Brunson Günlükleri: Trump'ın 'Evangelist' aklı Pence

ABD, yurt dışında tutuklu bulunan yüzlerce vatandaşı varken neden İzmir’deki Evangelist rahip Brunson’a bu kadar önem veriyor? Trump’ın politikalarını doğrudan etkileyen Evangelizm nedir ve gücünü nereden almaktadır? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı Brunson Günlükleri dosyamızda.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İzmir Diriliş Kilisesi’nin Evangelist rahibi Andrew Craig Brunson’un devam eden davası hakkında Türkiye’ye karşı skandal açıklamalarda bulundu. Pence, terör örgütleri FETÖ ve PKK için suç işlediği iddiasıyla yargılanan rahibin bir an önce bırakılmasını, aksi halde geniş yaptırımların uygulanacağını söyledi. Pence’in açıklamasından hemen sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın benzer bir tehditte bulunması akıllara ABD’yi kim yönetiyor sorusunu getirdi. Gzt.com’un özel çalışması olan Brunson Günlükleri dosyasında ABD’nin etkin Hristiyan cemaati Evangelistler ve onların en sadık takipçilerinden olan başkan yardımcısının dış politikayı nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.

İnfografik: Tunç Çevik
İnfografik: Tunç Çevik

Trump’ın seçmenlerinin çoğu Evangelist

Evangelizm kelimesi ilk olarak reform hareketlerinin lideri Martin Luther tarafından 1500’lü yıllarda kullanıldı. Günümüzde bu kavram ABD’de bulunan radikal sağcı Hristiyanları tanımlamak için kullanılıyor. Donald Trump’ın seçilmesinde büyük katkı sahibi olan Evangelistlerin ağırlığıi ülkenin iç ve dış politikalarında da oldukça hissediliyor.

Trump’ın siyasi varlığı Pence’e bağlı

2016’da Trump’ın başkan adaylığını açıklaması sonrası Cumhuriyetçiler’in memnuniyetsizliği ortaya çıksa da Mike Pence’in başkan yardımcısı adayı olması bu durumu oldukça azalttı. Bunun nedeni Mike Pence’in Evangelist mezhebinin en sadık üyelerinden biri olmasından kaynaklanıyor. Daha önce İndiana Valisi olarak görev yapan Pence, çıkardığı bazı kanunlar nedeniyle ABD’de çokça eleştirilmişti.

Evangelistlerin Mike Pence üzerinden elde ettikleri güç Donald Trump’ın aldığı kararlarda o kadar etkili oluyor ki bu durum Pence’in ABD Başkanını parmağında oynattığı yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

Evangelistlerin İsrail hayranlığı

Yahudilerin “Tanrının seçilmiş halkı” olduğu inancı Hristiyan mezhebi olan Evangelistler tarafından da kabul edilir. Bunun yanında Kudüs’ün Yahudilerin malı olduğu da Evangelistler tarafından şiddetle savunulan bir diğer öğretidir. Tüm dünyanın karşı çıkmasına rağmen ABD’nin bu sene onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan Kudüs’ü başkent ilan etme olayını en şiddetli savunan da Evangelist mezhebi üyeleriydi. Evangelist mezhebi Yahudilere olan hayranlıklarından dolayı ‘Siyonist Hristiyanlar’ olarak da anılırlar.

15 Temmuz sonrası tutuklandı

Bu durumun en net örneği Rahip Brunson meselesinde yaşandı. Evangelizm mezhebine bağlı İzmir Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Craig Brunson 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dış politikada önce mezhep sonra devlet

Hukukun üstünlüğü konusunda Türkiye’ye ahkam kesmeyi seven ABD hükümeti konu Evangelist bir ABD’li rahip olunca fikirlerini ‘değiştirdi’. Brunson’un ev hapsi kararı sonrası sadık bir Evangelist olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence skandal açıklamalarda bulundu. Brunson’un bir an önce serbest bırakılmasını yoksa Türkiye’nin geniş yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Pence’in açıklamasından hemen sonra Donald Trump da tweet atarak rahibin serbest bırakılmasını aksi halde yaptırımların uygulanacağını ifade ederek ABD- Türkiye ilişkilerini yeni bir krize soktu.

Krizden besleniyorlar

ABD’nin terör örgütü PKK/ PYD’lilere sağladığı silah desteği, Türkiye’nin S-400 alımına muhalefeti, parası ödenen F-35 uçaklarının teslimatını geciktirme tehditleri ve FETÖ elebaşı olmak üzere birçok örgüt üyesine ev sahipliği yapması Türkiye ile olan ilişkilerini oldukça çıkmaza sokmuştu. İlişkilerin yavaş yavaş normalleşmeye gittiği bir dönemde Rahip Brunson üzerinden Türkiye’yi küstah sözlerle tehdit etmesi yeni bir krize neden oldu. Bu krizin nasıl aşılacağı ise henüz bilinmiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >