ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham’dan ‘Suriye'den çekilme’ açıklaması

ABD Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham
ABD Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham

ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşme yapan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, yönetimin çekilme konusunun "nasıl daha iyi gerçekleştirebileceği konusunda yeniden değerlendirme" halinde olduğunu açıkladı.

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Beyaz Saray'da Trump ile görüşmesinden sonra gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Graham , ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin "Bana bazı bilmediğim şeyler söyledi ve bunlar Suriye'de nereye ilerlediğimiz hususunda hiç olmadığım kadar iyi hissetmemi sağladı" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi parti içinde önemli bir isim olan Graham'in Beyaz Saray'da Trump ile bir araya geldiği görüşme Amerikan medyası tarafından da yakından izlendi.
Cumhuriyetçi parti içinde önemli bir isim olan Graham'in Beyaz Saray'da Trump ile bir araya geldiği görüşme Amerikan medyası tarafından da yakından izlendi.

Gazetecilerin, "Trump çekilmeyi yavaşlatmayı kabul etti mi?" şeklindeki sorusuna da "Başkan, Suriye'den ayrıldığımızda DAEŞ’in tamamen yenilmiş olması gerektiğine inanıyor" yanıtını verdi ve şunları söyledi:

  • "Şu an daha akıllı haraket ederek biraz daha ağırdan alıyoruz. Bir duraklama halindeyiz ve Başkan'ın amaçladığı çekilmeyi nasıl daha iyi bir şekilde gerçekleştirebiliriz konusunu yeniden değerlendiriyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde neler olacağını göreceğiz."

'Trump, Türkiye'ye tampon bölge güvencesi verecek'

Lindsey Graham, görüşmede YPG'nin de gündeme geldiğini açıkladı ve Trump'ın, Türkiye ile YPG arasında bir çatışma yaşanmamasını sağlamak konusunda kararlı olduğunu da söyledi.

Graham böyle bir çatışmayı engellemek için de Türkiye'ye bir "tampon bölge" güvencesi sağlanabileceğinin konuşulduğunu da açıkladı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’tan Graham’a YPG tepkisi

Graham'in görüşmeye ilişkin yaptığı Twitter paylaşımında kullandığı "Kürt müttefiklerimiz" ifadesine ise Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç yanıt verdi.

Kılıç, "Sayın Senatör, 'Kürt müttefiklerimiz' ifadesi ile YPG/PYD'yi kast etmediğinize eminim. PKK ile YPG/PYD arasında defalarca kez göz önüne serilen, reddedilemez ilişkiyi Washington'da sizden daha iyi bilen biri yoktur" mesajın paylaştı.

Kılıç paylaşımlarına şöyle devam etti:

  • "Eğer ABD'nin Suriyeli Kürtler konusunda kaygısı varsa Türkiye'nin gün gibi ortada yaptıklarını örnek alın. Biz, YPG/PYD'nin ve Suriye rejiminin kıyımından kaçan neredeyse 300 bin Suriyeli Kürt'e ev sahipliği yapıyoruz. Suriyeli Kürtlerin güvenliğini tehlikeye atacak olan şey Başkan Trump'ın vizyoner kararının ardından atılacak adımlar değil stratejik bir hata olarak YPG/PYD/PKK'ya şimdiye kadar verilen gereksiz asker destek olacaktır."

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "DEAŞ’ı Suriye’de yendik, Trump hükümeti boyunca Suriye’de bulunmamızın tek sebebimiz buydu" ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın Suriye'den çekilme kararına sert tepki veren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, tüm ABD askerlerini çekmenin ulusal güvenliği tehlikeye atacağı uyarısını yaparak ve Trump'tan çekilmeyi yavaşlatmasını isteyeceğini ifade etmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >