Bahçeli'nin yeni 'yerel seçim' formülü neyi kapsıyor?

Arşiv
Arşiv

MHP lideri Bahçeli, seçim sonuçlarına yapılan itirazlara ilişkin, “İtiraz elbette hukuki haktır, titizlikle incelenmeli" dedi. Bahçeli, yaptığı açıklamada yerel seçim için yeni sistem önerisinde de bulundu. Bahçeli’nin yerel seçim önerisine dair detayları aktardık.

MHP lideri Devlet Bahçeli yazılı açıklama yaparak, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok yerde seçim sonuçlarına yapılan itirazları değerlendirdi, belediye seçimleri için yeni sistem önerisinde bulundu.

Seçim sonuçlarına itirazın hukuki bir hak olduğunu vurgulayan Bahçeli şunları kaydetti:

  • “Eğer usulsüzlük varsa, eğer kullanılan oylar tutanaklara geçirilmemişse bunun mutlaka tamir ve telafisi şarttır. Geçersiz oyların kuyumcu titizliğiyle incelenmesi zarurettir.
  • Bilhassa İstanbul, Ankara, Iğdır gibi illerimizde milli iradenin tam ve eksiksiz şekilde sandığa yansıması, sandık hilelerine, oy dolandırıcılığına, demokrasi kalpazanlarına fırsat verilmemesi asıldır, esastır.
  • Süreci çok yakından izliyoruz. İlçe ve il seçim kurullarıyla en son aşamada YSK'nın en sağlıklı ve sağduyulu sonuca ulaşacaklarına inanıyorum.”

MHP lideri Devlet Bahçeli
MHP lideri Devlet Bahçeli

Bahçeli ayrıca belediye başkanlığı seçimleri için yeni bir öneride bulundu. Bahçeli’nin yeni yerel seçim formülü şöyle:

Sorun ne?

Seçim sonuçlarında çıkan tabloda İlçe Belediye Başkanlarındaki irade Büyükşehir Belediye Başkanlarına etki edemeyebiliyor, istikamet çizemeyebiliyor. Koordinasyon eksikliğinin olumsuz etkileri görünüyor.

Çözüm önerisi ne?

Büyükşehir Belediyelerinde seçmenler, Büyükşehir Belediye Başkanını belirlesin, halkın seçtiği Büyükşehir Belediye Başkanı üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin.

Yeni formülde amaç ne?

Büyükşehir belediye başkanının, ilçe belediye başkanlarıyla koordineli, uyumlu şekilde çalışmasıyla birlikte büyükşehir ölçeğinde hem bir tutarlılık, hem bir ahenk, hem de bir denge sağlanmış olacak.

Formül nasıl hayata geçebilir?

Teklifin referanduma götürülmesi için TBMM'den onay alınmalıdır. Meclis’ten onay çıkarsa belirlenen tarih içerisinde referandum kararı alınıp, yeni belediye sistemi halkın onayına sunulabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >