CIA Direktörü Gina Haspel Ankara’ya geldi: Gündeminde Cemal Kaşıkçı cinayeti var

 CIA Başkanı Gina Haspel
CIA Başkanı Gina Haspel

CIA Direktörü Gina Haspel, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye'ye geldi. Haspel’in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturması, FETÖ ve Suriye konularını görüşmek üzere Türkiye'ye geldiği belirtiliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın destek verdiği, bir dönem Türkiye'de de görev yapan ve işkence yöntemleriyle bilinen CIA Başkanı Gina Haspel Ankara'ya geldi.

CIA Başkanı Gina Haspel
CIA Başkanı Gina Haspel

Haspel’in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturması, FETÖ ve Suriye konularını görüşmek üzere Ankara’ya geldiği belirtiliyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine yönelik soruşturma ve açıklamalar sürerken Suudi haber ajansı SPA, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Pazartesi günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Riyad'da bir araya geldiğini bildirmişti. Görüşmenin kapalı kapılar ardında gerçekleştiği belirtilmişti.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine yönelik soruşturma ve açıklamalar sürerken Suudi haber ajansı SPA, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Pazartesi günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Riyad'da bir araya geldiğini bildirmişti. Görüşmenin kapalı kapılar ardında gerçekleştiği belirtilmişti.

Haspel’in, gazeteci Kaşıkçı ile ilgili Suudi Arabistan'ın açıklamalarının olayı örtbas etmeye yönelik olduğuna yönelik olup olmadığını, Türk yetkililerin elinde ses yada görüntü kaydı olup olmadığını ve Türk polisinin sahip olduğu bilgileri değerlendireceği, bunun için de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kaşıkçı cinayeti ile ilgili bugün yapacağı açıklamalara yetişebilmek için Türkiye’ye gittiği belirtildi.

Kaşıkcı olayı

  • Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve Batı medyasında Ortadoğu ile ilgili haberleriyle tanınan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolmuştu.
  • Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğundan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmişti.
  • Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğü duyurulmuş, olayla ilgili 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığı açıklanmıştı. Ayrıca, Suudi Arabistan'da yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alınmıştı.
CIA Direktörü Gina Haspel kimdir?

                                    ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görevden alınarak yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun atanmasının ardından, Pompeo'dan boşalan koltuğa, CIA Direktörü Yardımcısı olan Gina Haspel getirilmiş, Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın direktör olmuştu.
CIA Direktörü Gina Haspel kimdir? ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görevden alınarak yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun atanmasının ardından, Pompeo'dan boşalan koltuğa, CIA Direktörü Yardımcısı olan Gina Haspel getirilmiş, Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın direktör olmuştu.
1985'ten beri CIA için çalışıyor

                                    1 Ekim 1956 doğumlu olan Gina Haspel, 1985 yılında CIA'ye katıldı. İstihbarat toplama, analiz, gizli eylem, karşı istihbarat, dış hizmetler gibi operasyonlarda oldukça etkili bir isim. 

  


  "Beyninin her hücresini kullanabilen yetenekte" bir isim olarak adlandırılan Haspel, terör örgütü El Kaide şüphelilerinin sorgulanmasıyla ilgili süreçlerde öne çıkmıştı.
1985'ten beri CIA için çalışıyor 1 Ekim 1956 doğumlu olan Gina Haspel, 1985 yılında CIA'ye katıldı. İstihbarat toplama, analiz, gizli eylem, karşı istihbarat, dış hizmetler gibi operasyonlarda oldukça etkili bir isim. "Beyninin her hücresini kullanabilen yetenekte" bir isim olarak adlandırılan Haspel, terör örgütü El Kaide şüphelilerinin sorgulanmasıyla ilgili süreçlerde öne çıkmıştı.
 İşkence yöntemleriyle büyük tepki çekmişti

                                    2002 yılında Tayland'da bulunan bir CIA hapishanesini yönetmeye başlayan Haspel, "Kedi Gözü" isimli hapishanede aralarında El Kaide şüphelilerinin de bulunduğu isimlere suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" yöntemini uygulamakla eleştiriliyordu.Gina Haspel'in Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın Orta Avrupa bürosunda da görev aldığı, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde uzun süre çalıştığı biliniyor.
İşkence yöntemleriyle büyük tepki çekmişti 2002 yılında Tayland'da bulunan bir CIA hapishanesini yönetmeye başlayan Haspel, "Kedi Gözü" isimli hapishanede aralarında El Kaide şüphelilerinin de bulunduğu isimlere suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" yöntemini uygulamakla eleştiriliyordu.Gina Haspel'in Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın Orta Avrupa bürosunda da görev aldığı, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde uzun süre çalıştığı biliniyor.
Haspel, CIA’in yeni stratejisini açıkladı 

                                    Haspel, teşkilatın yeni stratejisini açıklamıştı. CIA Direktörü, 11 Eylül öncesine geri dönüş yapacaklarını ve yeniden ABD'ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını duyurarak, "Rakip ulus devletlere odaklanmamızı keskinleştiriyoruz. Küresel misyonumuz cinsiyeti, ırkı, kültürel arka planı ne olursa olsun en iyi ve en parlaklarla çalışmamızı gerektiriyor" ifadelerini kullanmıştı.
Haspel, CIA’in yeni stratejisini açıkladı Haspel, teşkilatın yeni stratejisini açıklamıştı. CIA Direktörü, 11 Eylül öncesine geri dönüş yapacaklarını ve yeniden ABD'ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını duyurarak, "Rakip ulus devletlere odaklanmamızı keskinleştiriyoruz. Küresel misyonumuz cinsiyeti, ırkı, kültürel arka planı ne olursa olsun en iyi ve en parlaklarla çalışmamızı gerektiriyor" ifadelerini kullanmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >