Assange tutuklandı: Bundan sonra ne olur?

İngiltere polisi, Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange’nin gözaltına alındığını açıklamıştı.
İngiltere polisi, Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange’nin gözaltına alındığını açıklamıştı.

2010'da ABD'ye karşı gerçekleştirdiği bilgisayar korsanlığı girişimi nedeniyle aranan ve 2012'den beri Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange geçtiğimiz gün Ekvador'un sığınma hakkını kaldırması sonucu Londra polisi tarafından tutuklanmıştı. ABD'nin iade edilmesini istediği Assange, yıllarca sürebilecek bir yasal manevra ve basın özgürlüğü konusundaki tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange geçtiğimiz perşembe günü Ekvador Büyükelçiliğinden Londra polisi tarafından gözaltına alındı. ABD'ye siber saldırı gerçekleştirdiği nedeniyle de tutuklandı.

Dünya kamuoyunda büyük ses getiren olayın ardından, yasal manevralar ve basın özgürlüğü en çok tartışılan konuların başında geldi.

Wikileaks, ABD askerlerinin ayrım gözetmeden Irak'ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu kamuoyuyla paylaşmasının ardından sesini duyuran Assange, kısa aralıklarla ABD ordusuna ait binlerce belge yayımladı. Afganistan ve Irak'ta savaş suçu işlendiğini, ABD'nin sivilleri vurduğunu kanıtlar nitelikteki bu belgelerin ABD ordusuna ait kişilerin aracılığıyla elde edildiği açıklandı.

BM'den adil yargılama talebi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), İngiliz makamlarına çağrıda bulunarak Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın adil yargılanmasını istedi.

Assange 7 yıldır Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyordu.
Assange 7 yıldır Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyordu.

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Assange'ın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, "İlgili tüm makamlardan, gerçekleşebilecek herhangi bir iade süreci de dahil olmak üzere, Assange'ın adil yargılanma hakkını güvence altına almalarını bekliyoruz." dedi.

Corbyn'den Assange açıklaması

İngiltere'de ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesini istedi.

İşçi Partisi lideri Corbyn, Twitter hesabından, "Irak ve Afganistan'daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmek istenmesine, İngiliz hükümeti karşı çıkmalı." açıklamasını yaptı.

Corbyn, Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini söyledi.
Corbyn, Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini söyledi.

2012'den beri büyükelçilikte yaşıyordu

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >