Çilek üreticisine Dünya Kupası dopingi

Arşiv
Arşiv

Rusya'ya geçtiğimiz yıl toplam 3,5 milyon dolar çilek ihracatı yapan Türkiye, bu yıl 2018 FIFA Dünya Kupası için gelen taleplerin de etkisiyle ocak-mayıs döneminde Rusya'ya 14 milyon dolarlık çilek ihraç etti.

Türkiye'nin çilek ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini karşılayan Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki üreticilerin yüzü Rusya'da gerçekleştirilen 2018 FIFA Dünya Kupası sebebiyle gülüyor.

65 bin ton çilek üretiliyor

  • Örtü altı üretim yoluyla 11 bin dekarlık arazide yıllık 65 bin ton çileğin üretildiği ilçede, Rusya'daki dev organizasyon dolayısıyla artan çilek talepleri üreticinin yüzünü güldürdü. Normalde sezonun son günlerini yaşaması gereken çilek üreticisi, Rusya'ya gönderilmek üzere gelen TIR'lara çilek yetiştirmeye çalışıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin çilek ihracatı 21 milyon 650 bin doları buldu.

İlk 5 ayda ihracat 4 katına çıktı

Türkiye'den Rusya’ya 2017’de 3,5 milyon dolarlık çilek ihracatı gerçekleştirilirken, bu sezona hızlı giren çilek ihracatçıları yılın ilk 5 ayında geçen yılın toplamını 4'e katlayarak Rusya'ya 14 milyon dolarlık çilek sattı. Çilekte en fazla ihracat yapılan Rusya'yı Romanya, Irak ve Suudi Arabistan izledi.

"Fiyatlar dengeye oturdu"

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tahran, kentin tamamında organik tarım yapıldığını belirterek, ürünlerin, kalitesi nedeniyle ihracat pazarında tercih edildiğini bildirdi.

Çilekte en önemli ihracat pazarının Rusya olduğuna işaret eden Tahran, şöyle konuştu:

  • "Rusya pazarının yeniden açılması piyasayı oldukça hareketlendirdi. Fiyatların dengeye oturmasını sağladı. Ürettiğimiz çilek Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini karşılamakta. Bu yıl şanslı bir dönemi yaşıyoruz. Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nın getirdiği talep artışı nedeniyle üreticisi çok sevinçli. Çilek ihracatında bir hareketlenme söz konusu. Normalde 15 Haziran’a kadar devam eden ihracat sezonu, temmuzun ilk haftasına kadar uzayacak gibi görünüyor."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >