Başbakan Yıldırım: "Sıcak çatışmaya zemin hazırladı"

Başbakan canlı yayında
Başbakan canlı yayında

Başbakan Binali Yıldırım ortak yayında açıklamalarda bulunuyor. Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım "Artık dün yok her şey değişti" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım gündemdeki gelişmeleri değerlendiriyor. Yıldırım'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu referandum dünyanın tüm uyarılarına rağmen başta komşuları olmak üzere BM ülkeleri bu referanduma karşı görüşlerini ortaya koydular. Irak Kuzeyi'ndeki Bölgesel Yönetim bu referanduma gidiyor. Biz açıkça bu referandumun yok hükmünde olduğunu açıkladık. Var olan kaos ve krizi daha da artıracaktır.

Atılacak adamaları esas olacak kararlarımızı verdik. Ekonomik, siyasi diplomatik ve güvenlik ve askeri boyut çalışmaları yapılacak.

Kriz artık zirve yaptı bundan sonrası hiç hoş olmayan rahatsız edici gelişmelerin de başlangıcı. Umut ederiz ki böyle bir durumla karşılaşmayız. Bu referandumu yapma inadı sıcak çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bunun bedeli de ne yazık ki oradaki sivil insanlara olacaktır.

Habur kapatılacak mı?

Sınır kapılarında filen Peşmerge, Irak sınır kapılarını teslim etmelerini istedi. Orada ne olacak onu takip etmemiz lazım. Bağdat ile sıkı bir diyalog içinde bu süreci yürütmemiz gerek. Bizim hedefimiz orada yaşayan insanlar değil. Bizim hedefimiz bu referandum konusunda inat edenler.

Diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi Hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.

Bölgesel yönetime ait olmayan bölgelerin referanduma dahil edilmesi

Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin hem referanduma dahil edilmesi hem de bir oldubittiye tabi tutulması ihtimaline karşı Irak Merkezi Hükümeti ile koordinasyon halinde bir çalışma içine gireceğiz. Bizim buradaki oldubittiye kayıtsız kalmamız düşünülemez. Ama bunu Irak ile beraber yapmamız lazım. Nihayet Irak'ın toprağıdır, hükümranlık hakkı oradadır ama onlar bu konuda bizden destek talebinde bulunursa tabiatıyla biz bunu tereddütsüz yerine getiririz.

Sınırdaki tatbikata Irak ‘ta katılacak

Biz savaşa girmiyoruz tedbir alıyoruz, ülkemizin güvenliği kapsamında sınır tedbirimizi alıyoruz. Çatışmasızlık alanları oluşturuyoruz. Bunları savaş olarak nitelemek yanlış olur.

Bu bir tiyatro, farklı sonuç çıkmaz

Kuzey Irak Bölgesel yönetimi artık anayasada hakkettiği muameleyi göremeyecek. Bizim muhatabımız bundan sonra bağdat olacak.

TSK'nın Irak sınırındaki tatbikatı

Irak'tan da askeri personel, subay, uzman düzeyinde katılım olacağı konusunda bir bilgi var.

Almanya’da seçimin galibi Merkel

Yazılı tebrik mesajı gönderdim. Şuan seçim havası bitti geçim havası başladı.

Kadir Topbaş açıklaması

İstifa etti diye bilgi geldi. O artık niyet okumaya giriyor. İstifa tek taraflı bir iradedir. Bundan doğal bir şey yok. Arka tarafta ruh dünyasında ne var bilmiyorum. Bunun en güzel cevabı Kadir Bey'dedir. İstifa edeceği konusunda bilgi verdi.

İlçe Belediye Bşkanlarından biri gelecek dedi.

TEOG'un yerine ne gelecek?

1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren bir konu. TEOG konusu başından beri hep yanlış anlaşılıyor. TEOG bir sistem değil. Sistem değişikliği yok. Okullar, kurslar, dershaneler çocuklar bunaldı. Kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında, benim torunum da "Dede teşekkür ederim TEOG'u kaldırdın" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı 3 tane çözüm üretiyor. İlki her lise kendi sınavını yapabilir. İkinci yöntem; ortaokul sertifikasyon sistemi, üçüncü yöntem, adrese dayalı kayıt sistemi. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir.

Ekonomi hakkında

Orta Vadeli Programı yarın bakan arkadaşlarımız açıklayacaklar. Orta Vadeli Programda, 2017 büyüme hedefimiz yüzde 5,5. 2018'de de 5,5, 2019'da da 5,5, 2020'de de 5,5 olacak. İstikrar bu. İşsizlik oranı, bu yıl için 10,8 gibi görüyoruz. 2018'de 10,5, 2019'da 9,9, 2020'de 9,6. Enflasyon 2017'de 9,5, 2018'de 7, 2019'da 6, 2020'de 5.

OHAL

İtiraz komisyonu başladı ve başvuruları aldı 1o1 bin civarında zannediyorum kasım ayından itibaren dosyaları inceleyecek.

Varlık Fonu'na atama

Varlık Fonu'na da önümüzdeki günlerde bir atama yapabiliriz, bu hafta olmasa da haftaya. Fonla ilgili esasında ileri geri spekülasyonlar var da bunlar doğru değil. Varlık Fonu bunlara çökmüş değil, varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek, bu kaynakla Türkiye'nin büyük projelerini temin etmek suretiyle hem ülkemize katma değer sağlamak hem de finans sistemi üzerindeki yükleri azalatacak tedbirleri alacak.

2019 seçimleri

2019 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre seçimde öncekilere göre çıta yükseldi. 50+1 şartı var. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Vatandaşımız da buna olur dedi, bunun getirdiği bir daha çok çalışma ihtiyacı var.

Rahmetli Demirel'in lafı var ya, bizim kimin ne yapacağı bizim çok ilgi alanımızda değil. Kendi iletişimimizi iyi bir şekilde sürdürüyoruz. Partimizdeki metal yorgunluğunu yanlış anlamamak lazım, bu gelir geçer. 15 sene 12 seçim yapan bir partide yorulma olmaz mı?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >