Başarıyı ilmek ilmek dokuyan Erdoğan’ın politik yaşamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada "Geçtiğimiz cumartesi günü önemli bir yıl dönümünü geride bıraktık. 3 Kasım itibarıyla göreve başlayan AK Parti iktidarının 17'nci yılına girdik. Milletimiz her seçimde tercihini AK Parti'den yana koyarak muassır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma isteğini göstermiştir." ifadelerini kullandı. 16 yıl içinde girdiği 13. seçimden de zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk siyasi hayatındaki yükselişini sizler için derledik.

Türk siyasi tarihine damga vuran, iktidarının 17. yılında girdiği 13 seçimden de zaferle ayrılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politik yaşamını sizler için derledik.

1976-İstanbul Gençlik Kolları Başkanı

                                    
                                    
                                    Erdoğan'ın siyasi hayatı, 22 yaşında Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na seçilmesi ile başladı. Erdoğan aynı yıl İstanbul gençlik kolları başkanı oldu.
1976-İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Erdoğan'ın siyasi hayatı, 22 yaşında Milli Selamet Partisi'nin (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na seçilmesi ile başladı. Erdoğan aynı yıl İstanbul gençlik kolları başkanı oldu.
1984- Beyoğlu İlçe Başkanı 

                                    
                                    
                                    12 Eylül yönetimi tarafından kapatılan Milli Selamet Partisi’nin ardından 1983 yılında Refah Partisi'nin kurulmasıyla beraber siyasete geri dönen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı oldu.
1984- Beyoğlu İlçe Başkanı 12 Eylül yönetimi tarafından kapatılan Milli Selamet Partisi’nin ardından 1983 yılında Refah Partisi'nin kurulmasıyla beraber siyasete geri dönen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı oldu.
1985-İstanbul İl Başkanı-MKYK üyesi

                                    
                                    
                                    1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olan Erdoğan, Refah Partisi MKYK üyesi olarak da önemli çalışmalarda bulundu.
1985-İstanbul İl Başkanı-MKYK üyesi 1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olan Erdoğan, Refah Partisi MKYK üyesi olarak da önemli çalışmalarda bulundu.
1994-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

                                    
                                    
                                    Refah Partisi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Erdoğan, 27 Mart 1994'te gerçekleştirilen yerel seçimlerde 25,19 oy oranıyla seçimi kazanarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.
1994-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Refah Partisi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Erdoğan, 27 Mart 1994'te gerçekleştirilen yerel seçimlerde 25,19 oy oranıyla seçimi kazanarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.
2001-AK Parti Genel Başkanı

                                    
                                    12 Aralık 1997'de Siirt'te vatandaşlara hitap ederken okuduğu Ziya Gökalp’in şiiri nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen Erdoğan Pınarhisar'da 4 ay cezaevinde kaldı. 
  
Pınarhisar Cezaevi'nden 24 Temmuz 1999'da tahliye olan Erdoğan, siyasi çalışmalarına devam ederek, 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu, Kurucular Kurulu tarafından da AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi.
2001-AK Parti Genel Başkanı 12 Aralık 1997'de Siirt'te vatandaşlara hitap ederken okuduğu Ziya Gökalp’in şiiri nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen Erdoğan Pınarhisar'da 4 ay cezaevinde kaldı. Pınarhisar Cezaevi'nden 24 Temmuz 1999'da tahliye olan Erdoğan, siyasi çalışmalarına devam ederek, 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu, Kurucular Kurulu tarafından da AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi.
2002- 3 Kasım seçimleri 

                                    
                                    
                                    Erdoğan, partisini girdiği ilk genel seçimlerde 363 milletvekiliyle tek başına iktidara taşıdı. Erdoğan bu seçimlerde , hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle aday olamadı.
2002- 3 Kasım seçimleri Erdoğan, partisini girdiği ilk genel seçimlerde 363 milletvekiliyle tek başına iktidara taşıdı. Erdoğan bu seçimlerde , hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle aday olamadı.
2003- 22. Dönem Siirt Milletvekilliği-Başbakanlık

                                    
                                    
                                    Milletvekilliği adaylığının önündeki engelin yasal düzenlemeyle kaldırılması sonrasında Erdoğan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlere katılarak, 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi. Aynı yıl Erdoğan 15 Mart 2003 yılında kurduğu 59. hükümetle Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den devraldı.
2003- 22. Dönem Siirt Milletvekilliği-Başbakanlık Milletvekilliği adaylığının önündeki engelin yasal düzenlemeyle kaldırılması sonrasında Erdoğan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlere katılarak, 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi. Aynı yıl Erdoğan 15 Mart 2003 yılında kurduğu 59. hükümetle Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den devraldı.
2007- 22 Temmuz Genel Seçimleri

                                    
                                    
                                    Erdoğan 22 Temmuz genel seçimlerinde %46,6 oy alarak 60. Hükümeti kurdu ve tekrar başbakan oldu.
2007- 22 Temmuz Genel Seçimleri Erdoğan 22 Temmuz genel seçimlerinde %46,6 oy alarak 60. Hükümeti kurdu ve tekrar başbakan oldu.
2011-12 Haziran seçimleri 

                                    
                                    
                                    12 Haziran 2011 seçimlerinden de büyük bir zaferle çıkan Erdoğan, %49,8 oyla 61. Hükümeti kurdu, 3. Kez başbakan oldu.
2011-12 Haziran seçimleri 12 Haziran 2011 seçimlerinden de büyük bir zaferle çıkan Erdoğan, %49,8 oyla 61. Hükümeti kurdu, 3. Kez başbakan oldu.
2014-12. Cumhurbaşkanı 

                                    
                                    
                                    Erdoğan, 10 Ağustos’ta Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçildi.
2014-12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 Ağustos’ta Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçildi.
2017- Partili Cumhurbaşkanı 

                                    
                                    
                                    Anasaya değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Mayıs’ta AK Parti’nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
2017- Partili Cumhurbaşkanı Anasaya değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Mayıs’ta AK Parti’nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
2018- Cumhurbaşkanı Hükümet sistemi ilk Cumhurbaşkanı

                                    
                                    Türkiye, 13'üncü cumhurbaşkanı ve 27'nci dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,7'sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan böylece Türkiye'nin bu seçimlerle geçtiği 'cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin' ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan liderliğindeki AK Parti de seçimden birinci sırada çıkmayı başardı.
2018- Cumhurbaşkanı Hükümet sistemi ilk Cumhurbaşkanı Türkiye, 13'üncü cumhurbaşkanı ve 27'nci dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,7'sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan böylece Türkiye'nin bu seçimlerle geçtiği 'cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin' ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan liderliğindeki AK Parti de seçimden birinci sırada çıkmayı başardı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >