'Çanlar' Trump için çalıyor: Azledilme vakti geldi mi?

Donald Trump ve eski avukatı Michael Cohen
Donald Trump ve eski avukatı Michael Cohen

ABD Başkanı Donald Trump'ın azledilmesinin ne kadar zor olduğu konusunda herkes hemfikirken, başkent Washington'da yaşanan gelişmeler Donald Trump'ın görevden alınabilme olasılığını hayli yükseltti. Trump'ın eski avukatı Cohen'in açıklamalarının ardından ülkede adeta soğuk rüzgarlar esiyor.

Vietnam'da gerçekleşen ve başarısızlıkla sonuçlanan ABD-Kuzey Kore arasındaki zirveyi gündemin ikinci maddesi yapan bir gelişme yaşandı başkent Washington'da.

Başkan Trump'ın eski avukatı olan Michael Cohen'in Kongre'deki soruşturmada verdiği ifadeler kamuoyunda bomba etkisi oluşturdu.

Michael Cohen, Kongre'nin önünde görünüyor
Michael Cohen, Kongre'nin önünde görünüyor

Kongre’ye yalan söylediği için hapis cezasına çarptırılan Cohen, bu sefer doğruyu söylemeye karar verdiğini açıkladı ve Başkan Donald Trump hakkında başladı konuşmaya; onun bir yalancı ve sahtekar olduğunu söyledi ilk başta, vergi usulsüzlükleri yaptığını, ilişki kurduğu iddia edilen kadınlara yönelik ödemeleri bizzat ayarladığını, kendi çıkarları için sürekli tehdit ve şantaj yöntemleri kullandığını itiraf etti. Sürekli olarak zencilerle Müslümanlar aleyhine ırkçı söylemler gerçekleştirdiğini vurguladı.

İddiaların en çarpıcı ve önemli kısımlarından biri ise 'elimde delil olmasa dahi Ruslarla işbirliği yaptığı'na inandığını açıkladı.

Wietnam'dan yola çıkan Donald Trump'ı ABD'de yoğun bir gündem bekliyor.
Wietnam'dan yola çıkan Donald Trump'ı ABD'de yoğun bir gündem bekliyor.

Görevden alma süreci başlar mı?

ABD'nin önemli siyasi yorumcularının tamamı neredeyse aynı fikirde, Trump için bir 'impeachment' yani görevden alma süreci her an başlatılabilir.

Azledilme sürecinin başlaması için Senato’nun 3/2’sinin Başkan’ın azledilmesini onaylaması gerekiyor. Senato’da Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu düşünüldüğünde bu sürecin nasıl işleyeceğini tahmin etmek güç olsa da Rusya soruşturmasının detaylanması ve Cohen'in açıklamalarının ardından çok uzak bir ihtimal olarak durmuyor.

Ruslarla işbirliği dosyası

Donald Trump’ın Ruslarla işbirliği yaptığının iddia edilmesi üzerine soruşturma açılmış, görevli özel savcı Mueller’in raporunu tamamladığı da açıklanmıştı.

Raporun bu hafta yayımlanması bekleniyordu fakat öyle olmadı. Trump’ın Adalet Bakanlığı’nın başına geçici olarak atadığı kişinin bunun ortaya çıkmasını engellediği iddia edildi.

Alexandria Ocasio-Cortez (soldan birinci) soruşturmadaki sorularıyla ön plana çıktı.
Alexandria Ocasio-Cortez (soldan birinci) soruşturmadaki sorularıyla ön plana çıktı.

Bu iddiayı ortaya atan kişi ise, soruşturmayı daha önce resmen başlatıp bugüne kadar takip etmekle sorumlu olan Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein.

Rusya soruşturmasına ilişkin açıklanmak istenmeyen raporun bu şekilde bir baskı ile yayımlanmasını engellemek ise Trump'ı bir başka açıdan zor duruma düşüreceğe benziyor. Raporun zorla alınması konusunda Kongre’deki Demokratlar'ın yasal tebligat yapmaya hazırlandığı ise gelen bilgiler arasında.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >