ABD'de hükümet 24 gündür kapalı: Yüz binlerce çalışan maaş alamıyor

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokratlar arasında Meksika sınırına duvar örülmesiyle bağlantılı anlaşmazlık ve buna bağlı olarak devam eden siyasi kriz 24. gününe girdi. Ülkede yüz binlerce federal işçi Ocak ayında maaşlarını alamadı. Hükümetin kapatılmasının Amerika'daki etkilerini derledik.

ABD Başkanı Trump'ın, Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara Kongre'den 5 milyar dolarlık ek ödenek talebine Demokratlar'ın onay vermemesi nedeniyle federal hizmetler 22 Aralık'tan bu yana durduruldu, sistem tamamen tıkandı, temel hizmetler dahi aksamaya başladı. ABD’de büyük krize yol açan hükümetin kapatılmasının 24. günündeki ülkedeki etkilerini derledik.

Federal departmanlar hükümetin kapatılmasından etkilendi

Ülkede her federal kurumun hükümetin kapatılması durumunda kendi acil durum planına sahip olmasa bu durumdan olumsuz etkilenmeyen kurum mevcut değil. Ülkede birçok kurum, çalışanlarını ücretsiz izne ayırdı. “Zorunlu” çalışanlar ise maaş alamasalar dahi işe gitmeye devam ediyor.

Ülkede en fazla ücretsiz izne ayrılanların çalıştığı departmanlar; Çevre Koruma Ajansı, Ticaret departmanı ve Hazine departmanı oldu.

Kapanmadan en çok hangi bölgede çalışanlar etkilendi?

Kısmi kapatmadan etkilenen işçilerin çoğu DC bölgesinde yaşıyor, ancak etkileri bölgenin ötesinde de iyiden iyiye hissediliyor.

Ulusal Park Servisine bağlı parkların birçoğu açık kalsa da ancak sınırlı personelle tesislere hizmet edilebiliyor. Ülke genelinde 737 parkın ve tarihi alanların 388'i için kapatmadan etkilendiği belirtiliyor.

Ortalama bir günde, milli parklardan 400.000 $ ücret geliri elde ediliyor. Kapanmanın başlamasından bu yana, Ulusal Park Koruma Birliği, Park Hizmeti'nin 6 milyon ABD Doları'ndan fazla ücret geliri kaybettiğini tahmin ediyor.

Amerika genelindeki Ulusal Parklar
Amerika genelindeki Ulusal Parklar

Washington’daki tüm Smithsonian müzeleri ve galerileri, Ulusal Hayvanat Bahçesi ile birlikte kapanmadan etkilendi. Kapanmadan etkilenen müzeler galeriler neredeyse 2 milyon ziyaretçiyi kaybetmiş oldu.

Graham’dan Trump’a hükümeti geçici açma çağrısı

Amerika Başkanı Donald Trump’a yakın isimlerden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Trump’a hükümeti geçici olarak açma çağrısı yaptı. Graham, Başkan’a görüşmelerin yeniden devam etmesi adına kısıtlı bir süre için hükümeti açma çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham
  • Graham, muhtemel görüşmelerde ilerleme sağlanamaması durumunda Trump’ın Meksika sınırına duvar inşası için gerekli parayı temin etme adına ulusal acil durum ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Graham, “yasama seçeneğinden vazgeçilmeden ki nerdeyse ordayız diye düşünüyorum hükümeti kısa bir süre için açmaya çağırıyorum, eğer fişi çıkarmadan önce anlaşmaya varabilirsek 3 hafta için örneğin” dedi. Graham bununla birlikte Trump’ın kendisine önce anlaşmayı yapalım ardından hükümeti açalım dediğini aktardı.

Süreçte ne yaşandı?

Kongre’deki Demokratlar Trump’ın duvar için istediği 5.7 milyar dolarlık kaynağın bütçede yer almasını istemiyor.

Demokratlar hükümet açılana kadar müzakerelere katılmayı da reddediyor. Amerika’da hükümet kısmen 22 Aralık’tan buyana kapalı. Rekor süredir devam eden kapalılık durumu 800 bin federal çalışanı yakından ilgilendiriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >