Başbakan Yıldırım: ''Laf anlamaz ama anlamıyorsa anlayacağı dilden de konuşmasını biliriz."

Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım meclisin tezkere için toplanması öncesinde Irak referandumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım Meclis'in tezkere için toplanmasından önce soruları yanıtladı.

Başbakan Yıldırım: "Bölgemizde proje yapanlar, terör örgütlerini üzerimize salanlar şunu iyi bilsinler. Ne yaparsanız yapın, hangi planı kurarsanız kurun bu milletin adı Türk milletidir. Yüzyıllar boyunca bu planların hepsinden alnının akıyla çıkmış ve bugünlere gelmeyi başarmıştır."

Başbakan Yıldırım: "Bugünlerde Kuzey Irak'ta birtakım işler oluyor. Orada Barzani efendi çıktı, 'Ben referandum yapacağım, bağımsızlık peşindeyim' diye bir sevdaya düştü. Dedik ki 'Yanlış yoldasın, kendini mahvedeceksin. Ziyanı yok ama burada yaşayan insanlara ne garazın var. Orada, bölgede yaşayan Kürtler, Türkmenler, Araplar kardeşlik içinde yaşıyorlar, birbirleriyle bir alıp veremedikleri yok. Niye onların huzurunu bozuyorsun, ayrımcılık yapıyorsun, vazgeç bu sevdadan.' Fakat laf anlamaz ama anlamıyorsa anlayacağı dilden de konuşmasını biliriz."

MHP ve CHP'ye teşekkür

Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumun yanlış olduğunu yönündeki görüşlerini yineleyen Yıldırım, Türkiye olarak dostça uyarıları yaptıklarını söyledi. Yıldırım, tezkereye desteğini açıklayan MHP ve CHP'ye de teşekkür etti.

Hiçbir maceraya müsamaha göstermeyeceğiz

Ülkemizin güvenliği ve milletimizin refahı için hiçbir maceraya müsamaha göstermeyeceğiz. Bütün insanlarımız müsterih olsun bu mesele Kürt kardeşlerimizin meselesi değildir. Kürt kardeşlerimizin Türkiye ve komşu ülkelerde istikrar içinde yaşaması arzumuzdur. İstemediğimiz şey bir kişinin kulağını tıkamasıdır. Bunun bir bedeli olacaktır. Ama bu bedeli kararı verenler ödeyecektir.

Sınır ötesi operasyon

Bir gazetecinin 'Sınır ötesi operasyon seçenekler arasında mı?' sorusu üzerine Başbakan Yıldırım: ''Gayet tabii. Güvenlik, ekonomik ve siyasi seçenekler, hangisi ne zaman devreye girecek, bu bir zamanlama meselesi, gelişen şartlar bunu belirleyecek." cevabını verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >