ABD'den Türkiye'ye F-35 engeli!

ABD senatosundan skandal karar
ABD senatosundan skandal karar

ABD Senato komisyonu, Türkiye'nin de üreticileri arasında yer aldığı F-35 uçaklarının satışını yasaklamaya çalışıyor. Komisyon ilk önergeyi kabul etti ancak önergenin şuan bir bağlayıcılığı bulunmuyor, karar üst meclislerde oylanacak.

ABD Senatosu savunma komitesinde dün kabul edilen 716 milyar dolarlık savunma politikası yasa teklifinde, Türkiye'nin ana üreticisi Lockheed Martin olan F-35 savaş uçaklarının alımını yasaklamayı da öngörüyor.

Önergenin nedeni 'Rahip Bruson ve S-400'

NDAA adlı savunma yetki yasasına Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi senatör Thom Tillis tarafından verilen değişiklik önergesinde, Amerikalı rahip Andrew Brunson'un Türkiye'de tutuklu bulunması nedeniyle, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması istendi. Önergede NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 yerden-havaya füze bataryaları alma kararı da eleştiriliyor. Senatör Shaheen'in makamından yapılan açıklamada Türkiye'nin Rus füzeleri satın alma girişiminin Amerikan yasalarına aykırı olduğu iddia edildi.

Senatör Shaheen, "Hassas F-35 uçaklarının ve teknolojisinin, bu uçakları düşürmek için tasarlanmış Rus savunma sistemini satın alan bir ülkeye verilmesi konusunda çok büyük tereddütler vardır" dedi.

Nihai karar mecliste oylanacak

Ulusal savunma yetki yasasının (NDAA) Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen farklı versiyonlarının uzlaştırılmasından sonra, ortaya çıkan nihai metin iki mecliste de ayrı ayrı oylanacak.

Enaz 100 adet F-35 uçak satın alınacak

Türkiye, radara yakalanmama özelliği olan F-35 uçaklarından 100'den fazla satın almayı planlıyor. Ayrıca Türk şirketleri, F-35 için parça üretimine katılıyor. Türkiye'nin ilk F-35'i bu yıl içinde teslim almaya başlaması bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >