Alperen ’vatandaşın işi görülsün’ diye hayatını kaybetmiş

Sanık Bekir G., ‘vatandaşın işi görülsün’ diye yasal olmayan duruma göz yumduğunu söyledi.
Sanık Bekir G., ‘vatandaşın işi görülsün’ diye yasal olmayan duruma göz yumduğunu söyledi.

Serviste unutularak hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen Sakin'in sanıklarının yargılandığı davada okul müdürünün savunması kan dondurdu. Sanık Bekir G., ‘vatandaşın işi görülsün’ diye yasal olmayan duruma göz yumduğunu söyledi.

İzmir in Çiğli ilçesinde 3 yaşındaki Alperen Sakin’in serviste unutularak yaşamını yitirmesinin ardından sanıkların yargılanmasına devam edildi. İfade veren tutuksuz sanık okul müdürü Bekir G., "Alperen’in Temmuz ayı sonunda 36 ayı dolduracaktı, 36 ay öncesinde e-okul kayıt yapılmıyordu. Bu yüzden Alperen’in e-okul kaydı yapılmadı. Alperen’in dışında daha kayıt altına alınmayan 10 çocuk vardı" dedi. Sanık Bekir G., ‘vatandaşın işi görülsün’ diye yasal olmayan duruma göz yumduğunu söyledi.

Minik Alperen'den geriye fotoğrafları kaldı.
Minik Alperen'den geriye fotoğrafları kaldı.

Çiğli ilçesinde yaşanan olayda 3 yaşındaki Alperen Sakin, servis içerisinde unutulmuş ve can vermişti. Olayın ardından açılan davada sanıklar, Karşıyaka 2. Ceza Mahkemesinde ikinci kez hakim karşısına çıkartıldı.

  1. Duruşmaya tutuklu sanıklar Tamer İ., Yurdagül İ. ile tutuksuz sanıklar Arzu G., Dilara K., Bekir G., sanık avukatları, Alperen Sakin’in babası Serkan, annesi Buket Sakin, ailenin avukatı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Müjgan Bilgen Özen, İzmir Baro Başkanı avukat Aydın Özcan, İzmir Baro Başkanlığı Çocuk Hakları Merkezi katıldı. Sakin ailesine 20 avukat vekillik yaptı. Duruşmayı AK Parti milletvekili Mahmut Atilla Kaya, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş da izledi. Talep üzerine hakim tarafından İzmir Barosunun müdahilliği kabul edildi.

Alperen Sakin
Alperen Sakin


Alperen’in yaşı tutmadığı için okul kaydı yokmuş
Geçen celse tutuklu sanıklar Tamer İ. ve Yurdagül İ., tutuksuz sanıklar Dilara K. ve Arzu G. ifade vermişti. Geçen celse duruşmaya katılmayan ve ifade vermeyen tutuksuz sanık okul müdürü Bekir G., ’’Savunmamı genel anlamda yazılı olarak hazırladım. Bizim mevzuatımıza göre, personel alımı müdürün değil kurucunun tasarrufundadır. Benim personel alma yetkim yok. Dilara K. ile ilgili benim alma tasarrufum yok. Alındığında da onay vermedim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Müjgan Bilgen Özen’in Alperen Sakin’in neden okula kayıt olmadığı sorusu üzerine okul müdürü Bekir G., "Alperen’in Temmuz ayı sonunda 36 ayı dolduracaktı, 36 ay öncesinde e-okul kayıt yapılmıyordu. Bu yüzden Alperen’in e-okul kaydı yapılmadı. Alperen’in dışında daha kayıt altına alınmayan 10 çocuk vardı" diye konuştu.

Alperen Sakin
Alperen Sakin


Yaşı tutmayanları denetimlerden kaçırıyorlar

Müşteki avukatının sorusu üzerine yaptıkları yasaya aykırı uygulamayı anlatan sanık Bekir G., ’’Okul dışında çocuk bakmıyoruz. Denetimlerde müfettişler gelmeden önce, ya sabahleyin ya da bir gün önce okula telefon ederler. ’Felan duraktayız, bizi alır mısınız?’ diye söylerler. Biz de araba göndeririz, müfettişleri alırız. Okulda yaşı tutmayan öğrenciler var. Biz de yasal olmayan bu durumda, yaşı tutmayan öğrencileri kurucumuz Yurdagül İ.’nin evine gönderiyorduk" ifadelerini kullandı.

Avukatların 36 aydan küçük çocukların kayıt alınmadığını bilip bilmediği sorusu üzerine öğrencisi velisi tanık Veli Kara, ’’36 aydan küçükleri almadıklarını bilmiyorduk. Benim kızım 2 yaşında kreşe başladı. Biz kreş için talepte bulunduk, altının alınıp alınmadığına dair. Onlarda kabul etti" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >