ABD’de hükümet ikinci kez kapanmayacak

Arşiv
Arşiv

ABD’de sınır güvenliğiyle ilgili Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri arasında hükümetin ikinci kez kapanmasını önlemek için yürütülen görüşmelerde tarafların prensipte anlaşmaya vardığı bildirildi. Cumhuriyetçi Senatör Shelby, basına yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler arasında iç ve sınır güvenliği dahil 6 yasa tasarısı üzerinde prensipte anlaşma sağlandığını ifade etti.

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri arasında hükümetin ikinci kez kapanmaması için yürütülen görüşmelerde ‘prensipte’ anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby, basına yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler arasında iç ve sınır güvenliği dahil 6 yasa tasarısı üzerinde prensipte anlaşma sağlandığını, her iki partiden iki temsilcinin konuyu görüştüğünü ve hükümetin kapanmaması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby
Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby

Demokratlar sınıra duvar örülmesine karşı çıkıyor

Anlaşmaya ilişkin medyaya yansıyan haberlerde ise Demokratların, ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlamak istediği sınır güvenliği için 1,3 milyar dolar vermeyi kabul ettiği; ancak sınıra duvar örülmesine karşı çıktığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi, Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi üzerine ABD federal hükümeti 35 günlüğüne kapanmıştı. Yüzbinlerce çalışan ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalmıştı.

  • Daha sonra Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen üç haftalık harcamalar yasası, Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.

Trump, Beyaz Saray'da konuya ilişkin bir açıklama yapmış, anlaşmada Meksika sınırına duvar için kendisinin istediği 5,7 milyar dolarlık bütçenin şimdilik yer almadığını söylemişti.

Geçici anlaşma kapsamında alınan 3 haftalık ara kararın çok hızlı geçeceğini belirten Trump, Kongrenin sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin başkanlık yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini dile getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >