı iddia edilmişti. CIA'in istihbaratını Veliaht Prens'in kardeşi olan Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Halid bin Selman ile Kaşıkçı arasında yapılan telefon görüşmesine dayandırdığı belirtiliyor.

Trump daha önce yaptığı açıklamalarda cinayetle ilgili bin Selman'ı doğrudan sorumlu tutmamış ancak Veliaht Prensin olaydan önceden haberdar olabileceğini söylemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise hafta içinde yaptığı açıklamada, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Türkiye'nin ABD'ye ilettiği ses kaydının bin Selman'ı zan altında bırakacak nitelikte olmadığını söylemişti.

Kaşıkçı olayı

  • ABD'de yaşayan Cemal Kaşıkçı, Türk nişanlısı Hatice Cengiz'le evlenmek için gerekli belgeleri almak üzere 2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girmiş, dışarı çıkmaması üzerine nişanlısı, Kaşıkçı'nın vermiş olduğu tavsiye üzerine AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ı arayarak haber vermişti.
  • Yıllar boyunca Suudi Arabistan'da gazetecilik yapan Kaşıkçı, dönem dönem iktidarla ters düşmüştü. Son olarak 2017'de ülkesini terk eden ve iktidar tarafından Müslüman Kardeşler ile ilişkili olmakla suçlanan Kaşıkçı ABD'ye yerleşmiş ve Washington Post gazetesinde köşe yazmaya başlamıştı.
  • Kaşıkçı'nın evlilik için gerekli belgeleri ABD'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden almak istediği fakat elçilik tarafından Türkiye'ye yönlendirildiği öne sürülmüştü.
  • Riyad yönetimi ise 2 Ekim'de Türkiye'deki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü yaklaşık 3 hafta sonra teyit etmişti. Uluslararası baskı üzerine açıklama yapan Riyad, cinayet kapsamında 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >