ABD Başkanı Trump’ın İsrail’e yönelik 6 jesti

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Trump ,‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işgal altındaki Suriye toprakları” olarak tanımladığı Golan Tepeleri’de İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameye imzasını atarak uluslararası hukuku yok saydı. Trump’ın son iki yılda uluslararası hukuku göz ardı ederek İsrail lehindeki politikalarını derledik.

ABD Başkanı Donald Trump, yapılan tüm itirazlara rağmen uluslararası hukuku yok sayarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı.

Trump’ın son iki yılda İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği jestleri derledik:

Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı

                                    ABD Başkanı Donald Trump  Uluslararası anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak ve sadece iç politik hesaplarıyla  6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıklamıştı.Trump aldığı kararla 2017’de BM Genel Kurulu’nun, 181 sayılı kararında öngörülen Kudüs’ün statüsüne saygı gösterilmesini talep etmesini ve İsrail’in Kudüs üzerindeki yönetimsel eylemleri yok hükmünde saymasına da karşı çıkmış oldu. .
Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı ABD Başkanı Donald Trump Uluslararası anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak ve sadece iç politik hesaplarıyla 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıklamıştı.Trump aldığı kararla 2017’de BM Genel Kurulu’nun, 181 sayılı kararında öngörülen Kudüs’ün statüsüne saygı gösterilmesini talep etmesini ve İsrail’in Kudüs üzerindeki yönetimsel eylemleri yok hükmünde saymasına da karşı çıkmış oldu. .
Filistin’e  200 milyon dolarlık yardımı kesti
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Filistine yapacakları 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı kestiklerini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Başkan Donald Trump'ın isteği doğrultusunda "Batı Şeria ve Gazze'ye yapılması planlanan 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı başka alanlara kullanacağız" açıklamasında bulundu.

  
İsmi açıklanmayan yetkili, bu kararın işgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze'ye yapılan yardımların "ABD'nin ulusal çıkarlarına ve savunduğu değerlere göre harcanıp harcanmadığı yeniden gözden geçirilerek alındığını" belirtti.
Filistin’e 200 milyon dolarlık yardımı kesti Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Filistine yapacakları 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı kestiklerini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Başkan Donald Trump'ın isteği doğrultusunda "Batı Şeria ve Gazze'ye yapılması planlanan 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı başka alanlara kullanacağız" açıklamasında bulundu. İsmi açıklanmayan yetkili, bu kararın işgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze'ye yapılan yardımların "ABD'nin ulusal çıkarlarına ve savunduğu değerlere göre harcanıp harcanmadığı yeniden gözden geçirilerek alındığını" belirtti.
ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi

                                    Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Temmuz 2015'te İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan, İran'ın 'tarihi bir an', İsrail'in ise 'tarihe geçecek hata' dediği nihai nükleer anlaşma Mayıs 2018'de son buldu. Zira göreve geldiği günden beri anlaşmayı 'korkunç' olarak niteleyen ve bu yüzden Obama'yı suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in de etkisiyle ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıkladı.
ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Temmuz 2015'te İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan, İran'ın 'tarihi bir an', İsrail'in ise 'tarihe geçecek hata' dediği nihai nükleer anlaşma Mayıs 2018'de son buldu. Zira göreve geldiği günden beri anlaşmayı 'korkunç' olarak niteleyen ve bu yüzden Obama'yı suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in de etkisiyle ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıkladı.
Trump, ,Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ofisini kapattı

                                    ABD’de Trump yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ)  başkent Washington’daki ofisini kapatma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu kararın nedeninin Filistinli liderlerin İsrail ile barış görüşmelerine yanaşmaması olduğu ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Pazartesi günü açıklama yaparak hükümetin FKÖ’nün Washington’daki ofisinin kapatılması için talimat verdiğini ifade etti.Nauert, bu kararın, önceden uyarı yapmalarına rağmen FKÖ’nün “İsrail ile doğrudan ve anlamlı müzakerelerde” bulunacağına dair bir bulgunun olmaması nedeniyle alındığını kaydetti.
Trump, ,Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ofisini kapattı ABD’de Trump yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) başkent Washington’daki ofisini kapatma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu kararın nedeninin Filistinli liderlerin İsrail ile barış görüşmelerine yanaşmaması olduğu ifade edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Pazartesi günü açıklama yaparak hükümetin FKÖ’nün Washington’daki ofisinin kapatılması için talimat verdiğini ifade etti.Nauert, bu kararın, önceden uyarı yapmalarına rağmen FKÖ’nün “İsrail ile doğrudan ve anlamlı müzakerelerde” bulunacağına dair bir bulgunun olmaması nedeniyle alındığını kaydetti.
Trump, Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıdı

                                    ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini resmen tanıdı. Başkan, bu kararını Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldiği sırada imzaladığı kararname ile resmileştirdi. 
Trump, imzaladığı bu kararnamayle uluslararası hukuku yok saymış oldu. Zira İsrail’in Golan’ı tek taraflı ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor.
Trump, Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıdı ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini resmen tanıdı. Başkan, bu kararını Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldiği sırada imzaladığı kararname ile resmileştirdi. Trump, imzaladığı bu kararnamayle uluslararası hukuku yok saymış oldu. Zira İsrail’in Golan’ı tek taraflı ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor.
ABD Filistinli mültecilere yardımı tamamen kesti

                                    Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sözcü Nauert, ABD'nin UNRWA'ya bundan sonra ilave katkı yapmamasına karar verildiğini açıkladı.

  
Nauert, ocak ayında ABD'nin ajansa yaptığı 60 milyon dolarlık katkıdan sonra "artık bu yükün büyük kısmını tek başlarına taşımayacaklarını açıkça dile getirdiklerini" kaydetti.
ABD Filistinli mültecilere yardımı tamamen kesti Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sözcü Nauert, ABD'nin UNRWA'ya bundan sonra ilave katkı yapmamasına karar verildiğini açıkladı. Nauert, ocak ayında ABD'nin ajansa yaptığı 60 milyon dolarlık katkıdan sonra "artık bu yükün büyük kısmını tek başlarına taşımayacaklarını açıkça dile getirdiklerini" kaydetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >