CIA Direktörü Haspel Temsilciler Meclisi'ne Kaşıkçı brifingi verecek

Gina Haspel
Gina Haspel

Amerikan NBC televizyonu, 3 kaynağına dayandırdığı haberinde CIA Direktörü Gina Haspel'in gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda ABD Temsilciler Meclisi'ne brifing vereceğini belirtti.

Amerikan NBC televizyonun üç kaynağa dayandırdığı haberinde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in Senato'nun ardından gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin elindeki istihbarat bilgilerini bugün kapalı bir oturumda Temsilciler Meclisi'nin önde gelen isimleri ile paylaşacağı iddia edildi.

Haspel'in geçen hafta senatoda verdiği brifingden sonra senatörlerin ABD Başkanı Donald Trump yönetimini Kaşıkçı cinayetini azımsamakla suçladığı hatırlatılan haberde benzer bir brifingin Temsilciler Meclisine de yapılmasının Trump üzerinde Kaşıkçı konusunda baskıyı artıracağına dikkat çekildi.

CIA direktörünün Temsilciler Meclisi'ne vereceği brifing öncesinde Amerikan istihbarat yetkililerinin Kaşıkçı cinayeti konusunda Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ni bilgilendirdiği ifade edildi.

Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar, perşembe günü ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Savunma Bakanı James Mattis'in tıpkı Senatoda yaptıkları gibi kapalı bir oturumda Kaşıkçı cinayetine ilişkin Temsilciler Meclisini bilgilendireceğini iddia etti.

NBC: Hakan Fidan, Türkiye’nin elindeki bilgileri paylaştı

NBC televizyonu ayrıca Senato kaynaklarına dayandırdığı haberinde geçen hafta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin Türkiye'nin elindeki bilgileri ve Türk makamlarının yürüttüğü soruşturmaya dair bilgileri bir grup senatörle paylaştığını iddia etti.

Fidan'ın Kaşıkçı cinayetine ait ses kaydını da senatörlerle paylaşıp paylaşmadığının bilinmediği ifade edilen haberde, "Türkiye konsoloslukta olanlara ilgili elindeki bilgileri stratejik bir şekilde parça parça paylaşarak Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın Riyad'dan gelen bir ölüm timi tarafından öldürüldüğünü kabul etmek durumunda kalmadan önce konsolosluktan canlı ayrıldığına dair kamuya sunduğu iddialarının da önünü kesti" ifadeleri kullanıldı.

'Prens Selman' tasarısı Senatoya sunulmuştu

CIA Direktörü Gina Haspel’in Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda senatörleri bilgilendirmesinin ardından ABD'li bir grup senatör, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasını öngören tasarıyı Senato'ya sundu.

  • ABD'nin önde gelen senatörlerinden Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Marco Rubio ve Todd Young ile Demokrat senatörler Dianne Feinstein, Ed Markey ve Christopher Coons tarafından sunulan tasarıda, Selman'ın Kaşıkçı cinayetinin suç ortağı olduğundan 'yüksek derecede emin' olunduğu belirtilmişti.

Tasarı onaylanırsa yaptırım olacak mı?

Tasarıda, Selman'ın cinayeti işleyen güvenlik timini kontrol ettiğine vurgu yapılırken, 'Bu durum, bu iğrenç işi yürütme planının başında Veliaht Prens'in olduğunu gösterir' ifadesi kullanılmıştı.

Tasarının Senato'da kabul edilmesi durumunda, ABD Senatosu Kaşıkçı cinayetinden Selman'ı sorumlu tuttuğunu resmen kayıtlara geçirmiş olacak.
Tasarının Senato'da kabul edilmesi durumunda, ABD Senatosu Kaşıkçı cinayetinden Selman'ı sorumlu tuttuğunu resmen kayıtlara geçirmiş olacak.

Söz konusu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor; ancak onaylanması halinde, Senato, Kaşıkçı cinayetinden Prens Muhammed'i sorumlu tuttuğunu kayıtlara geçirmiş olacak.

“ABD net bir açıklama yapmalı”

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graha, tasarıyı duyuran yazılı açıklamasında, ABD'de oturum izni bulunan Kaşıkçı'nın 3 çocuğunun da ABD vatandaşı olduğuna dikkati çekerek,"ABD'nin vahşi Kaşıkçı cinayeti hakkında net bir açıklama yapmasının, ulusal güvenlik çıkarları için hayati önem taşıdığına inanıyorum." görüşünü paylaşmıştı.

Tasarıya imza atan senatörlerden Rubio ise aynı açıklamada, Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetini bildiğine yönelik hiç bir şüpheye yer olmadığını, aksine buna göz yumduğunu ve yöneterek katıldığını belirtmişti.

CIA, Kaşıkçı cinayetine dair senatörleri bilgilendirmişti

Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Başkanı Gina Haspel'in önceki gün verdiği bilgilendirme toplantısına katılan senatörler çıkışta yaptıkları açıklamalarda, eldeki bulguların Prens Muhammed'in Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğunu gösterdiğini söylemişlerdi.

CIA Direktörü Gina Haspel
CIA Direktörü Gina Haspel

Senato’nun Dışişleri Komisyonu'nun Cumhuriyetçi Başkanı Bob Corker, oturumun ardından basın mensuplarına açıklama yapmıştı. Corker şunları ifade etmişti:

  • "Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın (Kaşıkçı’nın) öldürülmesi talimatı verdiğine, cinayeti izlediğine ve ne olduğunu bildiğine ve önceden planladığına dair hiçbir şekilde kuşkum yok. Eğer bir mahkeme jürisi önüne çıkmış olsaydı, kesinlikle 30 dakika içinde suçlu bulunurdu"

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da CIA Direktörü'nün gizli oturumda verdiği brifingin ardından basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Graham, "İnsanlar tarafından titizlikle yapılan plan ve tertibin Muhammed bin Selman'ın talimatı ile gerçekleşmediği sonucuna varmak için bilerek kör olmak gerekiyor" demişti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham

Graham, Kaşıkçı cinayetinde Veliaht Prens'in sorumlulardan biri olduğuna dair bir karar tasarısının Senato’nun gündemine gelebileceğini ifade etmişti.

Cinayetin sorumlularına karşı yaptırım uygulanması gerektiğini vurgulayan Graham, aynı zaman gazetecilere yönelik cinayetlere göz yumulmayacağı mesajının da verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

CIA, cinayet Veliaht Prens’ten habersiz işlenemez demişti

Amerikan basınına yansıyan haberlerde CIA’in Kaşıkçı cinayetinin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan habersiz işlenemeyeceği sonucuna vardığı belirtilmişti.

  • Son olarak ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayeti öncesi ve sonrasında danışmanı Kahtani ile 11 kez mesajlaştığını yazmıştı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı’yı bizzat hedef aldığı kanısında orta-yüksek düzeyde emin olduğunu belirten CIA, “Açık olmak gerekirse Muhammed bin Selman’ın ölüm emrini verdiğine ilişkin doğrudan bir rapor elimizde yok” demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >