Başbakan Yıldırım’dan AYM’nin kararı için ilk açıklama

arşiv
arşiv

Başbakan Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararına ilişkin "Dosyanın içeriğini biz de AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir." dedi.

Başbakan Yıldırım, cuma namazı çıkışında gazetecilere Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararına dair açıklama yaptı. Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“AYM'ye bireysel başvuru hakkını bizim hükümetimiz getirdi. AYM'nin kararını beğeniririz beğenmeyiz; ancak takdir edersiniz ki, ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz, AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemesidir. AYM de değerlendirmesinde birkaç husustaki iddiayı, dayanaktan yoksun bulmuş reddetmiştir. Tutuklanma sebebini yeterli görmeyen bir karar almıştır. Bu davanın görüldüğü mahkemede gerekli karar verilecektir. Nöbetçi mahkemenin kararı yeterli değildir. AYM'nin gerekçeli kararının beklenmesi istenmiştir. Buradaki verilen karar iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir. İddianame ve sonrası konularda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır.

Yerel mahkeme, içeriği ve AYM'nin kararlarını dikkate alarak en uygun kararı, hukuka uygun kararı verecektir. Bizim yürütme olarak beklentimiz, büyük bir mücadele verdiğimiz FETÖ terör örgütü ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak, böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır. Bu konuda çok dikkatli davranmak hem mahkemenin hem idarenin görevidir.

Mahkemeleri verdikleri kararlarla tartıştırmak hukuk devletinin ilkelerine aykırıdır. Ülkeye de hukuk sistemimize de olumlu bir katkısı yoktur. Alınan kararlar bir kesimi mutlu eder, bir kesimi mutsuz eder. Bu gayet doğal bir şey. Türkiye'de hak arama yolları açıktır. Bu dava sonuçlanmış bir dava da değil."”

Ne olmuştu?

Şahin Alpay & Mehmet Altan
Şahin Alpay & Mehmet Altan

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından FETÖ sanığı Şahin Alpay hakkında hak ihlali kararı vermesinin ardından davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Alpay'ın tutukluluk durumunu yeniden ele almış, FETÖ sanığı gazeteci Şahin Alpay'ın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Mehmet Altan hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararını değerlendiren İstanbul 26'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Altan'ın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >