Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump telefonda Suriye’yi görüştü

Erdoğan-Trump
Erdoğan-Trump

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump yaptıkları telefonla görüştü. İkili ilişkilerin yanı sıra Suriye'de yaşanan son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Erdoğan, mevkidaşının Suriye'den çekilme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. İki liderin görüşmesinin perde arkasını aldık.

ABD Başkanı Trump, Suriye’den çekilme takvimiyle ilgili yönetiminden gelen farklı açıklamaların olduğu bir dönemde Twitter hesabından yaptığı skandal açıklamada “Eğer Türkiye PKK/YPG'yi vurursa, ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız.” İfadelerini kullanmıştı. Trump’ın küstah tehdidine Ankara’dan sert tepki gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Trump’ın Türkiye’ye yönelik mesajları için “Stratejik ortaklıkta Twitter, sosyal medya üzerinden görüşülmez. Kullandığı tehdit diline gelince biz hiçbir tehditten korkmayız’’ diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump telefon görüşmesinde çok sayıda ikili konuyu görüştü, bunlar arasında ABD askerleri Suriye’den ayrılırken devam eden işbirliği ve gelecekteki işbirliğiyle ilgili konular yer aldı.

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığından yazılı açıklama geldi

Görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı’ndan da yazılı açıklama geldi. Açıklamada, Erdoğan’ın ABD’nin Suriye’den çekilme kararını memnuniyetle karşıladığı ifade edilerek, Türkiye’nin bu çerçevede ABD’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattığı belirtildi.

Görüşmede bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Menbiç Yol Haritası’nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğinin vurgulandığı ve kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değinildiği kaydedildi.

  • Açıklamada ayrıca ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır” denildi.

Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye’nin Kürtler'le hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK’nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır’’ denildi.

Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi konusunda da mutabık kalındığı belirtildi.

Trump’tan görüşmeyle ilgili olarak Twitter üzerinden mesaj

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün telefonda yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Trump, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

  • "DEAŞ kalıntılarına karşı son iki haftadır verdiğimiz başarılı mücadele ve 20 millik (32 kilometre) güvenli bölge dahil ilgili tüm meseleler hakkında nerede durduğumuzu aktarmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik gelişme hakkında da konuştuk, ki burada gerçekten genişleme için büyük bir potansiyel var."

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders: Suriye konusu görüşüldü

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Sanders, Trump ve Erdoğan’ın ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesi ve Suriye’de iki ülke arasında devam eden işbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders

Sanders, Trump’ın telefon görüşmesinde Erdoğan’a Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik endişelerini gidermek için Türkiye’yle çalışmak istediğini söylediğini belirtti.

Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası dolar nasıl etkilendi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdit dolu küstah sözleri sonrası dolar gün içinde 5.54'e kadar yükselmişti. Akşam saatlerinde Erdoğan ile Trump'ın telefon görüşmesi sonrası ise dolar yönünü aşağı çevirerek 5.42’ye düştü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >